Nezapomínejte na úsměv

Nezapomínejte na úsměv

Tisk

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

 

 

Na přebalu knihy je sám její autor s obinadlem na hlavě předvádějící „zdravotnický úsměv“. V situacích, kdy nám není do smíchu je žádoucí a užitečné projasnit si náladu a usmívat se a s tím může tato kniha pomoci. Ostatně hnedka její první slova v úvodu říkají její název: „Jde to i s úsměvem“. Tuto poučku máte mít vždy na paměti a hlavně se usmívat.

Základ knihy tvoří zábavné, poučné a terapeutické příběhy ze života, které jsou rozdělené na části Bylo, Tak nějak a Bylo nebylo. Bylo popisují skutečné příběhy, Tak nějak to asi bylo a možná trochu jinak a Bylo nebylo znamená spíše nebylo. Osobně mě nejvíce bavily právě první zmíněné, smála jsem se u příběhů nazvaných Co divák neuvidí a čtenář se nedočte, naučila se nové slovo bažení a dozvěděla se zajímavosti týkající se protialkoholní léčby (například o tom, že střízlivým přátelům vozí dárky velbloud). Něco se mi líbilo více, něco méně, ale usmívala jsem se hodně, takže účel byl splněn.

Další část knihy se nazývá Smích nám dělá dobře a obsahuje spoustu zajímavostí o smíchu a také některé příklady ze Sto způsobů, jak se smát. Mně zaujal například ten Květinový: „Usmějte se na libovolnou květinu a představujte si, jak se i ona usmívá na vás. Ale co když je právě únorová noc a květina široko daleko nikde žádná? Úplně stačí, když si ji představíte. :-)“ (str. 73) Další kapitola nese název Aby bylo lépe a je plná praktických rad stejně jako závěrečná část Jednoduché postupy, návody a techniky. Můžete si přečíst o usměvavé meditaci, citovém vztahu k věcem nebo jak o sebe pečovat během ročních dob podle čínské tradice.

Jde to i s úsměvem je taková dávka pozitivismu a dobré nálady do kabelky. každý si z ní může odnést něco jiného a o to podle mě jde.

MUDr. Karel Nešpor, CSc., je český psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog. V Portále vyšla řada jeho úspěšných knih, mj. Kudy do pohody, Jak být milejší nebo Střízlivě, většinou vesele.

Jde to i s usmevem

Jde to i s úsměvem
Autor: Karel Nešpor
Žánr: humor
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Počet stran: 160
Hodnocení: 82 %

https://obchod.portal.cz/psychologie/jde-to-i-s-usmevem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Klid pro duši v Japonsku

cajovna v tokiu 200Čajovna v Tokiu je název šestého dílu knižní řady Romantické útěky od britské autorky Julie Caplinové. Romantický příběh vyšel pod hlavičkou nakladatelství Cosmopolis letos v březnu a rozhodně stojí za přeč...


Literatura

Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

sberatelka pribehu200V červenci vydalo nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller knihu Sběratelka příběhů od britské autorky debutantky Sally Page. Každý má nějaký příběh. Najde však Janice odvahu vyprávět ten svůj?

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...