Zjednodušte život sobě i svým dětem!

Zjednodušte život sobě i svým dětem!

Tisk

jednoducherodicovstvi 200Také máte pocit, že dnešní děti mají všeho příliš mnoho? Příliš hraček, knížek, kroužků, velké možnosti výběru a velmi málo volného času? Není divu, že spousta dětí špatně spí, trpí bolestmi břicha, jsou neklidné, roztěkané, úzkostlivé, agresivní… Je čas říct dost!

Jak využít neobyčejnou sílu toho, že méně je více, k výchově klidnějších, šťastnějších a bezstarostnějších dětí? Jak dětem vrátit jejich dětství – klidné, s bezpečným zázemím teplého domova a prostorem pro zdravý vývoj? S tím nám může pomoci kniha Jednoduché rodičovství. Autor knihy Kim John Payne je zkušený rodinný terapeut, specialista na poruchy dětského vývoje a otec dvou dětí. Působil jako výchovný poradce ve školách, pracoval s dětmi v mnoha zemích světa. Zaměřuje se na problémy s chováním a s mezilidskými vztahy, na poruchy soustředění, bezlékovou terapii dětských psychických potíží a prevenci šikany. Kromě Jednoduchého rodičovství napsal několik dalších úspěšných knih o výchově dětí. Nyní se poprvé zásluhou fundovaného překladu Sabiny Čechové představuje také českým čtenářům.

Jeho kniha přináší nejen inspiraci, ale i praktické nápady a konkrétní kroky k pozitivní změně ve výchově dětí. V knize se zaměřuje na příběhy a popis rodin, se kterými pracoval jako výchovný poradce a nastiňuje, co vy mohlo fungovat i u nás, v našich rodinách. Dělí se s námi o příběhy, v nichž se možná někteří sami poznáme, nebo nás třeba osloví či inspirují. Učí nás, jak si zjednodušit své domácí prostředí a jak zredukovat množství věcí i zvuků tak, aby dětské smysly nebyly přetíženy. Dozvíme se například, jak zavést rytmy a rituály a eliminovat stres během každodenních činností, jak se naučit dětem důvěřovat, abychom jim mohli dát prostor samostatně zkoumat svět a překonávat překážky, nebo jak regulovat množství času dítěte stráveného u obrazovky.

My rodiče jsme architekty každodenního života své rodiny. Určujeme rytmus svých dní, udáváme tempo, budujeme strukturu pro ty, které milujeme. Tato kontrola nad situací má však své meze. Často to vypadá, jako by nás život měl pod kontrolou, jako bychom byli polapeni v šíleném spěchu od jedné povinnosti k druhé. Děti podle autora vyhodnocují informace intuitivně. Vnímají všechny naše příchody a odchody, úkoly a zaneprázdněnost. A vidí toto: tím, že dětem věnujeme svůj čas a pozornost, dáváme jim lásku.

jednoducherodicovstvi text

Při vývoji dětí můžeme pozorovat, jestli se cítí bezpečně. Když jsou obklopeny milujícími lidmi, dělají úžasné pokroky. Když na ně spěcháme a popoháníme je, tento pokrok nikdy nevidíme. Nemůžeme vývoj dětí naplánovat. Můžeme ho vyžadovat, ale ne uspíšit. Pokud chceme, aby naše rodiny byly oázami bezpečí a míru, pak je právě nám tato čtivá knížka určena. Ke knize je možné se v průběhu let vracet a hledat v ní nové nápady, hlubší vhled, povzbuzení, naději i útěchu. Více takových knih na našem trhu bych skutečně uvítala.

Název: Jednoduché rodičovství. Jak žít s dětmi prostě, jednoduše … a šťastně /z amerického originálu Simplicity Parenting: Using the Extraordinary Power of Less to Raise Calmer, Happier and More Secure Kids

Autor: Kim John Payne s Lisou M. Rossovou
Přeložila: Sabina Čechová
Žánr: populárně-naučná literatura
Nakladatelství: JOTA, s. r. o.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272

Hodnocení: 100 %


Zdroj foto: JOTA, s. r. o.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rockeři z Turba: Ještě se nám vůbec nechce bilancovat

turbo skupinaV pátek 24. srpna bude pro mnoho lidí velkým dilematem. V Horčápsku, nedaleko od Příbrami budou v tento den vystupovat SkaliSka, Eviwat, punková legenda E!E a několik DJs. V té samé době rozezní l...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na Česko se řítí další Rudiš!

narodni trida rudis 200Nakladatelství Labyrint vydá 15. června novou knihu mladého českého prozaika Jaroslava Rudiše s názvem Národní třída.

...

Literatura

Když země vydává svědectví dávných zločinů a dvířka minulosti nejdou pořádně otevřít

May perexSouostroví Vnějších Hebrid je kousek země, k němuž sedí nejlépe přívlastek drsná. A jakoby drsné podnebí formovalo charaktery obyvatel ostrovů, jakoby severní vichry přivály pohnuté osudy lidí. Přes to všechno ale souos...

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

Seriál Černobyl vzbuzuje emoce diváků

serial-cernobyl-cernobyl-clanokWSpolečnost HBO uvedla 5 dílnou minisérii s názvem Černobyl, která okamžitě zaujala vysokou sledovanost a zájem široké veřejnosti.

 

 ...