Thorgal jako omnibus!

Thorgal jako omnibus!

Tisk

thorgal omnibus 200V lednu vyšel v nakladatelství Egmont omnibus Thorgala pod souborným názvem Neviditelná pevnost. Tento oceňovaný evropský komiks tak konečně dostal podobu, jakou si zaslouží. Pět sešitů s pěti zajímavými příběhy spadá pod jeden celek a je radost, moci si ho vychutnat v tomto formátu!

 



Jean Van Hamme (* 1939) je belgický romanopisec a komiksový scénárista, která napsal mnoho belgicko/francouzských komikových sérií včetně Thorgala, XIII a Largo Winch.

Grzegorz Rosiński (* 1941) je polský komiksový kreslíř, který vystudoval uměleckou akademii ve Varšavě. V polovině sedmdesátých let emigroval do Belgie. Od té doby kreslil celou řadu kultovních sérií, jako například Thorgal, Yans, Šinkel, Fantastická cesta či Nářky ztracených zemí.

Omnibus Neviditelná pevnost uzavírá stejnojmenný cyklus, který vlastně započal titulem Sluneční meč. V albech Neviditelná pevnost, Znamení vyhnanců, Ogotajova koruna, Obři a Klec přináší nejen další příběhy statečného a spravedlivého vikinského bojovníka, ale i jeho neméně zajímavé rodiny. Celou knihou se line hlavní příběh se ztrátou paměti – Thorgal zapomene na svou minulost, ba na své jméno. Spolčí se s proradnou Kriss z Valnoru a pod jménem Šajgan Nemilosrdný plení to, co mu přijde do cesty.

thorgal 2

Neviditelná pevnost se nebojí násilí ani nahoty a to je vzadu na knize doporučení „pro čtenáře od 9 let.“ Celou sérii příběhů válčí Thorgal se svým osudem, s překážkami na cestě za rodinou a tak je tomu i v tomto sešitě. V závěru tohoto akčního dílu se z Thorgala ne vlastní vinou stává Šajgan Nemilosrdný. V druhém sešitě, Znamení vyhnanců, se fokus přelévá z Thorgala na jeho rodinu. Jedná se o milou změnu. Pohled do světa Vikingů a jejich tradic, například cena krve, je pěkným přesahem do severské mytologie. Nejslabší částí mi přišla Ogotahova koruna, která přinesla cestování časem, ale taky happy end. Asi zde nejvíce šla vidět propojenost alb a to, že Thorgal není jen fantasy, ale dokáže v sobě obsáhnout filozofii, ale třeba taky scifi. Album Obři se mi líbilo asi nejvíc. Hlavně scénické panely, kde hraje prim počasí, ale taky vyvážené střídání barev a dalších prvků. Plus setkání Thorgala s krásnou valkýrou. Závěrečná Klec je vlastně jeden velký happyend, kde se náš osudem a bohy zkoušený hrdina konečně potkává se svou rodinou.

Konečně vydání, jak má být! V pevné vazbě a jeden ucelený příběh v pěti albech, omnibus je vskutku výborným řešením. Kvalita jednotlivých příběhů je lehce kolísavá a taky záleží, co komu sedne (např. mně vsuvka s časovým paradoxem působila rušivě), nicméně základní postavy známe a máme rádi, kreslíř je mistr svého řemesla a hraje si s panely a barvami k potěše našeho oka. Takže příznivcům dítěte z hvězd vřele doporučuji!

thorgal omnibus cover

Název: Thorgal 19 - 23: Neviditelná pevnost
Scénář: Jean Van Hamme
Kresba: Grzegorz Rosiński
Obálka: Grzegorz Rosiński
Překlad: Richard Podaný
Žánr: fantasy komiks
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 240
Hodnocení: 75 %

www.egmont.cz/thorgal-neviditelna-pevnost-omnibus-1/ 
www.albatrosmedia.cz/tituly/50472536/thorgal-neviditelna-pevnost-omnibus/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktiv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lhotákův vláček opět míří mezi děti

vlacekobalkaNakladatelství Albatros přináší nejen dětem nové vydání mnoha generacemi milovaného a jako rodinnou vzácnost uchovávaného leporela Šťastně dojeď, dlouhý vláčku!, jehož stránky zdobí nostalgický půvabné ilustrace jednoho z nejznámějších českých ...


Literatura

Chladnokrevná smrt, to je Vražda v ledu

vrazda v ledu200V září vyšel u nakladatelství Cosmopolis třetí díl série Julia Schwarzová a Florian Kessler od německé autorky Catherine Shepherdové s názvem Vražda v ledu. Osobitá zápletka, zvraty i nečekané finále zaručuji.

Divadlo

To nejlepší z hudebního divadla – to je festival Dokořán!

dokoran 200Letos v červnu Městské divadlo Brno opět nabídne průřez tím nejzajímavějším, co se odehrává v oblasti hudebního divadla na českých i zahraničních jevištích, a vás tak čeká pestrá ochutnávka pozoruhodných uměleckých počinů, které ukážou, co všechno n...

Film

Mučedník – jak vnutit spásu

ucenik 200Na nedávno skončeném karlovarském filmovém festivalu se uváděl film, který se dotýkal fanatismu – a přestože se vztahoval k náboženství, určitě lze jeho poselství vnímat jako univerzální. „Karlovarské“ pojmenování varovného snímku MUČEDNÍK, natoč...