Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

Tisk

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

 

 

Konkrétně v roce 1999 způsobil velký poprask tehdy neotřelý a svým způsobem odvážný a revoluční thriller s hororovými prvky Šestý smysl, jímž na sebe poprvé upozornil nadějný režisér a scenárista indického původu M. Night Shyamalan. Ten se dočkal velkého kritického a diváckého ohlasu a zastínil všechno ostatní, co tehdy v podobném žánru vzniklo. Není se tak co divit, že snímek s názvem Ozvěny mrtvých se našim kinům zcela vyhnul a dnes patří k pozapomenutým žánrovým příspěvkům, což je trošku škoda, o čemž se momentálně můžete přesvědčit díky DVD, které u nás v polovině listopadu vyšlo u společnosti Magic Box.   

ozveny


Hlavním hrdinou je obyčejný muž Tom Witzky, který nade vše miluje svou manželku a malého synka. Jednoho večera se z legrace a značně posilněn alkoholem nechá zhypnotizovat svou švagrovou, protože na tom nevidí nic špatného, jelikož nevěří na duchy a nic podobného. Jenže to evidentně nehraje roli, protože od této události už jeho život není stejný, neboť má děsivé vidiny, v nichž účinkuje neznámá dívka, která mu evidentně chce něco říct. A brzy je víc než jasné, že ho neopustí, dokud Tom nezjistí pravdu o jejím osudu.

Film je druhým celovečerním režijním počinem relativně slavného scenáristy Davida Koeppa (Jurský Park, Mission: Impossible, Spider-Man, Válka světů), který v něm už od počátku pracuje s velmi hutnou a v dobrém slova smyslu nepříjemnou atmosférou, která vydrží prakticky po celou dobu, což je jedině dobře. Nepotrpí si na nějaký sáhodlouhý úvod, ale jde hned k věci, takže klíčovou událost uvidíme velmi brzy, divák tedy nemá moc šancí se nudit a podobný přístup navíc vysloveně vyzývá k dalšímu sledování.

ozveny 2


Vše ještě podtrhává minimalistický a znepokojující hudební doprovod Jamese Newtona Howarda a několik naturalistických scén, při nichž mohou slabší povahy odvracet zrak. Rozhodně jich tu ale není tolik, aby se to celé stalo samoúčelným a nechutným. Taktéž obsazení se vyvedlo na výbornou a nelze mu vytknout vlastně vůbec nic zásadního. Titulní Kevin Bacon sice občas zbytečně přehrává, jinak ale proměnu obyčejného chlapíka v médium posedlé touhou po pravdě zvládl bravurně a hlavně uvěřitelně. Vedle něj se ovšem neztratili ani v té době pětiletý a naprosto výtečný Zachary David Cope v roli malého synka, jenž komunikuje se záhrobím, pro něhož šlo bohužel o roli poslední, protože podle různých databází v dospělosti s kariérou nepokračoval, a velmi dobrá Kathryn Erbe, pro níž šlo pro změnu o největší úspěch v její ne až tak obsáhlé filmografii. I z tohoto hlediska tak Stir of Echoes, jak zní originální název snímku, stojí za pozornost.


Po solidně rozjetém začátku tak je veliká škoda, že s blížícím se závěrem začíná tvůrce notně polevovat a hraje tzv. na efekt, což se ne vždy daří. Na druhou stranu ale nedojde k tomu, že by podobné hrátky dílo úplně zničily a poslaly ho o úroveň níž. Snímku také chybí lepší a působivější pointa, protože ta, která v něm je, je pro zkušenějšího diváka odhadnutelná, a dost tuctová a spíše než jako čistý horor tak film vyznívá jako temný duchařský thriller.

ozveny 3


Ačkoli od uvedení Ozvěn mrtvých uplynulo již šestnáct let, nejde o úplně dokonalou podívanou a spousta jiných příspěvků je překonala, jedná se stále o velmi dobrou žánrovku, kterou si divák čas od času rád připomene. Někomu navíc možná s odstupem času může přijít daleko upřímnější než už zmiňovaný Šestý smysl.

Pokud si tedy koupíte (nebo půjčíte, jestli vám v okolí ještě nějaká půjčovna zbyla) DVD, dostanete přidanou hodnotu v podobě dvou položek. Tou první je desetiminutový dokument s názvem Pohled na duchy, v němž spisovatel Richard Matheson, jenž je autorem literární předlohy filmu, vzpomíná na situace a podivné události, které ho k napsání vedly, a jichž prý byl svědkem. Zdánlivě krátká stopáž je v tomto případě oprávněná, protože jeho vyprávění nejspíš zaujme jen ty, kteří na podobné věci věří, protože nejsou nijak podložené. Sympatické je ovšem to, že Matheson je nikomu nevnucuje, ani nikoho nepřesvědčuje, jen zkrátka povídá o tom, co vlastně údajně viděl.

Druhá položka pak má jednoduchý název Vynechané scény a skrývá opravdu pár vynechaných, většinou však prodloužených scén, které zaslouženě skončily ve střižně, protože příběh nijak nerozvíjejí. Oba bonusové materiály disponují českými titulky, takže se jich nemusíte bát ani v případě, že neovládáte angličtinu. U filmu samotného pak je samozřejmostí kromě původního znění i dabing.

Budete-li si tedy domácí kinotéku rozšiřovat tímto titulem a patříte k fanouškům podobných žánrovek, koupí rozhodně chybu neuděláte.

Název: Ozvěny mrtvých (originální: Stir of Echoes)
Režie: David Koepp
Scénář: David Koepp
Kamera: Fred Murphy
Hudba: James Newton Howard
Žánr: Thriller / horor
Rok výroby: 1999
Hrají: Kevin Bacon, Kathryn Erbe, Zachary David Cope, Illeana Douglas, Kevin Dunn
Na DVD vydala společnost Magic Box

Hodnocení filmu: 70%
Hodnocení DVD: 70%

Zdroj k fotografiím: pixgood.com, sky.com, imdb.com

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Zelníčková: Arakaini pokračují ve svém Tour a opět si sebou vzali Anacreon

Anacreon turné Zelnickova perexBýt stálicí na hudební scéně pětatřicet let, to už něco znamená. Kapela Arakain takovou stálicí bezesporu je. U příležitosti tohoto výročí chystá koncertní turné po republice. Kluci chystají celkem třicet k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...


Literatura

Život byl pes: Kniha nejen pro všechny milovníky psů

zivot byl pes 200Že je naše země národ pejskařů, to je všeobecně známo. Ostatně o tom svědčí i fakt, že kniha pro pejskaře Život byl pes od autorky Heleny Rytířové se dočkala druhého vydání, tentokráte v květnu u nakladatelství Grada.

...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Blíží se velká přehlídka francouzských filmů

FFF perexV poslední listopadové dekádě se koná již 26. ROČNÍK FESTIVALU FRANCOUZSKÝCH FILMŮ – přesně ve dnech 23. – 29. 11. 2023. Kromě Prahy tato akce zavítá do dalších velkých měst: do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Tak všude opět v něko...