Jak se zbavit Mstivý Soni

Jak se zbavit Mstivý Soni

Tisk

jak se zbavit mstivy soni200V listopadu 2016 vydalo JaS nakladatelství šikovnou knížečku Jiřího Holuba s kouzelnými ilustracemi Juraje Martišky Jak se zbavit Mstivý Soni. Pokud hledáte vtipnou knihu pro děti, u které se zasmějí i dospělí, musíte ji zkusit!

 

 

Jiří Holub(* 1975) je spoluautorem úspěšných sborníků tvůrčí skupiny Hlava nehlava – Zuby nehty (2007), Tisíc jizev (2008), Ruce vzhůru (2009) a Noční můry nespí (2011) a autorem knih Kolik váží Matylda (2009), Vzpoura strašidel (2010), Zádušní mše za hraběnku (2011).

Juraj Martiška (* 1969) je malíř a ilustrátor z Dunajskej Lužnej. Ilustroval celou řadu knih pro děti, namátkou: P. Valach: Ztracený aeroplán (2016), A. Gregušová: Červík Ervín (2009).

Děj knížky, která je rozdělena na 13 kapitol, je třeskutě jednoduchý – páťáci rozpoutali válku se svou novou třídní, Mstivou Soňou. A tak se v zábavných příbězích dovídáme, jakými nejroztodivnějšími způsoby se jí snaží zbavit. Abyste si udělali představu, máte tady ukázku ze samotného úvodu:

Než k nám do Žábokudel přišla Mstivá Soňa, bylo vlastně všechno všechno úplně v pořádku. Jsme malý městečko, kde, jak říká naše babi, vidí do talíře každej každýmu. Máme jedno náměstí, radnici, na kopci hrad a naši slavnou školu. Právě tam chodím já, Čalabounová, Žvejkalová, Vřeteno nebo srabík Vášnivý a všichni jsme žáky páté třídy. Není nás moc, asi patnáct, protože jak říkám, Žábokudly jsou maličký město mezi kopcema a lesama, a tak je možný, že jste o něm ani neslyšeli. Učitelé nás moc rádi nemají, prej všichni rosteme pro polepšovnu, ale my si to nemyslíme. Asi trochu zlobíme, a kdo ne? (str. 5)

Jak se zbavit Mstivý Soni bylo svižné a zábavné čtení, autor si vyhrál s příjmeními a místními názvy, které už samy o sobě vyvolávaly úsměv. Jediné, co mě, jako kovanému Moravákovi, vadilo a trhalo oči, byla obecná čeština. U nás se mluví spisovně a protetické v nebo přípona ej mě ničí. Pokud vám nespisovná čeština nedělá problémy, klidně si k hodnocení přidejte dalších 20 %. Ilustrace jsou krásné, jak ty jednodušší černobílé, tak ty barevné celostránkové. Děti si samy rády počtou něco takového, ale ani rodiče se nebudou nudit, když jim budou příběhy předčítat.

jak se zbavit mstivy soni

Název: Jak se zbavit Mstivý Soni
Autor: Jiří Holub
Ilustrace: Juraj Martiška
Žánr: kniha pro děti
Nakladatelství: JaS nakladatelství
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 112
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vlak naděje – setkání dvou generací, které spojuje těžký osud

vlak 200Vlak naděje plný osiřelých dětí, které s velkým očekáváním projíždí na konci třicátých let minulého století po Americe a hledají nové rodiny. Problém je v tom, že se nedostávají do milujících rodin, ale jsou brány spíše jako levná námezdní síla, která ž...


Literatura

Kathryn Danceová opět zasahuje

zapad200Jeffery Deaver se pohybuje na literárním poli už pěknou řádku let. Dávno není jen tím, který napsal Sběratele kostí. Vedle legendárního vyšetřovatele Lincolna Rhyma vytvořil i neméně populární policistku Kathryn Danceovou. A právě její čtvrtý případ ...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...