Podivuhodné příhody Ingrid Winterové – někdy je třeba se zbláznit

Podivuhodné příhody Ingrid Winterové – někdy je třeba se zbláznit

Tisk

pribeh

Ingrid je v jednom kole. Je matka tří dětí, její manželství se ocitlo na mrtvém bodě, ztratilo jiskru a do toho musí stíhat spoustu povinností, o které ani nestojí, ale které nedokáže odmítnout. Třeba bez schůzek rodičovského sdružení – kde se realizují přehnaně ctižádostivé matky – by se úplně obešla. Její práce na univerzitě připomíná Hru o trůny, ovšem v dost pošahané verzi, a její kolegové jsou jako bizarní postavičky. Aby toho nebylo málo, tak jí nahání hrůzu úvahy o jejím životě.

Ona sama touží po perfektním domově, zázemí, kde by se mohla úkryt před šíleným světem. Rozhodne se konat a hledat pro všechny nový domov, ačkoliv rodina si myslí, že to není potřeba. Její manžel taky není návrhem nadšený, ale u něj se spíše jedná o řešení finanční stránky věci. Ingrid každý den projíždí rubriku domů na prodej a nakonec přece jenom vysněný dům najde. Je ovšem nad jejich finanční možnosti. Proto je velmi překvapená, když zjistí, že v aukci o něj přihazovala tak dlouho, až ho získala. Důvod k oslavě to ovšem není, musí za něj zaplatit mnohem více než mají na kontě, a navíc ještě neprodali svůj dosavadní dům.

No a do toho všeho jí proti její vůli vyberou do delegace, která má navázat spolupráci s ruskou univerzitou. Navíc jede s Ingvill kolegyní, kterou nemůže ani vystát, protože je infantilní vlezdoprdelka, a s Peterem, anglickým kolegou, slizkým úhořem a intrikánem. Delegace, jak jí bylo řečeno, je nesmírně důležitá – i když nikdo moc neví proč – a má zajistit dobré vztahy s Ruskem. Na věčné časy a nikdy jinak. Na úspěchu delegace závisí i Ingridino místo, jak jí bylo naznačeno vedoucí, takže z toho opravdu nemůže vycouvat. A tak se Ingrid na pokraji nervového zhroucení vydává do temného Ruska, ačkoliv doma stále ještě nemají prodaný dům. Tam zjišťuje, že někdy je nutné se zbláznit, abyste mohli v životě jít dál. Že potřebujete od věcí odstup, aby bylo možné je dát do pořádku a nalézt půdu pod nohama.

Ingrid si nejdříve oblíbíte, pak jí začnete fandit a nakonec zjistíte, že kousek Ingrid má v sobě každý z nás. A co je hlavní - při čtení se skvěle pobavíte.

O autorovi:

Janne S. Drangsholt je norská spisovatelka narozená roku 1974 v městě Sandness. Vystudovala anglickou literaturu a pracuje jako literární vědkyně na univerzitě ve Stavangeru. Její první novela Humlefanderen vyšel už roku 2011, ale světově známou se stala až po vydání románu s neurotickou a nepředvídatelnou Ingrid Winterovou. Ještě předtím než kniha vůbec vyšla, už byly k ní prodána i filmová práva. První knihou s touto hrdinkou byla kniha, která nyní vychází i v českém překladu Podivuhodné příběhy Ingrid Winterové. Poté vyšla další kniha Winter in Wonderlad a v současné době spisovatelka pracuje na třetí knize zakončující celou sérii s Ingrid.

Ukázka z knihy:

Na dálnici byla bouračka, takže jsem na cestu do práce potřebovala pětačtyřicet minut. Když jsem dorazila, vyvěsila jsem na dveře ceduli „ Probíhá zkoušení“ a zavřela za sebou dveře. Bylo riskantní uchylovat se k tomuhle triku několik dní v řadě. Už druhý den začali lidé cedulku ignorovat, protože předpokládali, že jsem ji zkrátka zapomněla sundat, a mohlo to klidně dopadnout tak, že ji budou naprosto ignorovat celé týdny. Ale od posledního použití už uběhlo pár dní, takže jsem to riskla. A vážně jsem potřebovala dopsat ten příspěvek na konferenci. Organizátoři mi už několikrát poslali upomínku. Psali taky, že: „Na základě dosud poskytnutých informací jsem váš článek o „tehom“ zařadili do sekce Postmoderní feministická teologie“. Na té větě mě zneklidňovalo hned několik slov. Tak například postmoderní. Přestože to slovo bylo už v oběhu několik desítek let, nikdo vlastně nevěděl, co přesně znamená, a diskuze na toto téma obvykle skončily agresivním štěkáním. Vědci, kteří ho v textech používali, patřili navíc v devíti z deseti případů mezi krále všech mlžilů a celou svou profesní kariéru založili na strategii „vyjadřuj se nejasně, tvař se chytře“.

Název: Podivuhodné příhody Ingrid Winterové
Autor: J. S. Drangsholt
Překlad: Ivana Voráčková
Žánr: humoristický román
Vydáno: 2020
Stran: 244
Vydalo nakladatelství: Albatros media a.s.
Hodnocení: 75%

https://www.albatrosmedia.cz/

pribeh

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Malá: „Kniha není deníčkem… Spíš vzpomínkou na období, ve kterém jsem hledala sílu.“

blanka 200Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. V současnosti žije střídavě v H...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bláznův průvodce na cestu do Vesmíru

blaznuv pruvodce 200Petra Talová (1964) - terapeutka a spisovatelka vyvinula vlastní metodu osobního rozvoje - odhalování a odstraňování nevědomých mechanismů, kterou již více než deset let s úspěchem používá v praxi a nyní ji poprvé odhaluje veřejno...


Literatura

Moudrost zvířat

moudrost zvirat200V únoru vydalo nakladatelství XYZ publikaci Virginie Morellové Moudrost zvířat s podtitulem Jak zvířata myslí a co cítí. Pojďme se tedy podívat pod pokličku experimentů a nahlédnout do tajemné zvířecí říše!

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Sammyho dobrodružství 2: vězeň v podmořském akváriu

sammyho dobrodruzstvi 2Přežijeme-li v našem rodinném kruhu letošní vánoční svátky ve zdraví, můžeme se jít s dětmi podívat na nový animák, tentokrát, jak je patrno z názvu, na pokračování Sammyho dobrodružství s názvem „Sammyho dobro...