Jedinečný hlas Petra Muka připomínají i duety Spolu

Jedinečný hlas Petra Muka připomínají i duety Spolu

Tisk

muk petr 200V těchto dnech, kdy si fanoušci Petra Muka připomínají třetí výročí jeho tragického úmrtí, se již deset týdnů drží v oficiální prodejní hitparádě IFPI ČR TOP 50 zpěvákova vzpomínková duetová kompilace Spolu, kterou vydalo EMI.

 


Petr Muk, zpěvák s lyricko-rockovým tenorem, se stal v druhé polovině 80.let a na počátku 90.let minulého století jako frontman kultovních kapel Oceán a později Shalom nepřehlédnutelným zjevem české hudební scény, nejen kvůli celkové image a stylizaci, ale především díky jedinečnému a nezaměnitelnému hudebnímu projevu.

Koncem devadesátých let se Petr Muk vydal na sólovou dráhu, kdy ve své tvorbě upozadil duchovno a víru a začal zpívat o lásce. Přešel od Hospodina k hospodyním, jak v jednom rozhovoru s nadsázkou řekl Mukův kamarád textař Jan Dvořák. Nechal se také zlákat divadelními prkny a světem muzikálu. Premiéru si odbyl jako princ v Rusalce po boku Báry Basikové, s níž se později setkal i v muzikálu Johanka z Arku, v němž vystupoval v roli Raimonda Johančina přítele z dětství.


Kompilace Spolu - Duety 1995-2013 přináší celkem patnáct skladeb, v nichž se Petr Muk setkal s pódiovými či divadelními kolegyněmi a kolegy. Jedná se nejen o písně muzikálové (Johanka z Arku, Evita, Mona Lisa), ale i o známé převzaté hity staršího data (Znám jednu starou zahradu, Stín katedrál, Lady Carneval, Bon soir mademoiselle Paris) a vlastní tvorbu (Tančíš sama, Spolu).

Mukův tenor skvěle ladil se všemi hlasy, jak dokládá výběr písní, nazpívaných většinou v rámci různých televizních zábavných pořadů, v nichž se po Mukově boku objevila Helena Vondráčková či Iveta Bartošová nebo Karel Gott, Karel Černoch či Petr Kolář. Na albu zazní též angličtina ve skladbě Apples slovenské zpěvačky jménem Nastia a slovenština v písních Nelietajú s Peterem Nagym a Hádanky tiel s Lacem Lučeničem.

Nostalgii v posluchačích probudí duet Bon soir mademoiselle Paris s původním interpretem Janem Antonínem Pacákem. Nenaplněný příslib věcí příštích, jichž se posluchači již nikdy nedočkají, přináší letošní remix písně Spolu, jedné z nejsilnějších skladeb posledního Mukova alba V bludišti dnů, které vydal krátce před svou smrtí.

I když by fanoušci více ocenili album s dosud nevydanými Mukovými skladbami (třeba se někdy někde nějaké utajené najdou), album Spolu přináší jeden ze střípků bohaté mozaiky zpěvákovy více než dvacetileté sólové hudební dráhy, jejíž součástí byla i popová hudba.

Skladby:

1. Apples s Nastiou
2. O lidech s Bárou Basikovou
3. Dalas jim víc s Lucií Bílou
4. Příště tě zabiju s Kamilem Střihavkou
5. Znám jednu starou zahradu s Ivetou Bartošovou
6. Valčík s Lucií Bílou
7. Bon soir mademoiselle Paris s Janem Antonínem Pacákem
8. Tančíš sama s Karlem Černochem
9. Stín katedrál s Helenou Vondráčkovou
10. Lady Carneval s Petrem Kolářem
11. Nelietajú s Peterem Nagym
12. Hádanky tiel s Lacem Lučeničem
13. Díky Vám, mistře s Bohoušem Josefem
14. Běž za svou láskou s Karlem Gottem
15. Bonus: Spolu (verze 2013)

muk petr

Název: Spolu. Duety 1995 – 2013
Interpret: Petr Muk
Stopáž: 00:50:13
Vydavatel: EMI v roce 2013
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: emimusic.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Návštěva malé smrti

navsteva male smrti 200Dostala se mi do rukou útlá knížka Návštěva malé smrti a dýchlo na mě hořkosladké kouzlo. Námět je trochu strašidelný, pomyslela jsem si. Co to má znamenat? Jenže od počátku až do konce jsem jedním dechem ...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Kabaret Winton. Dramatický příběh zachráněných dětí se tak dočká divadelního zpracování

winton 200Silný příběh dvou sester inspirovaný skutečnými osudy a dramatickými historickými událostmi slibuje divákům Švandova divadla inscenace Kabaret Winton. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i Martin Františák, uměle...

Film

Příjemná atmosféra a sedm nejlepších krátkých filmů za poslední čtvrtrok na Future Shorts Brno

future shorts film200Aligátor místo pejska v bytě, somálští rybáři, kteří k lovu používají samopaly nebo překvapivé odhalení původu jednoho filmařského loga. Ano, tohle je Future Shorts a poprvé i v Brně!