Beseda u Bigbítu mění směr

Beseda u Bigbítu mění směr

Tisk

Beseda u bigbítuPrvní víkend v srpnu se v Tasově poblíž Hodonína uskutečnil 20. ročník festivalu Beseda u Bigbítu. Pokud máte rádi zajímavou muziku, začínající kapely a především pohodu a příjemné lidi, určitě jste nemohli chybět. Málokdo totiž ví, že tento festival pořádá skupina dobrovolníků semknutá kolem sdružení Žebřiňák. Tito lidé celý rok ve svém volném čase připravují festival, který je nevelký návštěvností a počtem pódií, ale obrovský duchem. Už když vstupujete do areálu, dýchne na vás takřka domácí atmosféra a ten, kdo vám připínal vstupní náramek při příchodu, si s vámi zatancuje v kotli, popije pivko a pobeseduje. Festival totiž nevyplácí organizátorům žádný honorář, lidé to dělají dobrovolně, jako odměna jim postačí tričko festivalu, to že dostanou najíst a napít a můžou si zajít na nějakou tu skupinu. Ale tím největším zadostiučiněním je radost návštěvníků, kteří jsou naladěni na stejně přátelskou vlnu, jako oni. A jde to cítit úplně všude. Kapely co hrají na pódiích jsou nadšené z báječného publika a po skončení programu neodolají rodinné atmosféře a vmísí se mezi ostatní.

Má to i ale temné stránky. Festival se ubírá jiným směrem, než byl na začátku a mnoha lidem to leží v žaludku. Z jednodenní akce, kde hrály místní kapely se zrodil opravdový festival nabízející kulturní osvětu regionu. Bohužel mnoho lokálních lidí to vidí jako špatný směr a chtěli by návrat ke kořenům a místním kapelám. Ale když se zeptáte kohokoliv, kdo zde zadarmo pracuje, zda by to dělal i nadále za podmínek, že by festival byl komerční, tak vám každý bez váhání odpoví, že určitě ano. V první řadě jde hlavně o to, potkat se každý rok se stejnou skupinou kamarádů a známých a každý rok ji o někoho rozšířit.

Beseda u bigbítu

K hudební stránce festivalu bych měl jen pár drobností. Pravdou je, že by to bez hudby nešlo, ale já Tasov navštěvuji hlavně kvůli atmosféře a přátelským lidem. Nicméně mě vždy překvapí pár skupin a musím pogratulovat dramaturgii festivalu, že má vždy šťastnou ruku. Velkým překvapením pro mně byla letos skupina Prago Union. I když rap nemusím, tak naživo to byla opravdu pecka. Kapela dokázala navodit skvělou atmosféru a publikum bylo na společné vlně. Největším šokem a obří páteční peckou byla kapela z USA Cedric Burnside Project. Dva členové (bicí a el. kytara) dokázali dav dostat takřka do transu svými jazzovými smyčkami. Skupina třikrát přidávala a pořád to nebylo dost. Z páteční scény to ještě vyzdvihnu Bitumen Beat, kapela, která tu loni začínala a letos slavila první výročí, klasicky roztančila dav svými romskými melodiemi. Skvělé vystoupení patří také českým Deer Deer.

Sobotní scéna začlaa soutěží písničkářů, na kterou se každoročně těším. Není nad to sednout si do trávy a začít den s folkovými začátečníky, ze kterých vždy někdo mile překvapí. Dalšími hezkými vstupy byla Apollónova návštěva. Hrané scénky byly vítanými mezihrami a bylo fajn za celé dva dny vidět něco jiného než hudbu. Vypíchl bych kapely Like Fool, Čvachtavý lachtan, RassaSound a výborné představení měla metalová skupina The Truth Is Out There, která hrála ve stejný čas jako Hidden Orchestra, kteří jsou spíše oddechovou částí festivalu. Každý si tak mohl zvolit svoji cestu, kterému žánru dá přednost.

Beseda u bigbítu

Festival nám ukončila příjemná ranní bouřka, která zvlažila horké a zaprášené prostředí areálu. K žádným vážným incidentům nedošlo, všichni se bavili hudbou, příjemnou atmosférou a aktivitami, které byly k dispozici pro ty, kteří si chtěli spestřit nabitý program. Pro toho, kdo neprahne po mnohatisícových davech a deseti pódiích je Beseda u Bigbítu tou pravou volbou. Atmosféra je nezaměnitelná a kdo se chce pohybovat v prostředí lidí s otevřenými srdci, ať zavítá příští rok do Tasova na 21. ročník festivalu. Není to jen o muzice, je to o lidech, kteří zadarmo dělají tohle všechno pro ostatní a to, jakou z toho mají radost, jde cítit celým festivalem. Vše je totiž uděláno s láskou kolektivem výborných lidí, kteří snad najdou zase síly na to, aby mohl festival pokračovat v dalších letech.

Beseda u bigbítu

Zdroj foto: Facebook, autor fotografií: Petr Toman


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nanovo: „Snažíme se prodávané předměty vytrhávat z kontextu doby a zasazovat je do moderních interiérů.“

nano200Přinášíme vám rozhovor s Jirkou Mrázkem a Adamem Karáskem, kteří stojí za eshopem a dnes i kamennou prodejnou s názvem Nanovo. Ta se zaměřuje především na designový nábytek druhé poloviny 20. století a my se zeptali, jak k tomu vlastně došli a na spoustu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Z čeho se zpovídá kacíř?

Scruton200Ne bezdůvodně svou knížku Roger Scruton nazval „Kacířova zpověď“. Jde skutečně o intimní vyznání toho, koho pro jeho názory většinou považovali za nepohodlného.

 

...

Divadlo

Půjdeš mi za svědka? To je nová komedie o mnohdy neuvěřitelných vztazích mezi lidmi

Pujdes mi za svedka200Mam pozve na svoji svatbu s Lili, se kterou již 12 let chodí, za svědka svého nejlepšího přítele Toma, kterého několik let neviděl, protože mu Lili zakázala se s ním stýkat, a to proto, že kdysi opustil jejich kamarádku. Tom p...

Film

Jak si nevzít princeznu: Sympatické sudičky, cestování časem a komplot proti osudu

Jak-si nevzit princeznu (2)

Česká televize uveřejnila na Štědrý večer zbrusu novou koprodukční pohádku v režii Karla Janáka podle scénáře Petra Hudského s názvem Jak si nevzít princeznu. Dle očekávání i tato nová pohádka vyvolala mezi ...