Holešovská Regata 2013 nezklamala

Holešovská Regata 2013 nezklamala

Tisk

holesovska regata plakat 200Slunná sobota 22. června patřila festivalu Holešovská Regata, který se rozprostřel po velké části areálu holešovských zahrad. Dvě pódia a vodní příkopy doplňovala spousta atrakcí pro děti, které se všude jen hemžily.

 

 

Krátce po desáté se prvním návštěvníkům rozkoukávajícím se po areálu představilo Gently Irony Trio – brněnská skupina plná divadelníků – mimo jiné jste za saxofonem mohli najít uměleckou šéfku zlínského divadla Hanku Mikoláškovou. Gently Irony Trio servírovali pop, jazz a funky. Tato veselá hudba dokázala příjemně naladit na další show.

holesovska regata 1 atmosfera

Každý má někde svoje Vizovice

Z nedalekých Vizovic do Holešova poprvé přijela skupina Fleret, kterou tvoří Zdeněk Hrachový, Stanislav Bartošík, Vítek Rokyta a David Filák. Při „ochlazení“ v podobě hitu Zafúkané byli hudebníci nadšeni odezvou od publika a poté servírovali skoro samé rychlé písně, například Kurníkšopatožtone, Vý Aj Pý, valašské reggae Lélo, lélo nebo Zapřahajte žebřiňák. Skvělou tečkou za nabitým setem byla píseň Vizovice, kde se v refrénu „každý má někde svoje Vizovice, kde jsou známí a ne pijavice“ přidala velká halda lidí a Fleret nestíhal děkovat. Jak řekl Zdeněk Hrachový: „Trochu závidím ostatním kapelám, když jste tak dobří a aktivní hned u první kapely.“

Hudba je lék a nechcem to vzdát

S těmito slovy na rtech se na pódium vyřítili Olympic, kteří tím dali jasnou odpověď pochybovačům o jejich budoucnosti. Tato píseň My už jiný nebudem je z konce roku 2012, ale reflektuje právě 50 let, jež Olympic slaví. Na Regatě u této příležitosti dostalo prvních dva tisíce diváků jejich DVD Procházka historií. Petr Janda se zdál velmi dobře naladěný, pobíhal po pódiu ve slamáku a sypal do početného davu rockové hity – „nebudeme vám tu hrát žádný pop,“ zdůraznil v úvodu koncertu a spustil Vlak, co nikde nestaví. V podobném duchu se nesly písně: Nikdo neotvírá, Proč zrovna ty, S tebou hlasitě nebo Kanagom či svižná písnička z Petrovy sólové desky Jednou jó, jednou né Ještě držím pohromadě, kterou napsal pro svou manželku Alici. Tu zmiňoval i v závěru, kdy byl také nadšen z odezvy publika: „Děkujeme, manželka bude šťastná, až jí to budu vyprávět.“ V závěru si Olympic střihli hity, bez kterých by jim dav asi nedovolil odejít: Snad jsem to zavinil já, Želva, Jako za mlada a jako přídavek zpívací Dej mi víc své lásky. Koncert byl pojat jako průřez historií a rozhodně se Olympic neměli za co stydět a můžeme jen doufat, že to opravdu nebudou chtít brzy vzdát.

holesovska regata 2 olympic

Regata pohledem z druhé strany

Tomuto festivalu dalo název slovo regata, což znamená závody lodí a v Holešově jde o přehlídku netradičních plavidel. Když jste popošli dále od hlavního pódia, mohli jste zde najít vodní kanál, kolem kterého se rojily soutěžní lodě, tedy především jejich strůjci. Již od deváté hodiny ranní zde vrněla vrtačka, zatloukaly se hřebíky a především se doufalo, že loď zvládne její nástup na vodu a samotnou plavbu. S přibývajícím časem zde byly stále častější výkřiky typu „jooooo, plujeme“ doprovázené potleskem ostatních posádek. Nevládla mezi nimi žádná rivalita, naopak se navzájem podporovali a rádi si spolu popovídali u lahve námořnického moku.

holesovska regata 3 plavidla

Přehlídka netradičních plavidel

Už dlouho před avizovaným začátkem přehlídky se oba břehy vodního kanálu zaplnily lidmi, kteří si střežili dobrý výhled. Letos bylo přihlášeno 20 lodí, což slibovalo unikátní podívanou. Vynalézavost posádek nebrala konce – mohli jste se kochat lodí z PET lahví, z pouhého kanystru a podobně. Ačkoliv se mnohdy konstrukce zdály podobné, každý to podal jinak. Nechyběla pirátská loď, ale také jamajská, vězeňská, ukradená vzducholoď ze třetího tisíciletí nebo trojský kůň. Porotu zaujal i mouseboat – loď plná sýru s třemi malými myškami na palubě. První místo si vysloužila velká loď s názvem Odysea, která všechny převyšovala mohutnou železnou konstrukcí. Na její palubě měli všichni stylové kostýmy a vše působilo velmi promyšleně. Loď patřila Klubu recesistů Klečůvka a jeho jádro tvořil pan Mojmír Doležel z Liptálu, který nám později řekl: „Vzal jsem si dva týdny dovolené, abych mohl svařovat. Tento kostým, mám šitý na míru a stál 1900 korun. No, dohromady jsme jen na tyto věci dali tak 11 tisíc.“

holesovska regata 4 plavidla

Jeden z nejlepších kytaristů

Kamil Střihavka na pódiu zářil jako všudypřítomné sluníčko – jeho zlatavé vlasy byly jen doplňkem jeho úsměvu. Měl i velmi rozšafnou náladu, poskakoval, točil hlavou, ukazoval, co jeho hlasivky dokáží a koncert si opravdu užíval. Baladu Když se snáší déšť začínal hrát trošku s obavami, aby ho obloha neposlechla. Poté si donesl kovbojský klobouk „východoněmeckého pornoherce“ a pustil se do Kovboje z Teplic. Publikum zaujal písní z muzikálu Jesus Christ Superstar Jak ze sna procitám a v pomalejší notě pokračoval Černou růží. S akustikou v ruce se pochválil, že „má pověst nejlepšího kytaristy“ a pak si užíval velký potlesk. Po něm opět zrychlil písní Holka čapni draka a nechal tak publikum rozezpívat se před závěrečnou Zemí vzdálenou. Naživo byla opravdu nádherná a Kamil si užíval ten chorál - „a refrén znáš?“ smál se. Nebylo pochyb, že kdyby mohl, na pódiu by ještě zůstal.

holesovska regata 5 strihavka

Mistrovství světa a Holešova v přejezdu vodní lávky

Přejezd vodní lávky na kole byl po loňském velkém počtu úspěšných jezdců o něco ztížen. Pevná lávka plavala na plovácích a nebyla rovná, nýbrž na okrajích zešikmena. Z toho důvodu to bylo divácky atraktivnější a z 30 jezdců se našli jen tři šikovní muži, kteří lávku v prvním kole přejeli. Nicméně publikum vřelým potleskem obměňovalo všechny, kdo se o něco pokusili. Vítězství z loňska obhájil Pavel Mašláň z Fryštáku. K přejíždění lávky hrála vodácká skupina Zadáci, která však místy přeřvávala komentáře moderátora.

holesovska regata 6 lavka

Za vše může moderátor

Když začínala s mírným skluzem slovenská skupina Desmod, sluníčko se schovalo a kolem panoval nezvyklý večerní klid, do kterého se taková hudba velmi hodila. Harmonii mezi Desmod a publikem napomáhala hra, se kterou přišel zpěvák Kuly – kdykoliv řekl slovo „moderátor“, lidé měli zvednout ruce. Fungovalo to parádně, lidé se bavili a energie se přetahovala z pódia do davu přesně tak, jak to má být. Desmod museli zahrát zkrácený set, ale neochudili své početné příznivce o skvělý hudební zážitek plný nejznámějších hitů. Nechyběla píseň Pár dní, ve které si dav spokojeně pořvával v refrénu „to zvládnem“, pomalejší Zhorí všetko čo mám, všem ženám věnovaná Vyrobená pre mňa či Hemeroidy nebo Lavíny. Na rozloučenou zazněla jedna z nejznámějších skladeb – Som na teba závislý.

holesovska regata 7 desmod

Velkolepá oslava 60. narozenin

Vystoupení Miro Žbirky na Regatě bylo pojato jako oslava jeho nedávných 60. narozenin a pořadatelé se toho rozhodli využít. Chtěli Mira překvapit, a proto vymysleli překvapení v podobě svítících náramků, kterými měli diváci začít mávat nad hlavami po poslední písničce. Druhým překvapením byl pak velkolepý ohňostroj napasovaný na písně Beatles. Nicméně, koncert začal písní 22 dní, jež dokázala přihlížející pozitivně naladit. Všichni se vlnili a vzhlíželi dopředu na staršího pána, který nabitý neuvěřitelnou energii zpíval jeden tón za druhým a nepřestával se usmívat. V podobné náladě se nesl i další hit Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Mráz po zádech pak běhal v nesmrtelné Baladě o polných vtákov. Poté přišla píseň nahrávaná ve studiu Abbey Road s názvem Love shines, u které nás Miro prosil: „Vás je tady tak vela, tak naklikajte nám to tam, dneska sa kliká“. Do písně Čo bolí to prebolí přišla na výpomoc zpěvačka Marta a publikum se nechalo strhnout atmosférou písně a začalo mávat svítícimi tyčinkami. Miro se už v této chvíli nestíhal divit a s plnou vervou předal rozněžněnému publiku Bielý kvet a beatlesáckou Hey Jude. Jako přídavek pak zazněla tklivá Atlantida a veselá Mám rád, která byla dokonalou tečkou za celým festivalem. Miro Žbirka stále děkoval a mimo jiné řekl: „Tohle vystoupení si budu dlouho pamatovat, dlouho vzpomínat a čerpat z toho energii.“ Poté na scénu přiběhl moderátor Pavel Vacek, který za doprovodu puštěné písně Give peace a chance pořádně rozhýbal moře svítících rukou. O malou chvíli později ředitel festivalu Michal Žáček Mirovi pogratuloval a předal lahev slivovice („prave si rozhodol, že dnes nebudem šoférovat domou") a usadil jej na židli, aby si mohl v klidu užít ohňostroj.

Třetí ročník festivalu Holešovská Regata opět posunul laťku výše a dokázal se poučit z loňských chyb. Především zde bylo více stánků s rozmanitým občerstvením a areál byl lépe uspořádán. Pořadatelé letos přivezli hudební hvězdy, které byly opravdu nadšené a rozhodně odjížděly velmi spokojené.

holesovska regata 8 zbirka

Holešovská regata 2013
Datum: 22. 6. 2013
Místo: areál zahrad zámku Holešov
Pořadatel: Agentura Velryba
Učinkující: Fleret, Olympic, Lenka Dusilová, Kamil Střihavka, Desmod, Miro Žbirka, Aneta Langerová a další
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Marek Kamínek pro K21


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Kovaříková: „Těžko odpouštím těm, kteří se dopouštějí křivd a podvodů…“

blanka kovarikova foto zdenek kovarikŘečeno s mírnou nadsázkou - novinářka a spisovatelka Blanka Kovaříková ráda zkoumá životy lidí z černobílých fotografií a filmů. Literatura faktu v jejím podání rozhodně není „suchá“, sa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...