V rámci letošního turné Helena Vondráčková oslaví narozeniny v GoJa Music Hall

V rámci letošního turné Helena Vondráčková oslaví narozeniny v GoJa Music Hall

Tisk

helena200Ve víru turné Helena Show 2023 oslaví v tyto dny narozeniny česká zpěvačka Helena Vondráčková. Jako každoročně připravila i letos „narozeninový“ koncert, který proběhne 16. června v GoJa Music Hall. Doprovodí ji skupina Charlie Band, přičemž v průběhu večera zazní nejenom osvědčené hity, které se mezi fanoušky stále těší velké oblibě, ale písně ze 70. a 80. let v nových aranžích, či novinky z posledního studiového alba Tvrdohlavá. Jako exkluzivní host se představí Tomáš Slavíček - tanečník, choreograf a především několikanásobný mistr světa ve stepu.

 

Helena Vondráčková (*24. 6. 1947) patří mezi naše nejúspěšnější interprety, o čemž svědčí její vyprodané koncerty a neutuchající zájem fanoušků o její písně i desky. Během své kariéry nazpívala zpěvačka přibližně 1700 písniček, přičemž jejích desek se prodalo dvacet milionů. Také její letošní česko-slovenské turné Helena Show 2023 je úspěšné a vyprodané.

Začínala v polovině 60. let, kdy po vítězství v talentové soutěži Hledáme nové zpěváky, které probíhala v pražské Lucerně, nastoupila do angažmá v pražském divadle Rokoko. Jejím prvním hitem byla písnička Červená řeka. Po třech letech z divadla odešla, aby byla součástí i v zahraničí slavného tria Golden Kids. To už měla na kontě plejádu hitů stejně jako Zlatého slavíka, první Zlatou desku Supraphonu, angažmá v pařížské Olympii či účast na festivalu Zlatý kohout v Riu de Janeiru, kde se s písní Vzdálený hlas dostala až do finále, a navíc obdržela cenu nejkrásnější dívky festivalu.

helena foto1

Od roku 1971 se datuje její sólová dráha, která představuje stovky koncertů nejen doma a prakticky v celé Evropě, ale také v Jižní Americe, Japonsku, Kanadě nebo Austrálii. Dvakrát (2000, 2005) zpívala v proslulé koncertní síni Carnegie Hall v New Yorku. Úspěšná byla rovněž na mnoha písňových festivalech – nejen v tuzemsku, ale i v Tokiu, kde soutěžila dvakrát (1970, 1979), v Paříži, Athénách nebo v polských Sopotech, kde v roce 1977 získala s písní Malovaný džbánku hlavní cenu, a to Grand Prix. Od té doby v Polsku často vystupuje na koncertech i v televizi, řadu písniček natočila v polštině.

Helena Vondráčková je naší nejuniverzálnější pop zpěvačkou, o čemž svědčí její repertoár je skutečně žánrově obdivuhodný. Snad jen s výjimkou dechovky a country má spoustu písní v intencích šansonu, ale také swingu, jazzu nebo funky. Prvotřídní jsou i její nahrávky se slavnými muzikálovými a filmovými melodiemi. Své písně točila v cizojazyčných verzích, ponejvíce v němčině a angličtině, ale také ve francouzštině a polštině. Několik písniček pro ni zkomponoval známý britský hitmaker Les Reed. Ostatně už v prvních letech své závratné kariéry začala točit exportní alba případně pro světové gramofonové firmy jako Nippon Columbia, Teldec nebo Polydor.

helena foto2

Z domácích autorů pro ni komponovali nejčastěji Bohuslav Ondráček, Karel Svoboda nebo Vítězslav Hádl nebo zpěvaččin bratr Jiří Vondráček, z textařů to byli Zdeněk Rytíř, Zdeněk Borovec, Vladimír Poštulka, Pavel Vrba, Eduard Krečmar nebo Jiřina Fikejzová. A které písničky k nejpopulárnějším? Jsou jich desítky, určitě k nim patří tituly Lásko má, já stůňu, Dlouhá noc, Sladké mámení, Kam zmizel ten starej song, Já půjdu dál, A ty se ptáš, co já nebo Dvě malá křídla tu nejsou, dodnes je zpívá na koncertech.

Během let zpívala s mnoha orchestry, vedle Golden Kids to byly kapely jako Strýci, Bacily, Allegro nebo Orchestr Gustava Broma. Zajímavé je i to, že v Německu vystupovala s německou kapelou ETC, která ale nemá nic společného s českou kapelou stejného názvu, která u nás doprovázela Vladimíra Mišíka... Řadu alb natočila se studiovými kapelami, které řídili zpravidla Vítězslav Hádl nebo Helmut Sickel.

 helena foto3

K ikonickým momentům Heleniny kariéry patří i duety, kterých natočila desítky. Neuvěřitelnou jízdu v hudebním světě zaznamenala hlavně její pěvecko-taneční partnerství s Jiřím Kornem, ale nezapomenutelné jsou i starší i novější duety s Waldemarem Matuškou, Václavem Neckářem, Martu Kubišovou, Karlem Gottem, Jitkou Zelenkovou, Karlem Černochem, Martinem Maxou, Josefem Vojtkem, Leonou Machálkovou, Davidem Deylem nebo Bárou Basikovou. Originální hitem byla i písnička Bulhaři, kterou zpěvačka nazpívala (a ve video klipu i zahrála) se skupinou J. A. R.

Vedle několika televizních i filmových rolích (Šíleně smutná princezna, Zpívající film, Jen ho nechte, ať se bojí, Romance za korunu, Příliš krásná dívka, Letní romance...) na sebe výrazně upozornila v divadelních muzikálech, například v Bídnících měla postavu Fantine, v Kočkách se proměnila v Grizabellu, v Hello, Dolly! hrála, zpívala a tančila titulní postavu, zatímco v "hitmuzikálu" Mamma Mia! měla hlavní roli Donny.

Dnes je Helena Vondráčková považována za naši mezinárodně nejúspěšnější zpěvačku, která ve světě uspěla díky svému talentu, oslnivému zjevu i jazykovým schopnostem, a protože je stále IN. Je to profesionálka z obrovským rejstříkem, má neuvěřitelné charisma a silnou energii. Navíc je také zdatnou moderátorkou v televizi i na rozhlasových vlnách A další silné „zbraně“ nestárnoucí zpěvačky? Patří mezi ně prvotřídní pěvecký výkon, taneční projev, step, umění hrát na několik hudebních nástrojů, jazykové schopnosti a v neposlední řadě také její mladistvý šarm a originální kostýmy.

helena foto4

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Talebova Antifragilita prověří houževnatost čtenáře

Antifragilita perexKniha amerického akademika a investičního poradce Nassima Nicholase Taleba klade, jak je u autora zvykem, řadu provokativních otázek, především ale opět dochází k závěrům, které mohou bez nadsázky zm...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...