Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Tisk

divka200Líbivá anotace a líbivé téma. Atraktivní. Přesto jsem si na „konec nudy“ a pořádné rozjetí příběhu musela téměř sto stran počkat. Potom, jako když autor nasadí druhou, třetí a čtvrtou rychlost a rozjel příběh, kterému nelze nic vytknout. Snad jen občas, tu a tam, nějaké to rozvláčné místo, na druhou stranu je to chvíle, kdy si odpočinete od poměrně hutného děje, který Hakan Nesser zařadil.

 


Skvěle popsané reálie
U podobných žánrů jsem doslova háklivá na reálie. Mou háklivost Hakan nepodráždil. Kdepak. Horké léto, studená cola, cvrkají tam cvrčci a pije se zteplalá minerálka. Díky těmto pravidelně a trefně popisovaným drobnostem se skoro začne čtenář potit, protože třicet sedm ve stínu není zrovna nic moc.


Komisař Van Veeteren má švih
A také nesnáším, když hlavní hrdina, policista, v tomto případě dokonce policejní komisař, nemá žádnou šťávu. No jasně, tak tenhle Veeteren není zrovna nějaký donchuán a setkání se sexuálním zločinem v něm nechutně často probouzí konftrontaci na jeho „málo používané pohlavní ústrojí“, jak je v knize uvedeno, ovšem jinak je to sice stárnoucí, ale do morku kostí inteligentní muž a policejním instinktem. Ten autor dokázal rozvíjet v knize pomalu. Zatímco zezačátku může komisař vypadat jako trochu ňouma, s postupem děje se mu dostáváte hlouběji a hlouběji pod kůži a do mozku. A jeho osobnost je vykreslená velmi dobře a je to sympatický chlapík.

divka

 


Oběť a zločin nahání strach?
Ale ano, vidět tohle zfilmované, tak se budu bát. V psané verzi a za denního světla jsem zažila průměrný strašidelný zážitek, nicméně mě podobným slabším povahám nedoporučuju knihu číst na noc. Sice se zločin točí kolem podivné sekty, která vymýtá z mladých dívek ďábla a vládne snad i díky sexuálním rituálům (všechno se hezky rozplétá v druhé části knihy), ale přesto jít v noci na záchod, po takové večerní četbě nemusí být příjemný zážitek. Výborně rozvinutá psychologie zločinu, který se tu vyšetřuje, pěkné dialogy při vyšetřování, komisař se ptá cíleně i trošku schválně zrádně a to byly části knihy, které jsem si opravdu užila.  Ač jde o zločin na malém děvčátku, autor se nevyžíval ve zrůdnostech, ale pojal vše chladně, střízlivě a šel spíše po důvodech, proč se tak stalo, než by se, nyní tak moderně, matlal v detailním popisu mrtvoly a vraždy.


Stupňující se děj
Líbí se mi, že jsem byla odměněna za trápení se prvními sto stranami opravdu dobrými dalšími dvěma třetinami knihy. Houstnoucí atmosféra nabírala na obrátkách a kolem zločinu se začala utahovat smyčka. Postupně mnou pronikal příjemný pocit mrazení, a myslím, že od tohoto trojnásobného držitele ceny Nejlepší švédský krimiromán, bych si i ráda přečetla něco jiného.
Hakan Nesser (1950, Švédsko) je autor nezaměnitelné švédské krimi prózy. Po univerzitním studiu, kdy se orientoval především  na skandinávské jazyky, angličtinu, literaturu, historii a filozofii, pracoval dlouho jako učitel. Prózu publikuje od roku 1988, jeho detektivní příběhy zaznamenaly řadu významných úspěchů a byly publikovány ve více než 25 zemích. Jeho postavy se zachycují v precizně zachyceném prostředí, inspirovanými nizozemskými, švédskými německými nebo polskými reáliemi. Žije v Londýně a je úspěšným spisovatelem na volné noze.


Název: Dívka, která nikomu nechyběla (Kommissarien och tystnaden)
Autor: Haken Nesser
Žánr: krimi
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280
Hodnocení:     80%

( 0 hlasů )

http://shop.mobaknihy.cz/knihy/divka-ktera-nikomu-nechybela-ekniha          


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem v podstatě od přírody neuvěřitelně líný tvor a jen okolnosti mě neustále nutí vyvíjet další a další aktivity,“ tvrdí dabér a moderátor Michal Jagelka

jagelka michal 200Michal Jagelka – herec, moderátor a princ českého dabingu. Jeho hlas známe všichni, díky němu k nám česky hovoří takové hvězdy, jako jsou Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Orlando Bloom… Denně slýcháme j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?
...


Literatura

Nechte se pohltit romantickým útěkem do země ledu a ohně

hotylek na islandu 200Hotýlek na Islandu je název páté knihy ze série Romantické útěky od autorky Julie Caplinové. Romantickou oddechovku vydalo nakladatelství Cosmopolis v říjnu roku 2020 a nebojte, poznáme svéráznou zemi a její obyvatele, do...

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Jaromír Hanzlík převezme v Karlových Varech cenu za umělecký přínos

HanzlíkJaromír Hanzlík oslavil v únoru již své sedmdesáté narozeniny a jako významnou osobnost českého herectví jej připomene i letošní karlovarský filmový festival, pořádaný již po třiapadesáté -  a opět na rozhraní června a července. Hanzl...