Tomáš Kočko & ORCHESTR vydali novinkové album „ONA“

Tomáš Kočko & ORCHESTR vydali novinkové album „ONA“

Tisk

kocko 200Stálice tuzemské world music scény a dvojnásobní držitelé ceny Anděl Tomáš Kočko & ORCHESTR vydali poslední den roku 2021 novinkové album s názvem „ONA“. Slavnostní „postřižiny“ nového CD proběhnou 5. dubna v brněnském SONO Centru.

 

Tomáš Kočko & ORCHESTR přidávají do své diskografie další kolekci původem lidových písní. Tentokráte je hlavním tématem žena. Její síla, vědomí sebe, smutky i radosti v kontextu moravské folklórní tradice. Jedinou výjimku tvoří hudební vzkaz polským přátelům k jejich současné diskusi o právech ženy v podobě polské písně „Matulu moja“.

CD tentokráte skupina vydala sama na základě úspěšné crowfundingové kampaně na platformě DONIO. Album „ONA“ vznikalo na ose Morava – Maďarsko – Polsko – Slovensko. Natáčelo se částečně v domácích studiích hostujících interpretek a interpretů (Lucia Šoralová, Alena Antalová, Gosza Tutko a Cimbaliband), a také ve studiu dvorního zvukaře Broňka Šmida. Příznivce Tomáše Kočka & ORCHESTRU jistě potěší i souběžně vydávaný zpěvník. Ten obsahuje nejen melodie, texty a akordy pro kytaru, ale i vypsaná sóla pro flétnu či housle.

kocko obalka 

Skupina se chystá nové skladby představit i koncertně. Hlavním vystoupením jarního období budou slavnostní „postřižiny“ naplánované na 5. dubna v brněnském SONO Centru. „Stalo se dobrým zvykem po vydání desky udělat její křest. Jako při narození dítěte. A pak ji poslat do světa. My jsme zvolili jiný koncept. Z praktických i tradicionalistických důvodů jsme se rozhodli pro postřižiny, tedy staroslovanský rituál, při kterém je dítě, v našem případě nové album, představeno komunitě, aby následně bylo do komunity přijato. Postřižiny tedy neprobíhají vzápětí po narození, ale až v průběhu života a to nám dává možnost písně z nového alba si na předcházejících koncertech obehrát a postřižinový koncert si více užít,“ objasňuje Tomáš Kočko.

Koncept postřižin se nám osvědčil už při desce Velesu. Odehráli jsme v SONO Centru koncert, na který dodnes vzpomínáme. Postřižiny CD ONA budou opět na tomto místě a já pevně věřím, že to přes nepřízeň všech mutací vyjde. Naděje tu je!“ dodává. Kromě Brna má Tomáš Kočko & ORCHESTR během jara namířeno i do dalších tuzemských měst a především si bude možné vybrat z pestré palety vystoupení během letní open air sezóny.

kocko 2

Více informací:

www.kocko.cz
https://www.facebook.com/tomaskockorchestr
https://www.youtube.com/watch?v=Rkof1fkzsjw – novinkový klip ke skladbě „Hopaj hop“


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

patricny 200Věnuje se jim s důslednou pečlivostí – svědčí o tom jeho publikace, výstavy i televizní pořady. S nádherným nadhledem se dívá kolem sebe a nás ostatní se učí dívat, učí hledat krásu kolem sebe. V polovině května letošního roku (2014) vyšla jeho...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Biologie víry - spiritualita jako nástroj pro snadnější zvládání životních dilemat a trablů

Bio200Jsou otázky, na které ani dnes nepřicházejí odpovědi, a proto je nepřestáváme klást a hledat jejich řešení, jako je třeba otázka víry. Takovým hledačem je i Bruce H. Lipton, který přináší svoje úvahy v tomto směru v knize „Biologie víry“ (druhé, po deseti let...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Hlásí se zvláštní jednotka - Památkáři

pamatkari1 uvodkaFilm o závěrečné části druhé světové války, o které vás v dějepise zřejmě neučili. Pátý film George Clooneyho, při kterém zasedl na režisérskou židli, ale stihl si v něm i zahrát. Takže: „Kdo zařídí, aby socha Davida pořád stála a Mona...