Dům a dokonalá vražda? V podání Simona Lelica ano!

Dům a dokonalá vražda? V podání Simona Lelica ano!

Tisk

dum 200Dům je místo, kam se po práci vracíme, kde trávíme život v kruhu rodiny a kde by nám mělo být dobře. V únoru vydalo nakladatelství Jota britský psychologický román Simona Lelica s názvem Dům, který nám ukáže, že ne každá nemovitost se může stát domovem.

 



Simon Lelic (* 1976) se narodil v Brightonu, studoval historii v Exeteru, kde získal doktorát ze žurnalistiky. Pracoval jako novinář a nyní podniká. Je autorem brilantních krimirománů, které byly nominovány na britské prestižní žánrové ceny CWA Gold Dagger a CWA Ian Flemin Steel Dagger. V originále mu vyšlo pět knih, v češtině máme zatím pouze Dům.

Jack a Sydney tvoří poměrně nesourodý pár, ale když se po letech šetření a hledání vhodného bydlení „napořád“ konečně nastěhují do trochu podivného domu přecpaného věcmi, nemohou být šťastnější. Jejich společný život a radost z výhodné koupě je ale brzy zmařena nečekaným nálezem mrtvé kočky na půdě - a u ní to teprve začíná. Společně prostřednictvím zápisků a vzpomínek rozkrývají tajemství, které se netýká jen domu, ale sahá do jejich minulosti.

Kniha je psaná systémem zápisků, kde se střídá mužský a ženský pohled obou protagonistů. Musím říct, že se autorovi skvěle povedlo ukázat nám dvě velmi odlišné povahy: impulzivního Syda s pohnutou minulostí a uzavřeného, vždy spolehlivého i když někdy lehce paranoidního Jacka. Dovídáme se, jak se seznámili a jak spolu začali chodit, jaký skvělý pocit měli, když se konečně sestěhovali, ale postupem času odkrýváme i nečekaná traumata z dětství.

Dům mi sedl jak formou, tak zamotaným, ale logickým příběhem. Někdy mě trošku iritovaly postavy a jejich chování a jednání, ale možná to byl záměr autora, vždyť nikdo není dokonalý. Příběhy, kde se střídá mužský a ženský úhel pohledu a společně tak podávají vypravování, bývají zapeklité, ale v tomto případě se to povedlo na výbornou. Místy se může zdát, jako bychom četli deníkové zápisky, které hrdinům doporučil psát psychoterapeut, ale aspoň tak lépe poznáváme jejich povahy a ambice. Mně tato forma sedla jako ulitá!

Knihu vřele doporučuji všem, kteří holdují napínavým příběhům s komplikovanou zápletkou. Příběh je logický, do detailu propracovaný a brnká na psychologickou notu jak protagonistů, tak čtenářů.

dum

Název: Dům
Autor: Simon Lelic
Žánr: román, thriller
Originální název: The House (2017)
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 296
Hodnocení: 90 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/dum-5


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.


Literatura

Jak inspiruje Voňavý Inspiromat Kačky Tiché

vonavy-inspiromat 200Povím vám, jak mě inspiroval Inspiromat. V běžném životě. Recepty jednoduché a voňavé. Například, máte doma kousek parmezánu a něco madlí nebo mandlové mouky? Tak to máte společně s vajíčky základ receptu na parádní houstičky ...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Pohádka o Popelce se nekonala

altSekce Noční horizonty zlínského filmového festivalu přináší filmy “nedětské a nemládežnické”. Pokud se považujete za náročnějšího diváka, tak vězte, že stojí za to zůstat vzhůru, odolat ostatním filmovým svodům a zamířit do kina. Zaváhat se nevypla...