Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

Tisk

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy jen dva roky po světové premiéře. Do paměti diváků se ale nejvíce zapsala verze z šedesátých let hraná v Městských divadlech pražských, kde si dnes již legendární roli falešné tety z Brazílie, pravlasti opic, zahrál Lubomír Lipský.

 

 

Východočeské divadlo Pardubice spolu s hostujícím režisérem Milanem Schejbalem vsadilo na tuto osvědčenou klasiku, aby polechtali divákům jejich bránice kvalitními, inteligentními a komediálně pointovanými situacemi.

div

Studenti Jack Chesney a Charles Wykeham jsou zamilovaní do Kitty Verdunové a Amy Spettiguové. Pozvou si je tedy k sobě na kolej pod záminkou seznámení s bohatou Charlesovou tetou, aby se jim mohli vyznat ze své lásky a požádat je o ruku. Dívky přijdou na smluvenou schůzku a zdá se, že vše šlape podle plánu, až na jeden podstatný detail, chybí předhozená návnada – teta, která se zdržela v Londýně kvůli obchodní záležitosti. Proto se Jack s Charliem rozhodnout do svého plánu zahrnout přítele, Lorda Francourta Babberleyho řečeného Babbse, který se chystá na zkoušku s ochotníky. A tak se Babbs v převleku za ženu seznámí s přítelkyněmi svých kamarádů. Páry si ale mnoho zamilovaného tokání neužijí, protože Babbs je v roli tety natolik přesvědčivý, že poplete hlavy a srdce otci Amy a opatrovníkovi Kitty, Stephenu Spettigueovi, a zároveň i Jackovu otci, plukovníku siru Francisi Chesneymu. Jackovi s Charliem tak nezbude nic jiného, než svého kamaráda z této šlamastyky dostat. Nejdříve však potřebují oba hoši od starého Spettigua písemné povolení k sňatku. A aby toho nebylo na všechny zainteresované podvodníčky málo, dorazí pravá Charleyova teta Dona Lucia d´Alvadorez se schovankou Elou, do které je Babbs bláznivě zamilován.

div2

Milan Schejbal, který si Charleyovou tetou odbyl svou první pardubickou režisérskou premiéru, vytvořil velmi povedenou inscenaci, kde není hluchých míst. Hra má spád, svižné tempo a obejde se bez laciných gagů. Kostýmy i scéna Kateřiny Baranowske dotvářejí představení vkusnou a příjemnou atmosféru. Výkon Petra Borovce v titulní roli falešné Charleyovy tety je bezchybný a svým hraním ovládl nejen jeviště, ale i hlediště. Zdatně mu sekundují Ladislav Špiner, Jan Musil a i další herečtí kolegové. Charleyova teta v podání pardubického souboru je sázkou na jistotu a vřele ji doporučuji všem, kteří se chtějí od srdce zasmát.

div1
Název představení: Charleyova teta
Žánr: komedie
Uvádí: Východočeské divadlo Pardubice
Režie: Milan Schejbal j. h.
Autor textu: Brandon Thomas
Hrají: Ladislav Špiner, Václav Dušek, Jan Musil, Petr Borovec, Martina Sikorová, Petra Tenorová, Petr Dohnal, Zdeněk Rumpík, Dagmar Novotná, Adéla Petřeková j.h. / Monika Timková j. h.
Premiéra: 16. a 17. února 2013
Hodnocení: 90 %

Foto: www.vcd.cz, Ivo Mičkal


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... polská klavíristka Milena Antoniewicz

milena-antoniewicz 200Tento rozhovor vám můžeme předložit díky laskavému svolení pana Františka Brikcia – děkujeme! Červnový koncert VIOLONCELLO A KLAVÍR I., polské klavíristky Mileny Antoniewicz a českého violo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Literatura

Proč umírají ptáci?

Proc ptaci perexV malém normandském městečku z oblohy najednou popadali mrtví ptáci. Jev se zopakoval i na dalších místech, ale zdá se, že to nikoho nezajímá. To si aspoň myslí mladý pařížský student literatury. Ten neustále odkládá napsání své di...

Divadlo

Epochální výlet rodiny Smolíkovy

smolikovi200„S písní bláznivou a s trochou smůly v patách čtyři klauni jdou, kam, kdo ví kam,…“ Přesně těmito slovy začíná úvodní znělka mnoha generacemi milovaného animovaného seriálu o maďarské rodince Smolíkových a jejich mrzoutském sousedovi Dr. Halířo...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...