František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

Tisk

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

 

 

Výbor Vánoce mám rád obsahuje téměř třicet fejetonů, které mohou obdivovatelé pana Nepila znát z rozhlasových Dobrých jiter nebo dalších knih, kde byly publikovány. Jedná se o krátké příběhy z vánočního období plné krásných zážitků, které dokáží přiblížit slavnostní atmosféru a nejeden čtenář u toho zavzpomíná na ty své Vánoce.

Přibližně v půlce knihy přichází ozvláštnění v podobě čtyř velmi milých vánočních pohádek. Kdy jindy by měly pohádky končit dobře než právě ve sváteční období. Mě nejvíce oslovila pokorná pohádka Kterak Zachumlánek se Štuclinkou neměli nic na stromeček.

„Teď si sedneme ke stolu a přimyslíme si toho kapra,“ řekl Zachumlánek. „Třeba přitom uvidíme i zlaté prasátko.“
Sedli si ke stolu, ale ještě nezačali ani přemýšlet a zaklepala hajná, co jí oči už moc nesloužily a uši ještě míň.
„Šťastné a veselé Vánoce,“ řekla Zachumlánkovi, když jí přišel otevřít. „Tady máte od nás kapra. Vánoce bez kapra, to je jako Velikonoce bez beránka. Jindy hajný vylovil kapra hned na Petra Kanisia, ale vidíte: letos už bylo Jana Kentského, a kapr byl pořád pod ledem. Hlavně, že připlaval dřív, než jste začali dělat štědrovečerní večeři.“ (str. 43-44)

Na konci knihy je doslov Heleny Mevaldové, dcery Františka Nepila, která zde tak trochu uvádí věci na pravou míru, ale především vystihuje, jak to v jejich rodině chodilo a podobně. Její slova jsou také vřelá, tím víc, že bez příkras popisují realitu. Navíc z nich čiší úcta k rodině a nastaveným hodnotám. Jedná se tak o skvělé zakončení knihy.

nepil

 

Styl Františka Nepila je přirozený, není plný všelijakých literárních ozdob a má tu zvláštní schopnost, že dokáže svými slovy přímo hladit. Fejetony jsou tak lidské a takové, že vás zkrátka baví je číst a naslouchat jim. Vánoční nádech dotváří i kouzelné ilustrace od Karla Franty.

Pokud máte rádi Vánoce, určitě byste měli po této útlé knížce sáhnout!

František Nepil se narodil 10. února 1929 v Hýskově. Byl to český spisovatel, scenárista a vypravěč. Od roku 1972 se plně věnoval jen spisovatelskému povolání a přispíval do mnoha časopisů drobnými prózami, fejetony, sloupky a také pohádkami. Je též autorem řady scénářů a televizních pohádek. K nejznámějším a nejoblíbenějším relacím Františka Nepila patřily právě jeho fejetony v Československém rozhlase „Dobré a ještě lepší jitro“. František Nepil zemřel v Praze 8. září 1995 ve věku 66 let.

Vánoce mám rád
Autoři: Franišek Nepil
Žánr: fejetony
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015
Počet stran: 96
Hodnocení: 90 %


https://www.bux.cz/knihy/167829-vanoce-mam-rad.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Vittoriem Franceschim, autorem hry Úsměv Dafné

vittorio Franceschi usmev dafne200Byl jste už někdy předtím v Praze? Jak se vám tady líbí?

Byl jsem tady opravdu jen na skok koncem 70. let minulého století. Zastavili jsme se tu na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Židovské ženy a dívky přišly o všechno. Své síly vložily do protinacistického odboje

Dcery vzdoru perexKdyž Němci obsadili Polsko, Židé se ocitli ve smrtelném nebezpečí. Židovské ženy a dívky sledovaly, jak okupanti vraždí jejich rodiny a sousedy a ničí celé komunity původního obyvatelstva. Přišly o všechno a neměly už co ztratit...


Literatura

Hořící drát – mistrně elektrizující zážitek

HORICI DRAT 200Pokud znáte knihy Jefferyho Deavera, ve kterých vystupuje Lincoln Rhyme, geniální kriminalista, víte, že si autor se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Tentokrát si vzal na mušku neviditelného protivníka – elektřinu – nebezpečí, které je...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Hibernatus: Louis de Funes bojuje s dědečkem

hibernatus lois de funesFilm Hibernatus (1969) přišel ve své době velmi vhod. Z rozmachu techniky a civilizace se už všem pomalu točila hlava a na scénu přichází člověk, který nic podobného nikdy nezažil. Příběh o rozmražen...