Třicetiminutová kuchařka bezpšeničných receptů

Třicetiminutová kuchařka bezpšeničných receptů

Tisk

Bez psenice 200Když vydal William Davis knížku Život bez pšenice, prý se strhla doslova bouře a milióny lidí změnily své stravovací návyky. Tito lidé zjistili, že geneticky upravená pšenice pro ně není nezbytně nutná, ba právě naopak – je nutričně ochuzená, zvedá nadměrně krevní cukr, vyvolává závislost a vyvolává celou řadu zdravotních potíží. Jenže jak vařit bez pšenice? Tuto otázku si kladou nejen rodiče dětí s bezlepkovou dietou, ale rovněž pacienti s diabetem, autoimunitním onemocněním, depresemi nebo ti, kteří pouze chtějí zhubnout. A právě těmto zájemcům je určeno jakési pokračování první knihy – třicetiminutová kuchařka. Obsahuje 200 rychlých a jednoduchých receptů, které neobsahují pšenici.

V úvodu autor – doktor William R. Davis zasvětí čtenáře do problematiky stravování bez pšenice, předkládá důvody, které by nás měly přesvědčit k zdravějšímu stravování. Přitom ví, že vzdát se pšeničných výrobků a prázdných uhlohydrátů je moc těžké. Mnozí se domnívají, že je to časově náročné, nepohodlné, že je zapotřebí mnoha přísad, které se obtížně shánějí nebo jsou moc drahé. Je nutno se vzdát dosavadních životních návyků, nespoléhat se na mražená jídla a rozváženou pizzu. Ale díky nižšímu příjmu kalorií lze dokonce ušetřit. Doktor Davis slibuje, že vynaložené úsilí bude odměněno vzkříšeným zdravím, odezněním zdravotních potíží a úbytkem několika centimetrů v pase. A přitom nemusíme krotit svoji chuť k jídlu.


Nejprve je nutno udělat úklid v kuchyni. Seznam výrobků, ve kterých se vyskytuje pšenice, je dlouhý. Patří do něj i skryté zdroje, třeba instantní polévkové směsi, salátové dresinky, klobásy a zpracované maso, sójová omáčka, zmrzlina atd. Je nutno číst štítky na potravinách a hledat slova „pšenice“, „pšeničná mouka“, „lepek“, „modifikovaný potravinový škrob“, „karamelové barvivo“ atd. Doktor Davis radí ignorovat výkřiky typu: „prospívá srdci“, „nízkotučný“, „s nízkým obsahem cholesterolu“, „součást vyvážené stravy“ atd.  Jejich účelem je přesvědčit zákazníka, že nezdravé jídlo může mít nějaké zdravotní přínosy. Ale většina „srdci prospěšných jídel“ ve skutečnosti způsobuje srdeční nemoci!“ Autor uvádí alternativní suroviny – mouky, oleje, sladidla či náhradní suroviny pro různé typy potravinové nesnášenlivosti. Rovněž doporučuje vhodné kuchyňské náčiní.

Bez psenice


Snídaně, obědy i večeře je nutno alespoň zpočátku promýšlet a plánovat dopředu. Ale jedná se pouze o počáteční investice času a úsilí. Tahle kuchařka má pomoci nám potřebný čas ušetřit. Přesto si můžeme vychutnat pestrou paletu chutí a vůní. Objevíme etnické pokrmy (samozřejmě v upravené formě) – marocké, indické, čínské, italské a mexické. Seznámíme se s tradičními americkými recepty v pozměněné podobě – polévky, sendviče, muffiny, tvarohové koláče, grilované vepřové maso atd. Pro urychlení vaření nám autor doporučuje různé vychytávky, například recept na univerzální směs na pečení, směs na přípravu tortill apod. Rovněž zde najdeme recepty na vlastní kořenící směsi. V dalších oddílech kuchařky již tradičně najdeme recepty na snídaně, lehká jídla a přílohy, hlavní chody, zákusky a svačinky či menu pro speciální příležitosti. Na závěr pak nalezneme zdroje a rejstřík pro snadnou orientaci.


Knížka potěší všechny zájemce o zdravé vaření. Vyzkoušela jsem některé doporučované pokrmy a jsou opravdu chutné. Jde o změnu přístupu a rychle se naučíte obměňovat i ryze české pokrmy. Dočkáte se tak mnohých překvapení. Mohu tuto kuchařku vřele doporučit, ačkoliv se sháněním některých přísad je stále ještě potíž.


Název: Život bez pšenice: 30minutová kuchařka/z anglického originálu Wheat Belly. 30-Minute (or less!) Cookbook
Autor: William R. Davis
Přeložil: Jan Kozák
Žánr: populárně naučná literatura – kuchařky   
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 320 + 32 stran přílohy

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Nakladatelství JOTA


www.jota.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Způsobí Krvavý polibek zkázu Říše temnot?

RiseTemnot perexNakladatelství Fragment přináší náctiletým čtenářkám Krvavý polibek. Jedná se již sedmou knihu young adults fantasy série Říše temnot oblíbené americké autorky L. J. Smithové, kterou na výsluní popularity vynesla série ...


Literatura

Nepolapitelný nájemný vrah si říká Tesseract

200litTen, komu se říká Tesseract, je opravdu dobrý. Dokáže ovládnout vlastní smysly, na každou akci se důkladně připravuje a snaží se o co nejmenší ztráty na civilistech. Vždy jde jen po svém objektu, za jehož vraždu dostane žold. Přestože zabíjí na zakázku, je mi sympatický. Zdá se, že jeh...

Divadlo

Dagmar Pecková předvádí v Mistrovské lekci plnokrevné herectví

mistrovska lekce200Přiznám se, že oceňuji divadlo, které má co říct, není tendenční anebo které si na divadlo jenom hraje. Oceňuji umně zpracovanou klasiku stejně jako novinky, přičemž je mi upřímně jedno, jestli jde o dramata či (tragi)komedie. ...

Film

Zůstaly jen atomy věčnosti

atomy 200O krátkých filmech sotva nalezneme nějaké souhrnnější pojednání. Bývají zpravidla spojovány s dokumentární, případně animovanou tvorbou, ale nalezneme mezi nimi i snímky hrané. Když Lucie Česálková své knize Atomy věčnosti vtiskla podtitul Český k...