Cenami ověšení HEIDEN: „Máme double a jsme na obláčku“

Cenami ověšení HEIDEN: „Máme double a jsme na obláčku“

Tisk

altBrněnská metalová skupina HEIDEN vyhrála žánrového Anděla v kategorii Hard´n´ Heavy a také rockovou cenu Břitva za album Dolores. Jejich bubeník a manažer Einsk si s námi povídal nejen o tom, jak se výherci cítí či jak se dali dohromady, ale dozvíte se i jak vypadá jejich typický fanoušek.  

 


Předně Vám moc gratuluji za Anděla. Čekali jste to?

Děkujeme! Přiznám se, že už nominace pro nás byla velkým překvapením a do Prahy jsme jeli s tím, že u nominace také zůstane. Samozřejmě, že v koutku duše jsme doufali v ocenění a strašně si ho přáli. Bylo to super! Těžko se ten pocit popisuje.

Co myslíte, že se teď bude dít? Určitě se vám zvýší popularita a musí to pro vás být motivace jako blázen.

 My děláme muziku hlavně pro svůj vnitřní pocit a protože je nám spolu dobře a skvěle se nám dohromady pracuje. Doteď jsme fungovali na vlastní pěst, na pokraji nějakého velkého zájmu a upřímně si nemyslím, že se něco zásadního stane a my budeme díky Andělovi za stars :) Největší motivací jsou pro nás dojmy lidí, na které doléhá atmosféra naší Dolores. Ceny jsou ale taky pěkný.

Kde bude Váš Anděl bydlet? Máte na něj připravené místo?

 Polička v bytě páně Kverda, bude určitě nejvhodnějším místem. Za všechnu práci, kterou na desce udělal a za všechno co do ní ze sebe vložil.

A už jste jej pořádně zapili?

Já jako skoro abstinent jsem přihlížel nezřízeným alkoholovým radovánkám mých kolegů – jo zapíjíme dál .

A co cena Břitva?

Včera se ceny Břitva rozdělovali a my vyhráli i tam :) Ale nevěřili jsme, že Břitva vyjde taky. Máme double a jsme na obláčku – i když je to dost nečekané vzhledem k tomu, že se pořád cítíme jako outsideři.

Od Anděla i k vám – jak jste se dali dohromady?

 Já s Tomem se známe od dětství ze školy a s Kverdem jsme se seznámili později na střední škole a v hospodě. Ale mám pocit, že se známe od narození :) Maguu jsme samozřejmě potkali v hospodě. Chtěl s námi hrát, ale na žádnej nástroj neuměl. Tak jsme mu navrhli baskytaru, protože jsme zrovna nikoho neměli. No a za dva roky poté, Magua vyhrál Anděla! To je motivace pro začínající muzikanty, sakra!

Co znamená váš název? Mně osobně evokuje pagan metal.

 Jo HEIDEN znamená v němčině pohan, ale s nějakým trylkováním to v našem případě nemá nic společného. Ani v době pohanského uctívání jsme nikdy netíhli k tomu co se dnes za pagan metal považuje. Plné korbele, prsaté ženské a bezduché halekání jsou nám fakt cizí. Pohanství by mělo být spíše spirituální než uřvané a postavené na laciném byznysu.

Vaši tvorbu máte rozdělenou do dvou období (přírodní okouzlení a poznání), jaké bude to třetí?

 Já myslím, že žádné další období už nebude. Teď děláme muziku takovou jakou chceme a necítíme se povinování komukoliv cokoliv vysvětlovat nebo se obhajovat kvůli změnám v přístupu, jako tomu bylo v minulosti. HEIDEN byl vždycky v přístupu jiný než ostatní a tak tomu bude i nadále.

A co vaše texty? Kde k nim Kverd bere inspiraci? Napadlo mě k nim, že v jednoduchosti je krása, řídíte se tímto heslem?

 Život přináší spoustu emocí a zážitků, které když v tu chvíli zakonzervuješ do krásných slov, vznikne něco, co už později nemůžeš stejně dobře a autenticky popsat. Inspirací je prostě život sám. Mně osobně jeho texty nepřijdou jednoduché, ale jsou psány upřímně bez nějaké stylizace do „nadbásníka“.

„Černá je jen barva a láska je jen slovo“ je úryvek z textu Antisentiment, který mě docela dostal. Myslíte, že metalista a láska nejde dohromady?

 Láska jde dohromady s každým nenarušeným jedincem. A když se rozhlídneš na metalovým festu kolik lidí se tam k sobě tulí, je jasný jak to je. Tímhle heslem je spíš popsán pocit, když to zrovna nevychází jak by sis přála.

Jaký byl nejsvětlejší a nejtmavší moment vaší kariéry?

 Nejsvětlejší okamžiky jsou cesty na koncerty a z koncertů, společné chvíle na zkušebně, anděl a břitva. Nejtmavší… asi Kverdův úraz na počátku skládání Dolores a celý to podělaný období před dvěma lety…

Co pro vás znamená metal?

 Pro mě asi život mezi 15–24 lety… Pak už to tak žhavý není, ale pořád ho rád poslouchám, když to stojí za to. Dřív bych ale odpověděl, že to je o filozofii a životním stylu. Dneska říkám, tvrdá muzika…vše.

 

alt

Jak vypadá typický fanoušek Heiden?

 My asi nemáme typický fanoušky, ale všímám si, že většinou je to muž mezi 23–65 lety s vyhraněným hudebním vkusem, vyhledávající v muzice atmosféru.

Co děláte v osobním životě, pokud zrovna nekoncertujete a nepřipravujete desku?

 Pracujeme v různých nezajímavých odvětvích jako skladníci, laboranti, technologové a obchodní zástupci. Taky rádi cestujeme, sedáváme v lese u ohně, chodíme do kina, do hospody, fotíme, prodáváme CDčka, chováme hady, kočky, rybky a psy, necháváme se tetovat, střílíme strejdy v Counterstriku a děláme si legraci i z věcí, ze kterých si ostatní legraci nedělají.

Je něco, co byste chtěli vzkázat našim čtenářům? Já vám tímto moc děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů do budoucna!

 Čtenářům bych vzkázal aby víc času i peněz věnovali oblažování své duše a kulturnímu životu a méně chlastu a konzumu, který je prázdný a pomíjivý. Díky moc za prostor a mrkněte na náš web http:/heidenhorde.com a na facebook. Díky!

 

Zdroj foto: http:/heidenhorde.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nechte se nalákat na Přehlídku netradičního filmu do Mladé Boleslavi

200fPřehlídka netradičního filmu se bude konat 26. až 28. září v Mladé Boleslavi a nabídne balkánskou kinematografii. Na naše zvídavé otázky nám u této příležitosti odpověděl Jan Černík, supervizor a vedoucí produkce festivalu a hlavní dramaturg Jan Gál.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Yrsa opět přišla s výbornou krimi

katarze 200V nakladatelství Grada pod značkou Metafora vyšel další díl série Freyja a Huldar, tentokrát s názvem Katarze.

 

...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Spielbergův Lincoln: inspirace mramorovým prezidentem

lincoln 200Americká režisérská legenda Steven Spielberg vystřídala ve své filmařské kariéře nespočet poloh. Šestašedesátiletý tvůrce začal jako inovátor neetablovaných žánrů: v roce 1975 filmem Čelisti zkultivoval thriller o...