Dub Incorporation v Praze: pohoda, vtip a hra s žánry

Dub Incorporation v Praze: pohoda, vtip a hra s žánry

Tisk

altPrvní dubnovou noc patřil prostor pražského Lucerna Music Baru kapele Dub Incorporation, jedné z nejvýznamnějších evropských reggae formací současnosti. I přesto, že šlo o nedělní večer a ve vzduchu mohla viset hrozba brzkého ranního vstávání, vládla v naplněném klubu mimořádně uvolněná, bezstarostná a vřelá atmosféra. Během téměř dvouhodinového koncertu zazněly především písně ze dvou nejúspěšnějších alb skupiny, Diversité a Afrikya.

 

Dub Incorporation velmi silně inklinují k ideji multikulturalismu. To je patrné nejen z poslání jejich textů, ale také z originálního prolínání prvků reggae s vlivy tradiční arabské a africké hudby. I personální složení působí rozmanitě; ačkoliv převládajícím jazykem většiny písní je francouzština, členy pocházející přímo z Francie doplňuje duo zpěváků afrického původu.

alt

Všichni bez rozdílu se vyznačují muzikantskou bravurností a vyzrálostí, ale právě vzájemná interakce a občas až komický kontrast obou frontmanů tvořily euforickou náladu pražského koncertu. Senegalec Aurélien i Alžířan Hakim výborně komunikovali s publikem; když přišly na řadu největší hity jako Rude Boy či Galérer, vybízeli návštěvníky ke zpěvu a současně se sami bavili potížemi Čechů s francouzštinou. První z nich, vitální a charismatický idealista s dredy, ve vstupech mezi skladbami vyjadřoval postoj kapely k vysoké politice, z jeho úst však působila kritika francouzského prezidenta Sarkozyho spíše roztomile. Zatímco Aurélien budil na pódiu dojem bouřícího se rappera, jeho starší kolega v barevné košili a kloboučku připomínal mafiánského strýčka při nedělním grilování na zahradě. Takovou charakteristikou bychom ovšem Hakimovi křivdili, neboť jeho devizami jsou především zpěv, obrovský smysl pro melodičnost a hlasový rozsah, který v publiku vyvolával vlny nadšení.

alt

Dub Incorporation dokazují, že promyšlené propojování hudby tradičních kultur s moderními styly jako reggae, dancehall a dub může vést k výrazné odezvě a úspěchu. Během koncertu padla zmínka o tom, že v České republice vystupují teprve podruhé, přímo v Praze dokonce poprvé. Premiérově u nás hráli na festivalu Mighty Sounds již před čtyřmi lety. Vzhledem k tomu, jak skvělé hudební zážitky nabízejí, věřme, že další pauza nebude zdaleka tak dlouhá.

DUB INC. (Francie)

Datum a místo konání: 1. dubna 2012
Pořadatel: Lucerna Music Bar
Zdroj foto: Lucerna Music Bar


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Jordán: „Těšil jsem se z každého dne psaní, byla to krásná inventura.“

karel jordan200Karel Deniš Jordán se narodil 11. 11. 1952. Je to právník, šéfproducent, hudební redaktor, dramaturg a spisovatel. Mezi jeho knihy patří například vzpomínková kniha Petr Muk – Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já), Tenkrát na Západě, Můj bratr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

VHRSTI vydává první autobiografický komiks u nás

Vhrsti perexZeptáte-li se někoho, co je nejdůležitější věc na světě, odpoví buď bez váhání, že zdraví – jak jinak – nebo bude přemýšlet a přemýšlet a odpověď nedostanete. Alespoň já tuhle zkušenost mám. Sama neumím odpovědět, protože důležitých věcí znám spo...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

V Dominikánské republice řádí černý démon a Petr Jákl se jede na něj podívat…

Petr Jakl200Sotva jsme vstoupili do nového roku producent a režisér Petr Jákl už je zase v jednom kole a míří do Dominikánské republiky, kde až do konce ledna řádí zlověstný černý démon. Podobu prehistorickému tvorovi vtiskl podobu americký filmový režisér a ...