Kuchařská kouzla ve sklenici

Kuchařská kouzla ve sklenici

Tisk

lahud200Tak jsem si zase jednou udělala radost – kuchařka Lahůdky ze sklenice, kterou napsala americká právnička Julia Mirabella, mě zaujala na první pohled. „50 báječných jídel do zaměstnání? To se může hodit“, pomyslela jsem si. V práci postrádám jídelnu či alespoň nějaký bufet, takže si musím chystat jídlo s sebou.

 

A tady taková hezká návnada: „Lehké obědy, lahodné snídaně a svačiny elegantně uzavřené ve sklenici, kterou ráno jen vyndáte z chladničky a jdete do práce.“ Chytrým navrstvením přísad do zavařovací sklenice lze rychle připravit různá chutná jídla. Díky vzduchotěsnému víčku si obsah uchová čerstvost, takže si lze v předstihu i několika dní připravit pestré menu. Přesně takhle si to představuji. Zalistovala jsem knihou, jaké recepty nám autorka doporučuje. Zní to skvěle: špenátový salát s granátovým jablkem a hruškou, fazolkový salát s fetou, křehký salát s pršutem a gorgonzolou, rozličné koktejly, těstoviny, recepty známé i neznámé. Návnada zafungovala. Začetla jsem se a byla jsem stále nadšenější. Ne že bych nikdy nepoužila zavařovací sklenici jako nosič jídla. Ale nikdy mě nenapadlo připravovat si do nich několik čerstvých jídel na několik dní. Přitom zavařovací sklenice jsou snadno dostupné, máme je vždy po ruce, menší i větší, podle potřeby. Dají se používat nejen jako bezpečné přepravky, ale pomáhají mladým rodičům, aby si rychle udělali malou zásobu čerstvých jídel, přichystali večeři pro chůvu k dětem nebo slavnostně donesli skvělý salát k přátelům na barbecue. Štíhlý vertikální tvar zavařovacích sklenic pracuje v náš prospěch. Trik spočívá v tom, že místo smíchání všech přísad je na sebe postupně naskládáme: dospodu nalijeme zálivku, pak vložíme pevnější zeleninu a listovou zeleninu dáme až nahoru. Těsně uzavřeme. Díky tomu zelenina nezavadne a déle si udrží čerstvost.

lahud9

 

Autorka přidává své bohaté zkušenosti s tímto způsobem přípravy a přepravy jídla. Knihu rozdělila na několik oddílů: Snídaně, Saláty, Další náměty na obědy, Svačiny a Salátové zálivky. Na konci jsou zařazeny převodní tabulky a rejstřík. Na závěr se lze dočíst některé údaje o autorce, jejíž příjmení samo evokuje chutné ovoce. Každému receptu je věnován jeden list. Autorka vždy recept okomentuje, dodá další doporučení a tipy, sdělí potřebné přísady na jednu porci a samotný postup. Nechybí fotodokumentace, která se již standardně v našich kuchařkách používá.
Vyzkoušela jsem některé recepty a musím potvrdit, že jsou to jídla skutečně moc dobrá. Zdravě se stravovat pomocí domácích jídel založených na čerstvých produktech se stává i u nás trendem, o čemž svědčí úspěšnost řady televizních programů, věnujících se vaření, i kuchařských knih. Tahle knížka může inspirovat zájemce o zdravý životní styl.
Hodnocení: 100 %

Lahůdky ze sklenice/ z anglického originálu Mason Jar Salads
Autorka: Julia Mirabella
Přeložila: Blanka Brabcová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: IKAR
Rok vydání: 2016
Počet stran: 144
Zdroj foto: IKAR

( 2 hlasů )

Links:
https://www.bux.cz/autori/48247-julia-mirabella.html
https://www.bux.cz/knihy/191457-lahudky-ze-sklenice.html
https://www.avast.com/sig-email


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Každý někdy potřebuje potkat Tesaře

tesar 200V nakladatelství Portál vyšla malá útlá knížečka s názvem Tesař a podtitulem Příběh pro úspěch(ané). Její autorem je Jon Gordon a jedná se o zajímavé čtení.

 

...

Literatura

Černý humor jak se patří

oct 200Tahle knížka vyšla už v roce 2010, takže žádná novinka. Jenže já ráda hledám v dříve vydaných titulech dnes ukrytá a polozapomenutá díla. Vy ještě netušíte, o čem je řeč? Tak to hned napravme: přede mnou kniha

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...