Radek Malý stvořil svůj Všehomír

Radek Malý stvořil svůj Všehomír

Tisk

vsehomi200Do podzimních dní vyšla útlá básnická sbírka Všehomír od Radka Malého, která poutá jak moderní českou poezií, tak výrazným modrým přebalem.

 

 

V knize se nachází padesátka básní, které vznikaly v posledních osmi letech. Jsou psány jak vázaným tak volným veršem a všechny skvěle plynou a hlavně gradují. Radek Malý pracuje s mnoha motivy a také s různými aktuálními tématy.

„Na podzim kapem, kapem jako mouchy…
Doba se zdobí smutečními rouchy,
aby nám z oken limuzíny mávla,
a kdesi v Praze pohřbívají Havla.“ (str. 24)

Básník Ondřej Hanus nazval Všehomír „kapesní apokalypsou“. Není divu, básní o konci světa se zde nachází hodně. K tomu se bojí i strach, nejistota a hledání směru i sebe sama („Strach být, strach bít se. Strach být žit“ str. 53). Těmto básním konkurují „běžné“ básně zaměřené na ženy nebo znázorňující osobité vzpomínky dovolenou. Moc se mi líbí, jak Radek Malý dokáže svými básněmi kreslit. A to nejen přírodu, ale také nálady a okamžiky. Jeho zaznamenávání nutí čtenáře k imaginaci a vůbec to pro něj není složité.

„Který den slavně skoná
na ostnech slunečních
a který pojde? Po nás
potopa, sůl a smích. (str. 44)

Autorem sazby je uznávaný typograf a autor publikace Knihy a typografie Martin T. Pecina. Ten sbírku ozvláštnil zajímavým úvodem ve formě typograficky odlišných a velmi výrazných střípků z básní, takže čtenář se rychle dozví, co jej čeká. Písmo zaručeně upoutá, ale celou sbírku bych v něm číst nechtěla, protože každé písmeno je jinak široké a celkově jde spíše o grafickou libůstku. Moc se mi ale líbí výše zmíněná modrá barva a praktický vázaný formát.

vsehomir

 

Na básních jde vidět, že vznikaly postupně a čekaly na své uzrání – ve Všehomíru tak nenajdete žádné nucené verše nebo ohrané obraty. Pokud hledáte moderní poezii od autora, který má přehled a má co říct, je Všehomír jasnou volbou. Já se k němu budu ráda vracet, protože věřím, že pokaždé najdu něco nového.

Radek Malý se narodil 24. července 1977 v Olomouci a jde o vysokoškolského učitele, překladatele, básníka a autora knih pro děti. Vystudoval obor germanistika a bohemistika na Univerzitě Palackého, kde zůstal na katedře bohemistiky. Kromě Všehomíru publikoval básnické sbírky Lunovis(2001), Vraní zpěvy (2002), Větrní (2005), Malá tma (2008) a Světloplaší (2012) a z dětských knih zmiňme například příběh František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Meander, 2006), básničky Kam až smí smích (Meander, 2009), Listonoš vítr (Albatros, 2011) nebo knihu Kamarádi z abecedy, která vyšla v nakladatelství Host v roce 2013. Radek Malý je držitelem Ceny Jiřího Ortena a dvou ocenění Magnesia Litera.

Všehomír
Autor: Radek Malý
Žánr: poezie
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2015
Počet stran: 64
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čech na palubě sovětské plachetnice

Posledni plavba perexV roce 1987 byl Jiří přijat na vysněnou Oděskou státní námořní Akademii ke studiu námořní navigace. Během těchto studií se zúčastnil dálkových plavebních praxí na pěti námořních lodích. O jedné z nich, která začala v listopad...


Literatura

Loutkové divadlo – minulost, kterou odhalí oheň

hraWashington Poe si „užívá“ volného času na venkově, poté co jeho poslední případ nedopadl zrovna nejlépe. Je momentálně suspendovaný, a tak tráví dny opravami domu, který si koupil po svém odchodu od policie, a venčením svého psa. O nejnovějším případu vražd Upalovač...

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Projekt Moje kino live je zpátky

Moje kino live

Již tuto sobotu 3. října se vrací projekce ve virtuálním kinosále Moje kino LIVE. Diváci tak budou moci z pohodl...