Malé objevy z Velkého světa

Malé objevy z Velkého světa

Tisk

 

Cicvarek booklet

Písničkář Ivo Cicvárek (*1975) nechal uzrát své písně a po jedenácti letech nahrál nové album Velký svět. Už v samotném názvu je obsažena jemná ironie. Muzikant a pozorovatel života totiž přináší „doteky“ z rodné země.



Nejdříve pohleďte na obraz z přebalu, provazochodkyně zdatně balancuje, ale zdá se, že případný pád by nebyl až tak tragický. Dívka v červeném totiž není příliš vysoko. Riskuje, ale ne nadoraz. Když spadne, tak do měkkého… I když, jisté to není.

„V hotelu Svět/ na oprýskané římse/ v devátém poschodí/ k životu odrážím se/ dolů či nahoru/ v tom žádný rozdíl není/ zůstanu v prostoru/ s vesmírem ve spojení… (Tušení souvislostí).

Příjemná dávka čtrnácti skladeb má koncepční orámování – na startu (Na cestě) se objevuje téma zrození, zatímco v cíli (Jak je velký svět) se zpívá o odplouvání. Mezi tím zaslechnete pocity, náčrty příběhů a možná i spoustu důležitostí, které se vám honí hlavou. Většina textů si zaslouží několik pozorných poslechů. Zapomeňte na rychlou konzumaci v letu všedního dne. Cicvárek vás chce spíše zklidnit a pozvat ke krbu, kde se dá nerušeně poslouchat a přemýšlet.

Možná vás zaujme i pokus o generační výpověď. „Jsme děti hrdinů/ jsme přenošený děti donašečů/ hledáme rovinu/ mezi chutí soudit a mezi „na to peču“/ jsme děti hrdinů/ jsme šedý děti černobílých dekád/ každý má svou vinu…“ (Děti hrdinů)

Cicvarek booklet

Ivo Cicvárek (klavír, zpěv) nepatří k písničkářům z kategorie „osamělý vlk“, navíc má rád pestrou, řekněme barevnější hudbu. Snad i z těchto důvodů se při nahrávání obklopil partou zkušených muzikantů, s jejichž pomocí zdánlivě obyčejné písně nasytil a obalil. Na vylepšení alba se podíleli Jan Žamboch (kytara), Jakub Šimáně (baskytara), Pospe (bicí), Petr Šmiřák (tuba), Václav Šmiřák (lesní roh), Jan Vašina (saxofon) a Markéta Tulisová (zpěv).

Hudba vycházející z folkových kořenů do sebe vstřebala střídmou rockovou energii. Muzikanti se zbytečně nepředvádějí a pracují pro celek, jehož jádrem je „obyčejná“ píseň. To ale neznamená, že by tento přístup nudil či urážel. Naopak! V éře brutálních zkratek a zavádějících výkřiků působí Cicvárkovo album jako výrobek z původních přírodních surovin.

„Jenže vítr jiným směrem vane/ blíží se starosti nečekané/ s nimi i déšť mrznoucí…“ (Vzduchoplavecká).

Ivo Cicvárek: Nový heslo:

{youtube}_99snGw2hHY{/youtube}

Název: Velký svět

Interpret: Ivo Cicvárek
Žánr: Folk/rock
Skladby: 1/ Na cestě, 2/ Tušení souvislostí?, 3/ Nový heslo, 4/ Na dvou březích, 5/ Fotka z příměří, 6/ Venuše, 7/ Mariáš, 8/ Vzduchoplavecká, 9/ Mezerník, 10/ Děti hrdinů, 11/ Jednou začneš znova, 12/ Touha, 13/ Kruh, 14/ Jak je velký svět
Stopáž: 47:07
Vydáno vlastním nákladem, 2013
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miroslav Macek: „Smích je nejlepší obranou bezmocných proti moci.“

miroslav macek 200Přinášíme vám rozhovor s bývalým politikem a v současné době oblíbeným spisovatelem Miroslavem Mackem. Nedávno mu vyšla kniha Tři muži v automobilu, prorazil s pokračováním Saturnina a brzy mu vyjdou další zajímavá díla. Nechte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

navod na vrazdu 200Nakladatelství Cosmopolis vydalo young adult thriller ověnčený titulem New York bestseller. Nese název Návod na vraždu pro hodné holky a napsala jej Holly Jacksonová.

...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Klapka – letní filmová škola po čtyřicáté!

LFS perexJiž po čtyřicáté se během týdne na přelomu července a srpna stane z Uherského Hradiště, toho menšího ospalého městečka, centrum filmu. Bylo by však zbytečností hledat červený koberec a na něm se promenádující hvězdy. ...