S citem pro píseň

S citem pro píseň

Tisk

oskarpetr 200Některé songy vám projedou hlavou a pět vteřin poté už o nich nevíte. Jiné vydrží ve vzduchu maximálně jednu sezonu. To však není případ tvorby Oskara Petra (*1952) – osobitého umělce, který se před nedávnem připomněl novým albem Jsme starý jako děti.

 


Představte si: léto, večer, moře. Není ideálnější čas pro poslech písní, v nichž je obsažena poezie. „Hluboká jsou lůna dam/ i já s tebou počítám/ námořníčku, sfoukni svíčku/ a pojď si hrát tam v hlubinách/ tam, kde lodí hází…,“ zpívá se kupříkladu v Námořníčkovi. Najednou máte pocit, že k vám promlouvá ten, kdo tvorbu hudby a textů nezaměňuje s pásovou výrobou. Jakoby nepatřil do této doby. Dinosaurus? V dobrém určitě.

Co si budeme nalhávat, O.P. je mezi znalci domácí scény pojem. Někdo ho má rád za jeho nadčasové hity – například pro kapelu Lucie (Medvídek) či pro Anetu Langerovou (Hříšná těla, křídla motýlí), někomu se spíše vybaví sedmdesátá léta a kapela Marsyas se Zuzanou Michnovou a Petrem Kalandrou. Řada lidí nastraží uši ve chvíli, kdy se začne mluvit o autorské tvorbě, zjevně poučené životními zkušenostmi Oskara Petra, který kus života strávil v emigraci (Německo, USA). To kouzlo by se dalo pojmenovat i dvěma slovy: kosmopolitní přesah. Ne, u O.P. žádné „české knedlíky“ nehledejte, těch se zbavil už kdysi.

OSKARPETR

Přestože čtrnáct nově nahraných skladeb má stylový folkrockový kabát, nutno vzít v úvahu, že do této akustické podoby byly přetaveny písně z různých období a tvůrčích cest, jimiž Oskar Petr prošel. Novinky jsou tentokrát v menšině. Zato tu posluchač najde kousky z nezapomenutelné éry už zmiňované skupiny Marsyas (Zmrzlinář, Pin-up girl, Břímě) a především písně z alba Fabrica Atomica (Napiš, Televizní tvář, Pojď se mnou…). Tak trochu překvapivě zde působí cover verze Krylova hitu Morituri te salutant. Originál zůstal i tentokrát nepřekonán.

„Jsme starý jako touha žít v podrobené víře chtění/ od úsvitu do prodlení až k úplné ztrátě dat…,“ zaslechnete v titulní cohenovské baladě Jsme starý jako děti a cítíte, že zrovna tohle nepustíte jedním uchem tam a druhým ven. Oskar Petr má totiž tu vzácnou schopnost zasáhnout vnímavého posluchače.

„Hvězdy a koně letí/ a my nedokážem celou pravdu říct/ ta věčná divadla, divadla/ provazy, železa, propadla (celou pravdu říct)/ každej jen tlachá, tlachá, skutek utek/ Ale já? Já můžu jít…“ (Balada v G.)

Protagonistovi alba výrazně pomohli muzikanti nahrávající pod hlavičkou Společenská událost – houslista Jiří Vopava, bubeník Jiří Zelenka, baskytarista Václav Vávra, kytarista Josef Štěpánek, vokalistka Iva Marešová a další hosté (mezi nimi kytarista Joe Karafiát). Ve studiu tak vznikla úžasná komorní atmosféra, která vytvořila prostor pro vyznění písňových textů.
Oskar Petr zůstává i po šedesátce vzácným druhem s citem pro zdánlivě obyčejnou písničku. I to je důvod, proč stále hledat v jeho starší tvorbě a trpělivě čekat na něco novějšího.


Námořníček

{youtube}PsvA6y0af-8{/youtube}

Název: Jsme starý jako děti
Interpret: Oskar Petr
Žánr: folk/rock/pop 
Skladby: 1/ Břímě, 2/ Zmrzlinář, 3/ Námořníček, 4/ Napiš, 5/ Jin jang, 6/ Fabrica Atomica, 7/ Televizní tvář, 8/ Pojď se mnou, 9/ Balada v G., 10/ Pin-up girl, 11/ Morituri te salutant, 12/ Ulpíván, 13/ Na cestu se dám, 14/ Jsme starý jako děti
Stopáž: 71:14
Vydavatelství: Galén, 2013 
Hodnocení: 80 %
Zdroj foto: www.galen.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych ještě jednou řekla: „Tak Karle, dobrý světlo!“

malek200Chtěla bych dnes krátce zavzpomínat na pana Karla Málka, moudrého a skromného člověka, který mi vstoupil do života a zanechal tam otisk už napořád. Poznala jsem ho jako pamětníka, vypravěče, fotografa a spisovatele. Na svou knihu Letecké legendy byl práv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dobrodružné pátrání po historii knihoven dětskýma očima

Vášspolkla me knihovna200niví čtenáři se vyznačují přeplněnými knihovnami a hromadami knih v okolí postele a stolů. Kdykoliv se pokusí udělat si v knihovně pořádek, ztroskotá jejich úsilí na první knize, kterou vezmou při úklidu do rukou a začtou...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustil...