Obrázkové putování po mapách světa

Obrázkové putování po mapách světa

Tisk

mapy 200Nakladatelství Host vydalo ilustrovaný atlas světa, určený primárně dětem, ale i dospělí si zde mohou přijít na své. Kniha nabízí obrázkové putování po 42 zemích a 6 kontinentech na 51 dvoustranách s nádherně zdobenými okraji. Upoutávka na tuto zajímavou knížku zní: „Atlas světa, jaký svět ještě neviděl“.

 

Autoři, Poláci Aleksandra a Daniel Mizielińští, se zaujetím nakreslili mapy jednotlivých světadílů a vybraných zemí s typickými prvky pro každou z nich. Manželé ocenění prestižní cenou Bologna Ragazzi Award na knize pracovali tři roky. Celkem nakreslili přes čtyři tisíce půvabných obrázků. Na každé dvoustraně najdeme jednu mapu. Můžeme objevit nebo si připomenout známá místa, města, přírodní, kulturní a historické pamětihodnosti, sportovní aktivity, zvířenu a květenu typickou pro danou zemi či světadíl, zkrátka informace důležité pro rozvoj turistiky. Vše v duchu kreslených encyklopedií, tolik přitažlivých pro zvídavé děti. Ty mohou zaujmout takové detaily, jako oblíbené dívčí či chlapecké jméno, oblíbené sladkosti s domácími názvy včetně vysvětlení, o co jde. Samozřejmostí je uvedení hlavního města, úřední jazyk, počet obyvatel a současná rozloha státu či světadílu. Textu zde příliš nenalezneme. Jedná se pouze o krátké vysvětlivky či názvy dobře čitelným tiskacím či polopsacím písmem typu Cartographer, Mrs White, Saturator a Bubol, která vysázel Andrej Nechaj. Český překlad zajistila Anna Halfarová.
Autoři si jednotlivé země vybírali, takže se nedozvíme všechno o všem. V Evropě chybí například Norsko či Bulharsko, což je trochu překvapivé. Autoři svoji volbu nikde nevysvětlují. Naštěstí nechybí Česká republika ani Slovensko, což mě samozřejmě potěšilo. České vydání Map totiž oproti předchozím verzím jako jediné obsahuje mapu Slovenska, kterou autoři nakreslili speciálně pro českou edici, a v mapě České republiky nalezneme oproti původní verzi několik obrázků navíc, například Punkevní jeskyně, vilu Tugendhat nebo sochu Radegasta na Radhošti.
Moc se mi líbí grafické řešení knížky. V namalovaném obsahu se lze snadno zorientovat a rychle nalézt hledanou zemi na správné stránce, v závěru najdeme přehled vlajek států světa. Svými rozměry mi tahle velkoformátová kniha připomíná naše staré školní atlasy, ale obsahem je trošku jinde. Je to spíše takový velký kreslený tahák do zeměpisu. A právě to je na něm tak přitažlivé. Jako byste si dělali sami své vlastní poznámky do velkého sešitu. Je to velice inspirativní. Mám tenhle styl moc ráda. Kniha se stala světovým bestsellerem. Zatím byla přeložena do 23 jazyků a bylo vydáno přes dva a půl milionu výtisků.
Doporučuji tuhle knížku pozornosti nejen dětem školního věku a jejich rodičům, ale také učitelům zeměpisu. Představuje výborný doplněk základních učebnic a atlasů. Umím si představit, jak si lze s její pomocí tenhle předmět zamilovat. A to rozhodně není málo.
Hodnocení: 95 %

mapy obr

Název: Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl
Autoři: Aleksandra a Daniel Mizielińští
Přeložila: Anna Halfarová
Žánr: literatura pro děti  
Nakladatelství: Host – vydavatelství, s. r. o.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 108
Zdroj foto: Host – vydavatelství, s. r. o.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (2.část )

Brabec perexVyprávění Vladimíra Brabce pokračuje a vy se dozvíte, jak se stalo, že nocoval na italském hřbitově mezi nebožtíky, že chystá knihu, proč ho naštval Sir Thomas Sean Connery, o čem si popovídal s Mastroiannim a proč Jack Lemmon nepřijel do Karlo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

David Michie: Dalajlamova kočka

200 kockaMaličkého kotěte, kterému hrozí nešťastný osud, se ujme samotný dalajlama. V jeho přítomnosti a díky jeho příkladu chytré zvířátko zjišťuje, jak naplnit dvě základní touhy všech živých tvorů: být šťastný a vyhnout se utrpení. Postupně se himálajské k...


Literatura

Fantazii se meze nekladou – a v Zaklínačovi to platí dvojnásob

lisk200Rok 2015 by se klidně dal nazvat rokem Zaklínače – nejenomže hra na PC byla vyhlášena nejlepší hrou roku, ale nakladatelství Crew vydalo první grafický román o Geraltovi, Skleněný dům. Nesmím zapomenout ani na nabušené a skvostně vypracované kompendium Z...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...