Hidden Orchestra - Creaks: Bonus, Live & Remixes

Hidden Orchestra - Creaks: Bonus, Live & Remixes

Tisk

hidden orchestry200Dosud nevydané skladby, remixy i přepracované kompozice soundtracku oceňované plošinovky Creaks herního studia Amanita Design představili Hidden Orchestra 11. listopadu na novém albu Creaks: Bonus, Live & Remixes.

 

 

Navazuje tak na desku Creaks OST z roku 2020, která stejně jako novinka vyšla u českého vydavatelství Minority Records.

Hidden Orchestra je projekt britského skladatele, multiinstrumentalisty a producenta Joea Achesona. Ten zpracovává nejrůznější hudební vlivy, k tvorbě zve pestrou škálu umělců, aby vzápětí stvořil svůj “skrytý orchestr”.

„Pro Creaks vzniklo tak velké množství skvělé muziky, že se na původní desku zkrátka nevešlo všechno. Všimli si toho koneckonců i fanoušci, kterým pár skladeb ze hry na původním soundtracku chybělo. S myšlenkou přišel zkraje roku sám Joe. Původně přitom mělo jít o sbírku bonusových skladeb, ale postupně nám ten koncept nabobtnal a vznikla z toho větší a zajímavější nahrávka,“ říká Jakub Dvorský, zakladatel Amanita Design.

Creaks: Bonus, Live & Remixes přináší sedm dosud nevydaných skladeb z původního soundtracku Creaks, dvě rozsáhlé přepracované verze pro živou kapelu a sedm remixů od různorodých umělců jako Floex, Poppy Ackroyd, Ben Lukas Boysen či ZKA4T.

„Když jsme s kapelou vystupovali letos v Praze, rozvinuli jsme několik skladeb Creaks do nových živých verzí a já zjistil, že se o ně chci podělit. Pak jsme si řekli, že by bylo hezké zařadit Floexův remix, protože právě díky němu jsem se poprvé seznámil s Amanita Design. Uvědomil jsem si, jaký potenciál by mohl být v reinterpretaci materiálu více umělci.To nakonec vedlo k nápadu spojit bonusové, živé a remixové skladby do jednoho soudržného alba,“ přibližuje vznik Creaks: Bonus, Live & Remixes sám Acheson.

Barevný zvukový svět Hidden Orchestra, v němž se snoubí vlivy elektroniky, folku či post-rocku, je na Creaks: Bonus, Live & Remixes obohacen o taneční experimentální techno, jemně vybrnkávané ambientně moderní klasické plochy i výtrysky basklarinetového free-jazzu. Na výsledku se podílí také umělá inteligence.

„Joe si velmi dobře porozuměl s nástrojem FMOD, který mu umožnil vytvořit hudbu adaptivní a generativní. Když si například hráč láme hlavu s jednou z hádanek a podaří se mu v jejím řešení pokročit, hra mu to dá elegantně najevo decentní změnou v hudebním doprovodu,“ objasňuje Dvorský.

hidden orchestra Joe

„Pro Creaks jsem zcela změnil svůj pracovní postup, abych neunavoval posluchače. Docílil jsem toho pomocí softwaru určeného pro herní zvuk, musel jsem však vymyslet množství nových kompozičních technik, abych vytvořil hudbu neustále náhodně měnící svou kompozici. Bylo to obtížné a svým způsobem se tvorba hudby pro každou úroveň hry stala hádankou sama o sobě. Nečekaným přínosem bylo zjištění, že mohu využít umělou inteligenci. Po naprogramování jsem výsledné aranže často považoval za zajímavější než ty, které bych vytvořil sám,“ dodává Acheson.

Živé verze skladeb Bridges a Three Islands byly nahrány v květnu 2022 v lucemburském klášterním prostoru Neimënster s aktuální sestavou Hidden Orchestra, jenž tvoří Joe Acheson na basu a elektroniku, Jamie Graham na bicí, klarinetista Jack McNeil a cellistka Rebecca Knight. O studiový mix se postaral inženýr Tim Southorn. V nejnovější inkarnaci Hidden Orchestra se důraz přesouvá od přesné repliky studiových skladeb k zaměření se na energii a emoce daného materiálu.

Hra Creaks získala ocenění Česká hra roku 2020 i Česká hra roku v kategorii Audiovizuální zpracování, cenu Anifilmu 2021 za nejlepší výtvarný počin, ocenění CEEGA 2020 pro hry ze střední a východní Evropy za nejlepší výtvarné zpracování. Creaks získala nominaci na prestižní Golden Joystick Awards za nejlepší nezávislou hru a dvě nominace na brazilském herním festivalu BIG Festival za nejlepší výtvarné zpracování a nejlepší vyprávění.

Skladby z Creaks zazní také na koncertě Hidden Orchestra v londýnské Queen Elizabeth Hall 20. listopadu v rámci EFG London Jazz Festivalu.

Creaks: Bonus, Live & Remixes vychází pouze digitálně, v současnosti vyprodaný soundtrack Creaks (2020) se dočká vinylové reedice v první polovině příštího roku.

O umělcích z Creaks: Bonus, Live & Remixes:

  • Hidden Orchestra - kde se Joe opět ujal vlastního remixování
  • Floex (Tomáš Dvořák) - tvůrce mnoha skvělých soundtracků pro Amanita Design
  • Poppy Ackroyd - členka živé kapely Hidden Orchestra, která na Creaks OST hraje také na housle
  • Ben Lukas Boysen - berlínský skladatel soundtracků, jehož práci Joe obdivuje
  • ZKA4T (Matouš Godík) - zvukový designér hry a mistr mnoha nahrávek Hidden Orchestra
  • chiefko (Lukas Kunce) - podle kterého byla volně vytvořena kresba hlavní postavy hry Creaks
  • Tommy Perman - jehož kapela FOUND byla mezi prvními, které Joe remixoval, a jehož projekt orchestrionu Cybraphon byl inspirací pro Creaks a aplikaci Creaksbox

hidden orchestry obalka

Zdroj foto: Elly Lucas

Více informací:

Multilink: https://lnk.to/creaks-blr

hiddenorchestra.com

instagram.com/hidden_orchestra
facebook.com/HiddenOrchestra
twitter.com/HiddenOrchestra
minorityrecords.com
amanita-design.net


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dívka, která se vydala za tak trochu jiným šálkem čaje

Cajova divka perexJedním dechem se čte příběh „Čajová dívka z Kolibříkové ulice“, jehož autorkou je pařížská rodačka Lisa See, která vyrostla v Los Angeles a mnoho času strávila s otcovou rodinou pocházející z Číny. Hodně tedy věděla o tamních...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Nejhledanější muž - Philip Seymour Hoffman v hlavní roli špionážního dramatu. Napsal mu ji John le Carré

Nejhledanejsi muz 200Dlouho očekávaný snímek A most wanted man (Nejhledanější muž) na motivy románu Johna le Carrého (autora bestsellerů Jeden musí z kola ven a Nepohodlný) vstoupil 4. září do českých kin. Nedávno zesnulý herec, kte...