Rock for People: Den první

Rock for People: Den první

Tisk

rock for people 200Největší svátky muziky u nás už jsou opět tady! Čtyři dny nabité hudebními skvosty, neskutečně silnou atmosférou a takřka nekončící zábavou opět (z)válcují letiště u Hradce Králové a desítky tisíc návštěvníků. A stejně jako loni bude Kultura21 u toho, aby se s vámi mohla podělit o ty nejzajímavější postřehy, momenty a dojmy. Jak vypadal den s podtitulem ‚start‘?


A journey to the Universe

První den hudebně ještě neotevřel všechny stage, zato přinesl hned tři značně očekávaná zahraniční jména. S nadcházejícím podvečerem přišla první velká osobnost, energická a rozhodně ‚nekřehká‘ Američanka Amanda Palmer. Její excentrický vzhled umocňoval nápis ‚YES‘ na hrudi a její originálně syrový hlas podtrhávala příjemná kytarovka. Hudebně se jednalo o značně pohodový zážitek a koncertně o výbornou show. Tahle rázná a nekompromisně působící bytost zůstávala po celou dobu ve velmi úzkém kontaktu s publikem. Odhazovala do něj květiny, kolem sebe své brýle, boty a další části outfitu. Naprostým adrenalinem nejen pro návštěvníky, ale nejspíš i pro samotnou Amandu, byla její ‚vesmírná‘ cesta po publiku. S ohromnou kápí na zádech se s důvěrou svěřila do rukou fanoušků, přičemž v čistotě tónů ani na chvilku nepolevila. Její čisté nadšení bylo cítit na každém metru čtverečním ohromné Staropramen Stage a její přírodně udržované podpaží zůstávalo předmětem diskuzí i dávno po skončení téhle šarmantně zábavné show.

rfp amanda

Hodinu po nezaměnitelném hlasu Amandy na podium vtrhli britští králové z londýnského East Endu. Bloc Party nevystupovali na RfP poprvé (na hradeckém letišti sklidili ohromný úspěch v roce 2009). Svůj dost živý koncert umocnili laserovou show a plné šapitó zase ohromným skandováním. Ačkoliv na pár minut bojovali s technickými problémy, jejich úspěch tím ohrožen nebyl. Čím víc se vystoupení chýlilo k závěru, tím byla atmosféra hustší a hudebně se výkon kapely s každým dalším songem zvedal minimálně o příčku výš. Díky tomu závěr show působil skutečně impozantně a nadšené publikum tak dostalo ten nejlepší warm-up pro ty nejočekávanější: 30 Seconds to Mars!

Připomínalo to záběry z amerických koncertů. Vyznavačky frontmana Jareda, coby poloboha, vyčkávaly na těch nejlepších místech už od otevření areálu s náležitě upravenými malůvkami zdobícími tváře i ruce. O tom, že tohle kalifornské trio má snad tu nejvěrnější a nejrozsáhlejší fanouškovskou základnu, není třeba pochybovat. Spíše než hudební zážitek se tedy od tohoto koncertu očekávalo nezapomenutelné vystoupení a nepřekonatelná atmosféra.

rfp jared leto

Celá show byla jako divadlo o jediném jednání, ohromné, velkolepé, místy sice znějící falešně, ale i přesto právě hudebně mile překvapující. Jared s rukama nad hlavou, s polodlouhými vlasy, krůpějemi potu, s lehce fanatickým zpěvem, řevem, připomínal postavu nejen z křesťanského světa. Po podiu skákal s ohromnou českou vlajkou a celý impozantní dojem umocňovala videoprojekce za kapelou a akrobatické výstupy performerů. Playlist byl složený z těch největších hitů, které všichni chtěli slyšet a zaznělo i pár novinek ze žhavého čtvrtého studiového alba Love, Lust, Faith + Dreams. Fanouškům, kteří jsou rozčarovaní z poněkud jiného pojetí jejich muziky, může být útěchou to, že nové songy zní na živo daleko lépe než na placce. Největší silou, která spojila několikatisícový dav, se pak stala akustická verze The Hurricane a začátek The Kill. Do publika z podia přiletěly ohromné balony, nafukovací delfíni a žraloci a na závěr nad hlavami všech přítomných začalo padat neskutečné množství konfet. Člověk měl dojem, že jediné, co ještě chybí vypustit nad zvednuté ruce fanoušků, je pár bílých holubiček.

Není pochyb, že první den na Rock for People hudebně vyšel na maximum. Těm, kterým zbývala ještě troška energie, poskytl pak útočiště hangár rádia Evropy 2 s Pavlem Cejnarem a diskotékovými hity. V tyhle ranní hodiny si ale i ten nejvěrnější fanoušek rocku, posilněný třeba Staropramenem Cool, rád zaskáče i na odrhovačku z rádií. První den už je za námi, necelých dvacet tisíc návštěvníků, kteří se podívali na start za branami festivalu, nemohlo být nic jiného, než skutečně spokojeno!

rfp prvni den 3

Zdroj foto: Tomáš Šnírer (https://www.facebook.com/PhotographerTomasSnirer)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s velkou hvězdou Sunday Music Jamu

vinnie-james 200Velkou zahraniční hvězdou festivalu Sunday Music Jam je folkový zpěvák Vinnie James. Jeho myšlenky by se mohly tesat do kamene a takového nadšence do České republiky byste mohli hledat dlouho. Ostatně, posuďte sami!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Karty posvátné duše

Karty posvatne duse perexKarty od autorky, která se vyléčila z panických atak, poznala šikanu a umí proniknout do hloubi duše. Jsou pomůckou v meditaci, pro večerní i ranní afirmace, pro hledání odpovědí, ale i k pokládání si nových otázek. ...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...