Festival Opera Schrattenbach 2021: 16. ročník olomouckého festivalu soudobé hudby

Festival Opera Schrattenbach 2021: 16. ročník olomouckého festivalu soudobé hudby

Tisk

Festival Opera Schrattenbach plakat 200Festival přiváží do Olomouce od roku 2004 nové hudební formy a rozvíjí odkaz významného olomouckého biskupa Wolfganga Hannibala Schrattenbacha (1660-1738), který jako první uvedl v první polovině 18. století novou formu opery na Moravu. Dramaturgie se proto záměrně orientuje na nové formy hudebního divadla a novou operní, multimediální a koncertní tvorbu inscenovanou netradičními prostředky. Součástí festivalu jsou opery a koncerty soudobé hudby, které překračují rámec koncertních produkcí a stírají rozdíly mezi koncertem, instalací a hudebním divadlem.

Festival uvádí světové premiéry soudobých autorů a přiváží do Olomouce přední zahraniční umělce, ale i přední tvůrce z řad tuzemských skladatelů a interpretů. Festival probíhá v úzké spolupráci s Katedrou hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. O výrazném přínosu festivalu pro českou kulturu vypovídá i pozitivní ohlas médií, spolupráce s Českým rozhlasem a odborné kritiky.

2021: Nové příběhy

Tématem 16. ročníku festivalu Opera Schrattenbach jsou v roce 2021 osobité komorní příběhy, které odrážejí izolovanost a osamocení. Toto téma bylo původně plánované na rok 2020. Ale nedošlo na ně. A naopak bylo hluboce naplněno. Loňský festival byl zrušen a všichni jsme prožívali festival osamocení. V roce 2021 je toto téma stále živou reflexí několika covidových period. V mnoha novinkách, které letos budou, na festivalu uvedeny se odráží zkušenost skladatelů a interpretů z nezvyklého roku 2020.

Festival představí strhující a v detailech kontrastní příběhy, které se odehrají v sedmi večerech mezi 3. a 16. prosincem 2021 v olomouckém Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci. Je propojen trojicí oper s odlišným způsobem vyprávění: světová premiéra Poklad Arkádie Tomáše Hanzlíka a Marka Řiháka (9.12.), obnovená inscenace úspěšné opery Coronide Víta Zouhara (13.12.) a Beyond the Garden Stephana McNeffa (15. 12.). Jejich cíl je však společný: une grande narration. V dalších večerech se divák seznámí s fotografickými mikropříběhy Jana Flašky v multimediálním projektu Fotojatka (3. 12.). Na něj navazují dialogy Blind date Scotta Millera a pianisty Taaviho Kerikmäeho (6. 12.) a písňové dialogy Tomáše Hanzlíka Pozdní obraz (16.12.). Další nové příběhy, které zazní v olomoucké premiéře, představí soubor MoENS (14.12.).

Nové příběhy: Festival opera Schrattenbach v Olomouci po šestnácté

16. ročník festivalu soudobé hudby Festival Opera Schrattenbach je zaměřen na nové hudební příběhy. Přináší skladby, které zazní v Olomouci a v ČR poprvé v podání strhujících interpretů. Hudební novinky představí přední umělci ze Spojených států, Estonska, Slovinska a Velké Británie společně s tradičními hosty festivalu z České republiky. Od 3. do 16. prosince budou během sedmi večerů v unikátních prostorech Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci uvedeny tři opery, jedna projekce a tři komorní koncerty. Ensemble Damian provede v režii Jakuba Čermáka světovou premiéru opery Tomáše Hanzlíka a Marka Řiháka Poklad Arkadie a obnovenou premiéru opery Coronide Víta Zouhara. Slovenian Chamber Music Theatre provede komorní operu Beyond the Garden Stehpena McNeffa v režii slavného slovinského režiséra Rocca. Skladatel a performer Scott Miller a pianista Taavi Kerikmäe provedou komorní dialog Blind Date. V podání MoENS pod vedením Marka Pudláka zazní v olomoucké premiéře novinky Jiřího Lukeše, Petera Grahama, Marka Piačeka, Miroslava Pudláka, Ivo Medka a Kamila Doležala. Festival zahájí Jan Flaška se svou projekcí tvůrčí fotografie nazvanou Fotojatka. Závěr festivalu bude patřit Vincenci Ignáci Novotnému a Martinu Smutnému, kteří provedou Pozdní obraz Tomáše Hanzlíka.

Festival Opera Schrattenbach plakat

Festival pořádá Tvůrčí centrum Olomouc, z. s., ve spolupráci s Ensemble Damian, z. s., a Katedrou hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci za finanční podpory Statutárního města Olomouc, Olomouckého kraje a Ministerstva Kultury ČR.

Vstup na všechny koncerty je volný při dodržení aktuálně platných hygienických opatření a prokázání O–T–N.

Bližší informace k jednotlivým koncertům najdete na Facebooku a na webových stránkách http://www.ensembledamian.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Kle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Torey L. Hayden „SEBRANKA“

sebranka 200Poprvé jsem se setkala se jménem Torey L. Hayden při četbě její knížky „Spratek“. Protože jsem se speciální pedagogikou nikdy nezabývala a popravdě se nesetkala ani s podobným typem dětí, byla jsem při četbě vy...

Divadlo

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...

Film

Pí a jeho život aneb Proč začneme s tygrem komunikovat?!

pi a jeho zivotNový film „Pí a jeho život“, jehož režie se ujal oscarový Ang Lee, můžeme poprvé zhlédnout, ve 3D provedení, již pár dní před letošním Štědrým dnem. Chlapec, tygr a moře – to jsou hlavní hrdi...