Dobrodružné pátrání po historii knihoven dětskýma očima

Dobrodružné pátrání po historii knihoven dětskýma očima

Tisk

Vášspolkla me knihovna200niví čtenáři se vyznačují přeplněnými knihovnami a hromadami knih v okolí postele a stolů. Kdykoliv se pokusí udělat si v knihovně pořádek, ztroskotá jejich úsilí na první knize, kterou vezmou při úklidu do rukou a začtou se do ní. Mají-li silnou vůli, nebo stojí-li nad nimi rodič či partner trvající na úklidu, odloží knihu stranou „na později“. A to je začátek konce.

 

Pro všechny takto vášnivé čtenáře napsala Klára Smolíková, známá spisovatelka, scénáristka a lektorka, knihu „Spolkla mě knihovna“. Hlavním hrdinou je malý David, který miluje knihy. Má jich plnou knihovnu, a proto mu maminka nedovolí koupit si žádnou další, dokud si v knihovně neuklidí a nezíská tak pro novou knížku místo. Takto začíná dobrodružný příběh, neboť Davidovi se stane něco podobného, co pověstné Alence, a dostává se spolu se svým kocourkem Koniášem ne za zrcadlo, ale za knihovnu. Zde se ho ujmou dva průvodci – bohové knih, písařů a moudrosti egyptský Thovt a čínský Wen-čchang Wang. Labyrintem knih se všichni vydávají na dobrodružnou výpravu do knižní historie. Podívají se do Domu svitků ve starém Egyptě, k Sumerům do Aššurbanipalovy knihovny, do Ninive, do pověstné Alexandrijské knihovny, do Trajánovy knihovny v Římě, do starověké Číny, do klášterních středověkých knihoven, na Sorbonnu, do Medicejské knihovny ve Florencii nebo do knihovny Britského muzea. David se seznamuje s vývojem písma v jednotlivých kulturách a způsobech jeho zapisování na papyrové svitky, pergamen, hedvábí či papír metodou opisování či tiskem. Cesta je to velmi poučná, David se nejen dívá, ale stává se vždy malou součástí dané knihovny, seznamuje se s jinými kluky svého věku, kteří plní v knihovnách své vlastní úkoly.

Klára Smolíková nás umí vtáhnout do děje. Píše lehce, se skrytým humorem a s nadhledem. Děj se navíc stává přitažlivým díky kresbám Vojtěcha Šedy. Nejdůležitější příběhy knihoven jsou vyprávěny komiksovou formou, což se mi jako nápad velmi líbí. Forma i obsah knihy se zde výborně doplňují. Text je psán velmi kultivovanou češtinou, přitom blízkou dětskému čtenáři, kterému je kniha především určena. Ale tahle kniha určitě potěší i rodiče či prarodiče malých čtenářů, o učitelích literatury či dějepisu nemluvě.

spolkla me knihovna

Hodnocení: 100 %
Název: Spolkla mě knihovna. Od hliněných destiček k tištěné knize
Autorka: Klára Smolíková
Ilustroval: Vojtěch Šeda
Grafická úprava: Grafické a DTP studio Fragment, Kamila Flonerová
Odpovědný redaktor: Jakub Šedivý
Technická redaktorka: Lucie Mikešová
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 71
Vydání: 1.
Rok: 2017
Zdroj foto: Fragment


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Rohlíček: Divadelní prostředí se mi vždy líbilo

Rohlicek perexPochází z umělecké rodiny a divadlo zná od dětství. Dvanáct let byl v angažmá plzeňského Divadla J. K. Tyla a již nějakou dobu jezdí Zdeněk Rohlíček se svoji maminkou Evou Hruškovou s jejich rodinným divadlem po celé republice. Jejich předst...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Křik: Vydařený thriller z psychiatrické léčebny

krik perNakladatelství Albatros představuje výjimečný thriller Nicolase Beugleta z prostředí psychiatrické léčebny. Příběh je inspirovaný skutečnou událostí z období studené války a zavede vás do pokoje jednoho z pacientů, ke kterému jsou v noci přivoláni po...


Literatura

Nová Mornštajnová vás vtáhne a donutí k zamyšlení

listopad 200Vydání knihy Listopád od Aleny Mornštajnové se stalo literární událostí, když ne roku, tak minimálně jeho poloviny. Už před jejím vydáním se o knize objevovalo mnoho informací a po něm se nejen sociální sítě plní nejrůznějšími ohlasy.

Divadlo

Veronští milenci z Bratislavy konečně v Praze a Brně

romeo julia 200Nesmrtelný příběh velké lásky Romea a Julie v podání slovenských hereckých hvězd zpestří program Letních shakespearovských slavností v pouhých čtyřech večerech. V Brně se hraje 10. a 11., v Praze pak 13. a 14. srpna. Generálním partnerem ...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...