Srdce je pohřebiště lásky milenecké, ale věčný pramen lásky mateřské

Srdce je pohřebiště lásky milenecké, ale věčný pramen lásky mateřské

Tisk

srdce je pohrebiste perexNakladatelství Sofa books vydalo zajímavý román nazvaný Srdce je pohřebiště lásky, který vypráví o Caresse Crosbyové, vynálezkyni první podprsenky. Knihu napsala její prapravnučka, která se ve třech různých časových rovinách pokusila zmapovat pohnutý život nejen své bohémské praprababičky, ale vlastně i celé generace žen rodiny Crosbyových.

Caresse Crosbyová (1891 - 1970), královna Paříže 20. let a představitelka takzvané Ztracené generace, vedla bouřlivý život nekončících večírků plných umělců a intelektuálů, mezi které se řadil i Ernest Hemingway nebo Salvador Dalí. Spolu se svým druhým manželem, Harrym Crosbym, založili Black Sun Press, který pomáhal vydávat dílka autorů, kteří se později stali slavnými. Kromě Ernesta Hemingwaye to byli například Henry Miller či Charles Bukowski. Caresse byla ale také první nositelkou patentu na moderní podprsenku. Její život byl protkán mnoha milostnými eskapádami i skandály. Jedním z nich byla tragická smrt Harryho, který byl nalezen mrtev spolu se svým milencem - spekulovalo se o společné sebevraždě.

Myslím, že autorčina prvotina se vcelku vyvedla. Za nejzajímavější považuji možnost sepisovat autentickou biografii své vlastní rodiny. Muselo to být pro autorku velice silným a emotivním zážitkem. Příběh je napsán s naprostou otevřeností, otázkou je kolik je v něm fikce a kolik pravdy. Děj je vyprávěn ve třech souběžných časových rovinách, jejichž přechody mohou některým čtenářům činit potíže.

Tamara Colchesterová přibližuje nejen extravagantní a bohémský styl života své praprababičky Caresse, ale také Caressiny dcery Diany, kterou styl života i výchovy nejvíce zasáhne. Generačně však poznamená i následující potomky. Také životní osudy Diany jsou velmi pohnuté. V poslední části knihy pak autorka popisuje život Dianiny dcery Eleny, která přijíždí i se svou rodinou postarat se o svou nemocnou matku. Myslím, že kniha není jen o spletitých osudech a partnerských vztazích, ale především o mateřské lásce, a to v jakémkoli věku…I když je srdce často pohřebištěm milenecké lásky, mateřská láska v něm stále zůstává živá. Navěky.

O autorce:

Anglická publicistka a umělkyně Tamara Colchesterová je prapravnučkou Caresse Crosbyové, která ji fascinovala a inspirovala v psaní. Kromě románové prvotiny Srdce je pohřebiště lásky publikuje především v různých časopisech, např. v AnOther Magazine.

Ukázka z knihy:

“Myslím, začal zaujatě a předklonil se, “že my všichni jsme ve válce. Buď sami se sebou, anebo se svou minulostí.”
“Pochybuji, že jsme kompetentní nořit se do své psyché, můj milý, kolektivní či jiné. Je to nuda. A i kdyby psyché něco odhalila, tak ať je to oproštěno od nevědomí v celé jeho neinterpretované surrealistické velkoleposti.” Caresse se odhodlaně obrátila na muže po své pravé ruce.
“Ale cožpak vás, paní Crosbyová,” přeruší ji opět milovník mandlového mléka, “nefascinují drobné detaily, které utvářejí náš život, jizvy, jež se stávají mapou toho, kdo jsme?”

srdce je pohrebiste


Srdce je pohřebiště lásky
Autor: Tamara Colchesterová
Překlad: Kristýna Kučerová
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 311
Vydalo nakladatelství: Sofa books
Hodnocení: 90 %

www.facebook.com/sofabooks/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Myslím, že je určeno pro většinu hudbymilovného publika, říká o svém novém albu RED Tomáš Kympl

tomas kympl200Je dobré si pustit tohle album v klidu, třeba se zavřenýma očima, protože díky tomu oceníte nejen jeho zvukovou bohatost i světové parametry stejně jako tvůrčí potenciál Tomáše Kympla. Barevně rockové jiskření, rámus ve světě ticha, promě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

7 x 7 poetických zastavení

7x7poetickychZastaveni perexČtyřicet devět básní, sedm básníků a jeden velký počin. Takto bych představila dílo 7 x 7 poetických zastavení. Sbírka se zaměřuje především na motivy přírody a lásky, a ačkoliv sama moc nemusím nynější poezii, aut...


Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...