Keltský bigbít nejen na jednu noc

Keltský bigbít nejen na jednu noc

Tisk

altMocná je muzika tuzemské kapely Dick O´Brass. Nálada jejího nového alba Noční hlídka vás totiž přinutí přemýšlet o výletu do zaslíbených zemí a regionů. Skotsko, Irsko, Bretaň… Ať ve svých snech nebo doopravdy míříte tam či onam, jisté je jedno: třináctipísňová výprava s keltskými rockery slibuje silné zážitky.   

 


„Nalej rum, ať není slyšet řev/ hrozby o milost a kletby obětí/ dívčí boky z rukou smyjou krev/ za to pirát vždycky dobře zaplatí,“ zpívá se například ve skladbě Anděl Strážnej, která je jako dělaná pro romantické dobrodruhy směřující do neznámého přístavu. „Co na tom, že nás čeká chladnej hrob/ anebo kolem krku konopí/ peklo hluboký je stovky mokrejch stop/ a ďábel nás v něm jednou utopí…“  

Aby bylo jasno, ocitáme se v drsnějších podmínkách kde obstojí jen ti, co mají pro strach uděláno. Nože se tu zabodávají do stolů, hodně se pije, mlha je hustá a stíny neskutečně temné. A pozor, hlubiny tu bývají modré a někdy až černé. Život na vlnách bývá složitý.   

Skupina Dick O´Brass  existuje od roku 2001. Založili ji bývalí členové kapely ZOO Tomáš Nedělka, Jiří Hausser Matoušek a Aleš Zimolka. O něco později se stal posilou této party veterán české rockové scény Josef Kůstka (kytara, housle). Na debutovém albu nazvaném Disk O´Brass se v roce 2006 objevily většinou tradicionály, ohlasy tehdy měly především písně Skotská a Valdštejn.  Během deseti let tento soubor absolvoval bezmála dvě stovky vystoupení doma i v zahraničí.

alt

Po šesti letech se věrní posluchači a fanoušci keltské scény mohou radovat z druhého alba. Tentokrát převažují autorské písně s českými texty. Noční hlídka se vyznačuje skvělým zvukem. Několikaměsíční práce na nahrávání (červen 2011 – leden 2012) je znát. Ucho citlivého posluchače jistě ocení fakt, že všechny použité nástroje jsou zřetelně rozpoznatelné. Kouzlo keltského rocku spočívá ve schopnosti ctít odkazy předků a míchat je s modernějšími prvky. Skotské dudy, housle nebo příčná flétna si zde rozumí s elektrickou kytarou či dechovým syntetizátorem. Prostor dostávají i další nástroje, třeba keltská harfa.  Když se to umí, je to „brnkačka“.  Noční hlídka je velmi energická a tudíž i „taneční“, což ocení hlavně příznivci zmíněného žánru.   

Zdá se, že kapela Dick O´Brass je pro nejbližší týdny a měsíce „vyladěna“ do optimální formy. Než se s ní potkáte na nějaké příjemné šermířské slavnosti nebo na pohodovém „keltském“ festiválku, poslechněte si její nové album. Ať víte, do čeho jdete!       

Noční hlídka
Interpret: Dick O´Brass
Žánr: Keltský rock  
Skladby:  1/ Jednou za sto let, 2/ Dálnice, 3/ Nožem do stolu, 4/ Píseň pro bombarde-Son Talabarde, 5/ Tak se napij, 6/ Atlantik, 7/ Svítání, 8/ Noční hlídka, 9/ Svatá Maria, 10/ Vlnolam, 11/ Anděl strážnej, 12/ Le foret noir, 13/ An Alarc´h.  
Stopáž:  49:45   
Vydavatelství: Indies Scope, 2012, www.indies.eu   
Hodnocení:  80  %
Zdroj foto /obálka: Indies Scope


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Katja Kettu: Porodní bába

Porodni baba 200Má milá, máš „hřívu máš jak kobyla a stehna jak mladý hříbě“. Tak tato citace by mohla charakterizovat jeden extrém knihy. Naprosto živočišný, ale veskrze pozitivní. Na druhé straně pak je množství krutých syrových obrazů války probíhajíc...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Olga – objekt, který si dělal, co chtěl

Olga perexPoté, co MagicBox vydal na DVD dokument Století Miroslava Zikmunda, postaral se i o distribuci dokumentu o další významné české osobnosti, ke kterým Olga Havlová bezesporu patří. Jak Olga ovlivňovala život prvního českého prezident, jak prožívala dl...