Do hudobného sveta prichádza prvý samostatný album Martina Krížika s názvom Len tak si spievam

Do hudobného sveta prichádza prvý samostatný album Martina Krížika s názvom Len tak si spievam

Tisk

Brano200Známy interpret z viacerých úspešných formácií a skladateľ Martin Krížik celé svoje hudobné pôsobenie písal a nahrával skladby pre niekoho iného či v rámci niečoho. Tentokrát ide s kožou na trh sám a za seba s debutovým albumom Len tak si spievam. V skladbách otvára zaujímavé témy a hudobne vnáša vlastné rytmy, cítenie a inšpirácie viacerými hudobnými nástrojmi utvárané rokmi.

 

Album do svojej celistvej podoby dospel prirodzeným procesom počas pätnástich rokov. Prešiel si skutočne dlhým priebehom, pričom mnohé skladby vznikli už pred mnohými rokmi. „Dôležitý bol proces výberu, keďže tých piesní bolo asi tisíc. A všetko hity! Takže výber bol zložitý a ťažký,“ s úsmevom ozrejmuje Martin Krížik.

S albumom prichádza mnoho tém, textovo zväčša ťažších ideí, ale poslucháč si na ňom nájde aj veselšie uchopené skladby. Nejde však o bežné piesne ponímané o láske k žene, ale o láske k životu a nádeji s pozitívnou budúcnosťou. „Predstavujú moje intímne výpovede a niekoho môžu aj zaskočiť,“ hovorí Martin Krížik, autor textov aj hudby. Dva texty pre interpreta napísal aj Michal Neffe, ktorého s Martinom Krížikom spája dlhoročné priateľstvo, ale aj hudobná minulosť v hodnotnej formácii Bruno Benetton Free Band.

Dominantným nástrojom väčšiny piesní albumu je klavír, občas sa vyskytne rytmická sekcia, ale zato mnoho sláčikov. Svoje nezastupiteľné miesto má v skladbách aj lesný roh, ktorého hru vyštudoval Martin Krížik počas svojich študijných čias na Konzervatóriu v Bratislave. Album obsahuje desať skladieb a toľko vokálov, čo desať iných albumov dohromady.

Brano1

Samotné nahrávanie prebiehalo na štyroch miestach a bolo veľmi náročné z časového hľadiska. „Neposledná vďaka patrí Michalovi Neffemu, Michalovi Danielisovi, Martinovi Polákovi, Dominikovi Štofkovi, Miroslavovi Lahovi a Branislavovi Vartovníkovi. Títo ľudia sa podieľali na jeho vzniku, každý svojim nezameniteľným spôsobom,“ s úsmevom uzatvára Martin Krížik, tešiac sa na vydanie jednej dlhej hudobnej etapy svojho života.

Link na album: https://rukahore.ffm.to/martinkrizik_lentaksispievam

Spotify: https://open.spotify.com/album/6FjnW9Xp14EM14oPUwQxpp


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák Michal Prokop: Nejlepší důkaz přízně je, když si lidé zpívají s námi

michal prokop 200Michal Prokop pořád s ohromnou energií hraje a zpívá. Ať už s Framusem Five v současném složení: Luboš Andršt – kytara, Jan Hrubý – housle, Jan Kolář ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Haiku, kresba, kaligrafie – velmi stručná poezie

oci vazky 200Chcete zažít něco výjimečného? Zaslechnout zašustění křídel vážky či zahlédnout třpytící se krůpěj rosy? Postřehnout takové vjemy, k jejichž zachycení potřebuje člověk klid a čas? Přečtěte si haiku!

 

...

Divadlo

Nesmrtelná heroická komedie o posledním z rytířů se vrací na brněnská divadelní prkna

Cyrano 200Na Štěpána roku 1897 zažila Paříž jednu z nejslavnějších premiér všech dob. Na scéně Divadla u Svatomartinské brány se poprvé objevila postava s velkým nosem (jenž „velkého ducha značí“) a s ještě větším srdcem. Když spadla opona, trvaly ovace údajně p...

Film

Poctivý životopisný film o legendách zločinu

zlocin 200Film Legendy zločinu (2015) je povedený snímek o klasickém gangsterském tématu, který ale patří mezi ty nejlepší, které kdy byly natočeny. Nechybí mu nic, zakládá se na skutečné události, je v něm zločin, krev i humor, ale celé to je navíc dost m...