Manželé Wohllebenovi představili v knize jejich samozásobitelství

Manželé Wohllebenovi představili v knize jejich samozásobitelství

Tisk

jak se zije u wohllebenu 200Pokud vás láká myšlenka samozásibitelství, neměli byste si nechat ujít knihu Jak se žije u Wohllebenů. Samozásobitelství v praxi, která nedávno vyšla v nakladatelství Kazda.

 



Miriam a Peter Wohllebenovi se před 25 lety přestěhovali do malé hájovny v obci Hümmel. Peter se tam stal vedoucím polesí a oni tak stáli před novou výzvou v podobě hospodářství s velkou zahradou. Seznamovali se jak se zahradou, tak s hospodářskými zvířaty a své zkušenosti vtiskli právě do této knihy. „Postupem času se částečné samozásobitelství stalo naším denním chlebem, a přesto je každé jídlo z vlastní zahrady stále ještě zvláštním požitkem. Víme, že nebyl použit ani gram jedu, že mrva pochází z vlastních zvířat, že ovoce a hlízy se dostanou na náš stůl čerstvé, těsně po sklizni, píši v předmluvě na straně 8.

První kapitola má název Jak bude vaše zahrada velká? a nutí čtenáře hlavně k zamyšlení a plánování. Popisuje, že bude potřeba hlavně čas a prostor a zabývá se i tím, jak bude nutné jej využít. Podkapitoly se dotýkají například i nářadí a nástrojů a pro mě překvapivě například i oblečení. Zde Wohllebenovi zmiňují pro mě běžnou věc – že oblečení, které by běžně vyhodili ještě využijí právě na zahradě. Následující kapitola se týká rostlin a prakticky popisuje sadbu zeleniny, ovoce, ale i stromů nebo exotických druhů. Moc mě zaujalo, že se autoři nebojí přiznat, že se jim s některými druhy nedařilo, nebo naopak poradí výnosné odrůdy. Na některých stránkách nechybí ani lákavé recepty, například na pastinákovou krémovou polévku nebo švestková povidla.

Třetí část se zaměřuje na zvířata a popisuje chov slepic, krůt, králíků, koz, ovcí a včel. Každý si zde najde, co potřebuje – mě například velmi zaujal praktický výběh pro králíky ve tvaru stanu. Nechybí zde ani řádky o krmivu, výbězích nebo zabíjení zvířat. Zejména hospodyňky musí potěšit kapitola o Uchovávání zásob s mnoha praktickými tipy a nápady. Závěrečná kapitola nese název Další tipy a hovoří například o vlastní vodě nebo škůdcích.

Knihy Petera Wohllebena mám moc ráda, protože píše lidských jazykem a hlavně z něj přímo čiší láska k přírodě. Proto jsem se moc těšila na tuto knihu, která představí jeho běžný život a hospodaření. Ani nevím, proč jsem byla při čtení trochu zklamaná, ale může za to zřejmě to, že se tato kniha hodí především lidem, kteří se ocitnou v podobné situaci jako tehdy Wohllebenovi. Je velmi čtivá a praktická, ale pro lidi, kteří žijí na vesnici, je spousta popsaných věcí naprosto běžná a naopak lidé z měst se k takovému hospodaření jen těžko dostanou. Ale rozhodně doporučuji se k Wohllebenům prostřednictvím této knihy vydat a nechat se třeba k něčemu inspirovat…

Peter Wohlleben (*1964) se chtěl už jako dítě stát ochráncem přírody. Po studiu lesnictví byl více než dvacet let úředníkem zemské lesní správy. Aby mohl realizovat svou vizi trvale udržitelné péče o les, převzal v roce 2006 coby hajný revír o 1 200 hektarech lesa v regionu Eifel. Dnes tam vede lesní akademii. Své znalosti předává na seminářích, při tematických prohlídkách lesa i na kurzech stavění srubů. Navíc objevil i radost z psaní knih a v roce 2015 se zařadil mezi mimořádně úspěšné autory. Jeho publikace „Tajný život stromů“ a „Citový život zvířat“ se staly světovými bestsellery.

jak se zije u wohllebenu

Jak se žije u Wohllebenů. Samozásobitelství v praxi
Autor: Miriam a Peter Wohllebenovi
Překlad: Kateřina Krause
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 272
Hodnocení: 83 %

https://www.knihykazda.cz/peter-wohlleben-jak-se-zije-u-wohllebenu-samozasobitelstvi-v-praxi#tb1=1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

7 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jen jeden člověk může zjistit, co po ní zůstalo

Co po ni zustalo 200Debut spisovatele T. R. Richmonda s názvem Co po ní zůstalo je zařazen do kategorie psychologický thriller. Možná bych byl s tímto škatulkováním opatrnější. Nejsem si jist, jestli bych tento román zařadil zrovna k thrilleru. Ale ...


Literatura

Vztahy, vzlety a pády

prvni chyba200V srpnu vydalo nakladatelství Cosmopolis román pro ženy První chyba od britské autorky Sandie Jonesové. Vztahový příběh s propracovanými psychologickými profily hlavních hrdinů je trochu přitažený za vlasy, zato se však dobře čte.

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...