Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

Tisk

mise-hygge 200Knihy o hygge, lagomu nebo lykke, tedy o skandinávském přístupu k životu jsou u nás velmi oblíbené. Po nejrůznějších příručkách se začaly objevovat i romány a jedním z nich je i Mise Hygge.

 

 

 

Hlavní hrdinkou je válečná reportérka Chloé, která žije jen svou kariérou a nic jiného ji nezajímá. Je sama, na ostatní je protivná a její okolí ji tak nemá rádo. Také pro čtenáře je obtížné vytvořit si k ní kladný vztah. Hned v úvodu příběhu šéfredaktor Alexandre, oznámí Chloé, že musí hned odjet do Gilleleje. Jedná se o malou pobřežní vesničku v Dánsku, která byla vyhodnocena jako nejšťastnější místo na světě a na Chloé je zjistit, v čem to štěstí spočívá.

Pro každého by taková mise byla dovolenou snů, ale jí se takové věci jako svíčky a domácí pohoda přímo hnusí a pohrdá nimi. Nicméně do Dánska musí, tak do něj jede s plánem, že splní nejnutnější a celému hygge se vysměje. Jenže vše je jinak a pobyt v Dánsku jí změní život v tom nejlepším slova smyslu…

Kniha nese označení „feel-good román“ a přesně tím je. Jde o takovou milou pohádku ze severu, kde je motivem velká proměna a ukázka kontrastů. Hygge z řádků přímo dýchá a má takové kouzlo, že máte chuť se do Dánska rovnou vydat. Za tou pohodou, přátelskými lidmi, skořicovými rolkami a litry kávy.

„Pro mě je hygge víc než jen pálení svíček,“ začala Inge, která vypadala, že neposlouchá nic z toho, co Lars právě říkal. „Je to filozofie. Moje babička vždycky říkávala, že každý sebemenší chvilka štěstí se musí oslavit. Vždycky říkala: „Žij dnes tak, jako by zítra měla dojít káva.“ (str. 141)

Mise Hygge je příjemná oddechová kniha, od které nesmíte nic moc čekat, jen s ní strávit příjemné chvilky ideálně ve vlastním hygge.

Caroline Francová je novinářka, spisovatelka, autorka divadelních her a televizní scenáristka. Vystudovala Sciences Po a žurnalistiku, pracovala v tiskové agentuře AEF. V roce 2011 odešla ze zaměstnání a v současnosti je na volné noze jako nezávislá novinářka a scenáristka. Přispívá do novin a časopisů a vede svůj blog (http://www.penseesbycaro.fr). Je také autorkou několika humorných knížek o dětech, rodičích, rodinných vztazích, např. Le guide des super parents d՚ados (2017).

mise-hygge

Mise Hygge
Autor: Caroline Francová
Překlad: Jitka Řihánková
Žánr: román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 208
Hodnocení: 78 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/mise-hygge


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nutné lži – dvě ženy samy proti systému

Nutne lziJane Forresterová je mladá žena, která má po sňatku s Robertem jasnou a zářivou budoucnost. A taky krásně nalinkovanou - vzala si pediatra, což v 60. letech minulého století na jihu USA pro muže znamená, že má společenskou...


Literatura

Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Nimbus maláPrvní díl trilogie s názvem Smrtka od Neala Shustermana se stal jednou z nejoblíbenějších young adult knih za minulý rok. Dokázal Nimbus doskočit na vysoko nastavenou laťku?

...

Divadlo

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.

...

Film

The Amazing Spider-Man: znovu a jinak z pohledu ženy

altSamotná postava Spider – Mana letos slaví padesát let od doby, kdy se představila světu v Marvelovském komiksu Stana Lee a Stevea Ditko. Tenkrát pravděpodobně ještě nikdo netušil, že se pavoučí muž stane takov...