Chia semínka, hit poslední doby

Chia semínka, hit poslední doby

Tisk

kucharka chia perexChia semínka jsou hit poslední doby. Ale jen velmi málo kuchařek se nějak výrazněji odklání od tradičních chia pudingů a sladkých dezertů. Autor této minikuchařky do toho ovšem na ten malý formát, šlápl opravdu ve velkém stylu. Kromě nějakých těch salátků, pudingů a raw receptů se nebojí chia semínka využít pro jejich fyzikální vlastnosti – schopnost tvořit gel. Tím skvěle nahradí vejce, jakékoliv pojivo do placek, karbanátků a co mne okouzlilo nejvíce, jsou recepty, které jsou zdánlivě úplně normální, ale chia semínka jsou jako třešnička na dortu. A že si je dáte i na lososovou polévku se zeleninou – to by mě asi prvoplánově nenapadlo.


Máte chuť?
Recept na šťavnatou, pikantní a bohatou polévku z lososa s chia semínky. Do té jsem se zamilovala na první prolistování!



Letní lososová polévka
1 pórek, 2 mrkve, 2 šalotky, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru, kousek zázvoru, 200 g rajčatového protlaku, sůl a pepř, lžička pomletých semen koriandru, špetka muškátu, špetka skořice, 350 g filetu z lososa bez kůže, trocha limetkové šťávy, hrst nasekaného kopru, lžička chia semínek
Pórek a mrkev umyjeme a oškrábeme. Pórek nakrájíme na krátké tenké proužky. Mrkev nastrouháme najemno. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem. Zázvor oloupeme a nastrouháme do zeleniny.
Přimícháme rajčatový protlak, osolíme, opepříme a dochutíme zbylým kořením. Zeleninu vaříme na mírném plameni asi 10 minut.
Mezitím si opláchneme filety z lososa ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Přidáme do polévky a necháme 2 – 3 minuty dojít.
Nakonec vše dochutíme šťávou z limetky. Ozdobíme nasekaným koprem a chia semínky.

kucharka

Víte, že… Vegetariáni a vegani si mohou na této polévce pochutnat i bez lososa.



Nápady se pohrnou samy!
Tady mne třeba velmi zaujala kombinace kopru a chia semínek. Když zrovna nemáte po ruce zeleninu a lososa, což třeba takovou kulajdu, ve které bude kromě kopru hrát hlavní roli také hispánská šalvěj? Proč ne? Výhoda této kuchařky je možná i v tom, že tu je receptů poměrně málo, takže máte větší chuť u každého nějakou dobu setrvat a popřemýšlet, jak celé to jídlo pojmout třeba úplně jinak. Vzít si jenom nějakou kombinaci, jako v tomto případě kopr a chia, a vymyslet něco zgruntu nového! Tomu se říká svěží vítr do kuchyně!



A chia semínka si vydobydou u vás své místo
Neměla jsem je zrovna v oblibě. Slizovité cosi, co chutná nejlépe hezky suché, něco jako svěží naklíčená pšenice, ale to bylo asi tak všechno. Jenže ono za vším stál nejspíše strach vyzkoušet něco nového a zkusit to vícekrát! Po vyzkoušení několika receptů z této kuchařky vím, že další sáček chia semínek si rozhodně pořídím a nebudu dělat jenom puding a sladké recepty. Nejvíce mne uchvátily právě ty slané – přidat chia do hamburgeru, do polévky nebo třeba do těsta na pizzu? Klass Koolman boří mýty o chia a používá je úplně všude!



Klass Koolman sestavil 36 receptů, kde hlavní roli hrají chia semínka. Semínka šalvěje hispánské, pochází původně ze Střední Ameriky. Postupem času tato pouštní rostlina s modrofialovými květy zdomácněla i v Austrálii. Semena znali už staří Aztékové a Mayové právě pod názvem „chia“, což v jejich jazyce znamená „síla“. Traduje se, že jedna lžíce semínek chia poskytne člověku dostatek živin na 24 hodin.



Chia semínka nevystavujeme vysokým teplotám, které by ničily jejich cenné látky. Najdete tu základní recept na CHIA GEL, který skvěle nahrazuje vejce! Chia semínka vydrží až rok při skladování na suchém místě, aniž by utrpěla jejich kvalita nějakou újmu.

kucharka chia

36x Chia (36x Susses Leben)
Autor: Klass Koolman
Žánr: vaření, kuchařka
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2017
Počet stran: 40
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Synergie, Renata Petříčková
www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

POKEC s Terezou Kostkovou a Liborem Boučkem

pokec 200Moderátorská esa Terezu Kostkovou a Libora Boučka veřejnost moc dobře zná. Co mají společného? Mají za sebou moderování velkých televizních show. Tereza bravurně uvedla (spolu s Markem Ebenem) StarDance…když hvězdy tančí, TýTý nebo Silvestr. Libor má v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Udělejte si Nakládačku na věčné časy

nakladacka200Nakladatelství Esence vydalo knihu Nakládačka na věčné časy od Daniely Turecké, která už má za sebou kuchařku Nalož to - Kujme pi(c)kle v kuchyni, jež vyšla v nakladatelství Došel karamel. Pokud si potrpíte na nakládané pokrmy, tak si tuto svě...


Literatura

Epický příběh Nory Robertsové - Veřejná tajemství

verejna tajemstvi200V listopadu nám nakladatelství Motto vydalo další knihu populární autorky pro ženy Nory Robertsové, Veřejná tajemství. Kniha je popsána jako „romantická rocková pohádka s detektivní zápletkou“ a takový popis na ni rozhodně sedí....

Divadlo

Na Plovárnu jedině v lázních!

plovarna 200V rámci multižánrového festivalu LUHOvaný Vincent čeká jeho návštěvníky také divadlo. A ne ledajaké. Půjde o žonglérsko-akrobatické představení Plovárna souboru Bratři v tricku. Kde jinde strávit nedělní odpoledne rozmarného léta než v Jurkov...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...