Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Kultovní album Lenky Filipové Zamilovaná je ponorem do harmonie a krásy

Tisk

lenka filipova200Je to dvaačtyřicet let, co v Československu vyšlo první vinylové album Lenky Filipové. Jmenovalo se Zamilovaná a vedle šansonů přineslo i několik temperamentnějších písniček. I když to byla první zpěvaččina velká deska, díky několika písním se stala kultovní záležitostí. A protože letos Lenka Filipová slaví kulaté jubileum, vychází supraphonské album v reedici na CD i na vinylu. Navíc obsahuje několik bonusů, jejíchž výběr byl na ní samotné. A dobře volila.

I když šlo o zpěvaččin debut, nebyla žádná začátečnice. Už v roce 1971 spolupracovala s Brněnským orchestrem lidových nástrojů, v letech 1973 – 1975 hostovala v pražském Semaforu. Zatímco v polovině 70. let účinkovala i na koncertech Karla Gotta, období let 1976 – 1978 strávila jako host koncertů Hany Zagorové a Orchestru Karla Vágnera. Nemalé zkušenosti získala i na koncertech Karla Zicha a jeho skupiny Flop, kde hostovala v letech 1979 – 1981. Z této éry pochází nejen úspěšný hit Mosty, což je duet, který nazpívala právě s Karlem Zichem, ale třeba i její účast na tokijském písňovém festivalu Yamaha. Tehdy už měla za sebou i několik singlů - čtyřpísničkovou EP desku pro Panton a dva francouzské singly, poté začala natáčet pro Supraphon, což dokládají písně Most nad Loirou, Snad vím, co se má, Nesmíš a Zamilovaná.

Už v dobách svých začátků přesvědčila o svém talentu a ryzím muzikantství, dnes je to stálice našeho špičkového popu. Pro její začátek bylo album názvem, obsahem i obalem správným východiskem, když titulní píseň Zamilovaná se nepochybně stále řadí mezi její největší hity. Na naší tehdejší hudební scénu vstoupila jako nezvyklý zjev: vystudovaná klasická kytaristka s životem podpořenou slabostí pro frankofonní hudbu.

Spolupráce s francouzským zpěvákem a hudebním skladatelem Francisem Cabrelem (Zamilovaná), několik cover verzí (Vraní blues, Entertaner, Přestaň si hrát na trápení, Favorit), významný podíl svěžích skladeb Stana Regala (Jak se točí svět, Mona Lisa, Beznadějný případ) či příspěvky Zdeňka Johna (Milión příběhů), Milana Tesaře (Vyjdi ven), Štěpána Raka (Časně ráno) nebo Karla Svobody (Quo Vadis?) – toť pestrá hudební složka zmíněného alba. 

lenka filipova foto 1

„Přesto však album drží pohromadě, a to nejen díky mimořádné konstelaci a spolupráci všech zúčastněných, ale především schopnostem zpěvačky, která svým hlasem a osobností dokázala překlenout směsi zdánlivě neslučitelného. „Zamilovaná“ tak kupodivu neztrácí na své působivost ani s lety, která nás dnes od jejího natočení dělí,“ píše v bookletu Michael Prostějovský.

Textově ji tehdy pomohli vyprofilovat především Zdeněk Rytíř, Michael Prostějovský a Eduard Krečmar, jejichž slova si na nic nehrají a jsou tvořena z autentického životního pocitu. Žádné obehrané motivy či fráze. S romantickou titulní fotografií Jadrana Šetlíka tak vzniklo něco u nás vítaně nového. Všechno do sebe zapadalo a dávalo smysl.

Také na vybraných bonusech, které tvoří závěr reedice alba Zamilovaná, protagonistka potvrdila minulost konzervatoristky, která má mimořádný um a vytříbený vkus, zvláště když autory hudby byli její kytaroví kolegové, pánové Tesař a Rak. Ostatně ve třech případech komponovali na poetické texty Vítězslava Nezvala (Sloky o Praze, Píseň o vřesu, Až).

lenka filipova foto 2

Zpěvačka od té doby urazila velký kus cesty, aniž by ztratila auru elegantní „ženy s kytarou“, a cílevědomě pokračuje v krasojízdě, ale pokud si poslechnete její první album, její Zamilovanou, můžete se zase propadnout do světa harmonie a krásy. Už tehdy v tom byla křehkost, elegance a noblesa, ale také charisma a silná energie, což přetrvává do současné zpěvaččiny tvorby.

Zdroj foto: archiv Supraphon

Zamilovaná
Interpret: Lenka Filipová
Datum vydání: 2. 2. 2024
Žánr: Pop
Vydavatel: SUPRAPHON a.s.

Hodnocení: 100 %

www.supraphonline.cz/album/783539-zamilovana/cd 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Člověk Nula – Smrt není

clovekSmrt není. Počet populace na zemi se ustálil na třech miliardách lidí. Nikdo už doopravdy neumírá, pouze postoupí pauzu, aby se pak zrodil do jiného těla. Dostane ink – kód předchozího majitele a dál pokračuje ve společné existenci. Rodina jako taková už neexi...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...