Bezva bestofka od Mňágy

Bezva bestofka od Mňágy

Tisk

mnaga a zdorp vyhledove best of 25 letNové výběrové album kapely Mňága & Žďorp má v názvu píseň, kterou to na konci osmdesátých let vlastně začalo. Výhledově! Právě v ní jsou zakódovány všechny ty skepse, nejistoty, falešné přísliby i naděje. 

 

 

Hudebně nezaměnitelná formace z umělecky úrodného Valašského Meziříčí je pro generaci současných čtyřicátníků průvodcem uplynulého čtvrtstoletí. S Mňágou se mnozí odhodlávali ke vzdoru, nadechovali ke svobodě, radovali se, pochybovali, utíkali do svých vnitřních komnat a ztráceli se v nepřehledné společenské tříšti, kde přestalo být zřejmé, v čem je smysl toho všeho kolem.

Pro bilanční bestofku a její sestavování musely být důležité kořeny. Proto na tomto cédéčku najdete sklady z dřevní EP vinylové desky a debutového alba – Hodinový hotel, Ne, teď ne!, Výhledově a Made in Valmez. Při poslechu dalších skladeb se ukazuje, jak je důležité nechat některé věci uzrát. To platí například pro 17B nebo Něgdy. Kousky, které se roky krčily ve stínu notoricky známých hitů, po letech báječně fungují. Vzhledem k tomu, že autorem většiny vybraných písní je frontman Petr Fiala, stojí za zmínku jedno narušení stereotypního rukopisu – a sice This Song (z roku 2003) kde se o malinko „zhulenou“ muziku postaral kytarista Martin Knor.

K netušeným perspektivám Mňágu postrkují pozoruhodné cover verze klasiků, konkrétně Nagasaki Hirošima (Karel Plíhal), Chtít chytit vítr (Vladimír Merta) a I cesta může být cíl (Oldřich Janota). Ostatně i novinková tečka tohoto alba je milá, jmenuje se Hotel Savoy a v závorce má taktéž Oldřicha J., o jehož tvorbě se spousta lidí dozvěděla od Mňágy a Žďorp. No – kdyby se Fiala a spol. rozhodli nahrát celé jedno cédéčko janotovských cover verzí, potěšili by nejednoho stárnoucího alternativce na Moravě i v Čechách.

Není to myšlenka objevná, ale je nutné ji znovu opakovat: kouzlo Mňágy spočívá především v textech! Jsou naplněny každodenními stereotypy, pochybnostmi, krásou prchavých okamžiků a věčným hledáním. Fialovo tvůrčí cítění je pevně zakotveno v kulisách menšího města – tam, kde čas plyne jiným tempem než v metropolích. I když se hodně podstatných věcí nemění, je příjemné, že občas zasvítí slunce a člověk se může nasytit pocity štěstí – příkladem budiž písnička Na stanici polární. Je to tak prosté, zdánlivě banální, ale láska opravdu léčí.

Drobnou kritickou výtku jsem si nechal až pro poslední odstavec. Graficky povedenému bookletu by určitě neuškodilo více písmenek – kompletní soupiska muzikantů, texty všech písní a k nim třeba i pár řádků o tom, jak jednotlivé skladby vznikaly a ze kterých řadových alb pocházejí. To pro případ, že by se bestofka náhodou dostala do ruky někomu, kdo Mňágu objevil s velkým zpožděním. Stát se to může. Výhledově…

mnaga a zdorp vyhledove best of 25 let 

Výhledově - best of 25 let
Interpret: Mňága & Žďorp
Žánr: Alternativní rock
Skladby: 1/ Hodinový hotel, 2/ Ne, teď ne!, 3/ Něgdy, 4/ Nagasaki Hirošima, 5/ Myslel jsem si, že je to láska, 6/ Miluju!, 7/ Výhledově, 8/ Písnička pro Tebe, 9/ Nejlíp jim bylo, 10/ I cesta může být cíl, 11/ Měsíc, 12/ Ve 4 ráno, 13/ Spaste svoje duše, 14/ 17B, 15/ This song, 16/ Dutý ale free, 17/ Zloději života, 18/ Na stanici polární, 19/ Chtít chytit vítr, 20/ Made in Valmez, 21/ Hotel Savoy
Stopáž: 72:42
Vydavatelství: EMI, 2012
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto /obálka: emimusic.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

RECENZE: Strašidelný dům a jeho příběhy

strasidelny dum200V roce 2016 vydalo nakladatelství Plus knihu iniciovanou a zčásti napsanou Charlesem Dickensem – Strašidelný dům a jeho příběhy, která poodhalí, v 19. století tolik oblíbené, duchařské a zčásti i stra...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.