Wallander se vrací

Wallander se vrací

Tisk

Wallander 200Kurt Wallander při jedné z policejních akcí zabije člověka. Vyčítá si to, propadne depresi a svůj světabol se snaží přebít alkoholem. Nic nepomáhá, ani když vyrazí ze studeného severu za teplem na východ, místo pohody si přivodí jen pořádnou kocovinu. Nakonec skončí na dánském pobřeží a snaží se v osamění odpoutat od své noční můry.

 


Rozhodne se skončit u policie. Sem za ním přijede starý přítel a žádá ho o pomoc při vyšetřování podezřelé smrti svého otce. Wallander odmítá, je přece rozhodnutý, už vyšetřovat nechce, jenže pak naberou události úplně nový spád. Nedlouho po této návštěvě je zastřelen i sám přítel.  V kdysi nezdolném vyšetřovateli se znovu rozezní policajtské buňky – musí tu vraždu objasnit, dluží to příteli a možná i sobě. Nečekaně se vrací na stanici a ujímá se případu, který je děsivější, než by si kdo dokázal představit.


Jak se ukáže, jde o zpronevěru veřejných financí za podivné zakázky. Wallander brzy vyslídí, že přítel i jeho otec byli skutečně zavražděni. Brzy je v ohrožení i sekretářka staršího z advokátů. Pečlivou analýzou a důsledným prověřováním všech dobře zmanipulovaných stop dospěje vyšetřovatel k tomu, že v nepříliš vzdálené době předtím byl zavražděn ještě další člověk, ačkoli byla jeho smrt klasifikována jako sebevražda. Následně se do hledáčku vrahů dostane sám Wallander a jeho kolegyně. Jen šťastná náhoda ty dva zachrání od jisté smrti. A za tím vším je člověk s podmanivým úsměvem, vážený člen společnosti, dobrodinec – především však v skrytu nelítostný vrah a manipulátor.

Wallander


Henning Mankell má evidentně svého detektiva rád, jeho buldočí nátura a schopnost vybabrat se z nesnází tomu odpovídá. Přesto mu nic neusnadňuje a namáčí ho do pěkně těžkých případů, v nichž vždycky jde o život a nikdo se s ničím nepárá. Navíc Kurt je ve fázi života, kdy snad každý pochybuje sám o sobě, střední věk si to žádá: dcera odrostla, manželka ho opustila a on jen těžko navazuje nové vztahy. Však je to pěkný morous. Osobní život nic moc, zato jako policajt je jednička. Jeho případy mají velmi dobře propracovaný sled událostí. Autor čtenáři nic nezamlčuje, přesto ho dokáže udržet v napětí do posledních stránek. Všechno se mohlo stát, nic nemusí být fabulace, i když se zdá být tu a tam některá z událostí trochu přitažená za vlasy, ale kdo ví…

Úspěšná série pokračuje dalším případem s názvem Usměvavý muž. Kdo má rád drsnější krimi romány, určitě neudělá chybu otevřením právě knih z této série – už jich je pěkná řádka a další, podle informace nakladatelství na záložce knihy, budou následovat. Román vyšel v příjemném překladu (což se o všech českých překladech napsat nedá) Hany Štolbové v nakladatelství Host.


Autor: Henning Mankell
Název: Usměvavý muž
Překlad: Hana Štolbová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2014
Počet stran: 368
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: nakladatelství Host

www.nakladatelstvi.hostbrno.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mezi námi lháři

mezi nami lhari 200V březnu vydalo nakladatelství Jota román britské autorky Caroline Englandové Mezi námi lháři. Kdo holduje vztahovým propletencům a dává přednost pomalejšímu rozjezdu, měl by zkusit právě tento vztahový román.

...

Literatura

Uspěte vaše nejmenší se zvířátky

jak zviratka chodi spat 200V nakladatelství Kazda vyšlo moc krásné leporelo s názvem Jak zvířátka chodí spát od německých autorek Mariny Rachner a Anny-Kristin zur Brügge.

 

...

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

Závod s časem je závodem se sebou samým

zavod s casem perexFilm Závod s časem (2013) je moderní akce bez humoru a nadsázky. To ostatní v něm naštěstí nechybí. Ethan Hawke a Selena Gomez si užívají jako pár závodících unesených v rychlém...