Žádná oběť není jen číslo

Žádná oběť není jen číslo

Tisk

obet-2117 200Nakladatelství Host před Vánoci přineslo osmý díl detektivní řady o oddělení Q – Oběť 2117 od Jussiho Adlera-Olsena.

 

 

 

 

Většinu děl z této série jsem poslouchala jako audioknihu, ale podobně jako u Selfies jsem nyní nechtěla čekat a pustila se do knihy.

Jak bylo avizováno, tak série o oddělení Q má mít 10 dílů a čím víc se blíží konci, tím více se má zaměřit na jeho jednotlivé členy. Po Selfies, kde hrála hlavní roli Rose, je Oběť 2117 zaměřená na Asada. Ten je známý jako člověk se smyslem pro humor, ale ukrývá temnou minulost…

V knize se prolínají dva hlavní příběhy, které spojuje právě oběť číslo 2117. Jedná se o uprchlíka nalezeného na břehu Středozemního moře a jeho smrt vyvolá sled nečekaných událostí. Ty přivedou Asada na pokraj zhroucení a spolu s Carlem se dostává do neúprosného závodu s časem, aby zabránili nevyhnutelné katastrofě uprostřed Evropy, kterou připravuje irácký terorista Ghálib. Druhý příběh se pak věnuje samotářskému mladíkovi, jenž je rozhodnut přenést své herní zvyklosti do reálného života a pozabíjet 2117 lidí.

Jussi Adler-Olsen v této knize využil velmi aktuální téma v podobě uprchlické krize. Vyhnul se přitom nějakému hodnocení nebo kritice, ale naopak zaujal velmi realistický pohled. Spojení s Asadem, čímž všemu dodal osobní rovinu i popis některých praktik z Iráku se mu opravdu povedl a mě velmi zaujal. I když je možné, že někteří čtenáři knihu právě kvůli tomu odloží.

Předchozí díl se mi zdál hodně utahaný, byl zaměřený více na city, které převažovaly na akcí i s touto sérií spojeným humorem. To jsem zde nepociťovala, nicméně Oběť 2117 má pomalejší rozjezd – chvíli mi trvalo se začíst. Ale záhy jsem došla do bodu, kdy se od knihy nedalo odtrhnout a dočetla jsem ji najednou. Za takovou čtivostí stojí mimo jiné i střídání prostředí – občas šlo o pohled novináře, jindy Asada, Carla nebo někoho dalšího z týmu. Je na čtenáři, aby si k sobě slepoval jednotlivé informace a dospěl s Jussim k cíli. Ten je tedy (jak to tak ve spoustě detektivek bývá) hodně nadnesený, akční a trochu také očekávatelný, ale dává smysl.

Oběť 2117 bylo zajímavé čtení, díky tématu se nejednalo jen o odpočinkovou a jednoduchou detektivku, ale poskytlo i něco navíc. Za mě jsem spokojená a už se moc těším na další díl.

Jussi Adler-Olsen je dánský spisovatel, který vystudoval politologii a filmovou vědu. Hrál v několika hudebních skupinách, skládal hudbu k filmům, pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil knihou Alfabethuset (Abecední dům, 1997), pak následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; Host 2014). Kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje 7 knih, vydaných česky v nakladatelství Host: Žena v kleci (2011), Zabijáci (2012), Vzkaz v láhvi (2012), Složka 64 (2013), Marco (2014), Nesmírný (2015), Selfies (2017) a Oběť 2117 (2019).

obet2117

Oběť 2117
Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristina Václavů
Žánr: thriller
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 528
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/obet-2117/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vždy se snažím, aby lidé odcházeli z koncertu s prožitkem, říká David Deyl

Deyl perexTři alba, několik hitů i videoklipů a řadu koncertů má na svém kontě zpěvák David Deyl. Do kolekce jeho úspěchů patří rovněž několik cen, které posbíral jednak v tuzemsku, jednak na festivalech v zahraničí. Hodně se toho naučil od Heleny Vondráčkov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pobaví Muže 18+ miniaturní příručka?

muz18 perexVzala jsem do ruky tenkou knížku malého formátu jenom proto, že mě zaujala červená obálka a netradiční čtvercový formát. Muž 18+ s dovětkem Co už nemusí řešit je celkem vtipně pojatá publikace. Je sympaticky malá a ...


Literatura

To bych zvládl taky

to bych zvladl 200Poznáte tých čitateľov, ktorí pri prvom listovaní knihou hľadajú obrázky? Niektorí z nás to robia s každou hrubou knihou, ktorá vyzerá nudne. Pri tejto mini encyklopédii moderného umenia sa o nedostatok obrázkov báť nemusíte, nájdete...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Když draka a jeho jezdce pojí společné vědomí

Eragon 200Mimořádný úspěch "fantasy" filmů, velkolepých epopejí z rodu Pána prstenů a nejnověji Hobita, uspíšil vznik dalších obdobně zacílených děl. Vyznačují se touž realizační rozmáchlostí zvláště při bitevních výjevech, t...