Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Tisk

Honzak knihaO tom, že všichni žijeme v blázinci rozhodně nepochybuji. A MUDr. Radkin Honzák v tom má naprosto jasno. Název publikace, která se skládá z rozhovoru se známým psychiatrem, je poměrně trefný. Text sestavila novinářka Renata Červenková.

 

 

Kniha může být balzámem na duši, ale může i někoho pěkně naštvat. Samozřejmě kvůli připomenutí tvrdé reality, na kterou zkrátka někdo nemá koule. A ti, kteří koule nemají, obvykle končí v ordinacích lékařů, anebo prostě a jednoduše v blázinci. Doktor Honzák se snaží naznačit, že blázinec je vlastně naše realita. Svět, ve kterém všichni žijeme. A mnohdy to opravdu není jednoduché.

Jednotlivé kapitoly jsou zacílené na tématické okruhy celospolečenských otázek, počínaje vztahem lékaře a pacienta, zdravím jako takovým, přes negativní vliv digitální doby na naše děti, až po mocenské vlivy, umírání a konkrétní zážitky z psychiatrické praxe. Radkin Honzák je navzdory svému věku stále silným článkem naší společnosti a jeho moudré názory a zkušenosti, mnohdy řádně okořeněné cynismem, ironií a vtipem, jsou obohacující pro většinu naší populace. Pro mě tedy určitě. 

Napsat knihu postavenou na rozhovorech s tímto pánem považuji za zdárný počin a skvělý nápad autorky Renaty Červenkové, jejíž úvod ke knize se mi rovněž velice líbil. Kapitolu Zločin papírových plen by si měl povinně přečíst každý rodič. Po přečtení knihy se též nabízí zamyšlení, proč se tolik lidí uchyluje k užívání nejrůznějších léků a nápravu každé bolístky nebo duševní nerovnováhy tabletkami. A kdo z nás je vlastně větší psychopat?

MUDr. Radkin Honzák (*1939)

je přední český psychiatr s výraznou publikační schopností, rád se vyjadřuje k aktuálním otázkám naší doby. Mezi jeho díla patří například Babičku potrkal jelen (2012), Jak přežít léčení (2013), Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření (2014), Psychosomatická prvouka (2017). Píše také básně.

PhDr. Renata Červenková (*1950)

je známá novinářka a publicistka, která se věnuje především oblasti zdraví. Zabývala se transplantační medicínou a dárcovstvím, léčbou bolesti, sexuálními deviacemi a duševními chorobami či zneužíváním chemoterapeutik. Napsala knihy Celiakie (2006), Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida (2009) a úspěšný knižní rozhovor s Pavlem Kolářem Labyrint pohybu (2018).

Ukázka z knihy:

Co bylo pro vás zpočátku na psychoterapii nejtěžší?

Naučit se snášet trapné ticho a nešťourat do něj. S duší je to totiž jako s pánskou košilí - v té je taky vždycky o špendlík víc, než si myslíte.
A taky se neangažovat víc, než se sluší na profíka. Pak pacienta ohrožujete tím, že ho na sebe navážete, a sebe vyhořením. Než na to ale přijdete, mládí je pryč.

Existují už neurologické studie, které ukazují, že děti žijící na Facebooku ztrácejí následkem zjednodušené komunikace některé schopnosti, zejména v kognitivní oblasti , tedy v rozumových funkcích. Neučí se zkrátka myslet, navíc to u nich zvyšuje narcismus.

Název: Všichni žijem v blázinci
Autor: Renata Červenková
Žánr: rozhovor
Vydáno: 2019
Stran: 216
Vydalo nakladatelství: Vyšehrad
Hodnocení: 100 %

Honzak kniha

Foto: Taťána Kročková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jak průkopníci umírání hledají smysl života

Hovory k sobe perexObavy ze smrti nebo z umírání pocítí na své pouti životem snad každý člověk. Někteří lidé pocítí úzkost tak velikou, že si s ní nevědí rady a vyhledají pomoc psychoterapeuta. Irvin D. Yalom ve své nové knize opět otevírá téma ps...


Literatura

Vzestup temné strany

star wars omnibus 200Další Omnibus Star Wars s podtitulem Vzestup Sithů zahrnuje události před Star Wars – Epizoda I. Mimo jiné zahrnuje příběh lovkyně Aurry Sing – tato část mi přišla celkem průměrná. Ale to nejs...

Divadlo

Kdo natropí nejvíce hloupostí?

Eva perexDivadlo Na Fidlovačce frčí letošní sezonu na „prvorepublikové“ vlně, a tak není divu, že přidalo na svůj repertoár vedle britské konverzačky z 20. let i oblíbenou českou retro komedii Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...