Vltava vydává nové album Spass muss immer sein

Vltava vydává nové album Spass muss immer sein

Tisk

vltava 200Spass muss immer sein hlásá názvem právě vydaného alba hudební skupina Vltava. Kapela zpěváka, kytaristy a herce Roberta Nebřenského vydává po šesti letech novou desku. Sedmému studiovému počinu a jeho schopnosti pobavit nepřekáží ani přítomnost vážnějších témat.


„Album - přes jistou zábavnost - nabízí případným zájemcům také hloubku. Najdete zde písně inspirované dětstvím, vzpomínkou na dětství, láskami, písně inspirované otcovstvím a také synovstvím, jestli mohu použít takové slovo. Všechny mají svůj odraz v životě, v zážitcích a pocitech, které jsou mnoha lidem společné. Jsou tam popisy dějů z minulosti či budoucnosti, skladby si spolu povídají a předávají si motivy jako míčky. Ve všech případech jde o svěděctví destilovaná do hlubinné radosti,” říká o námětech koncepční nahrávky Robert Nebřenský.

Nebřenský je autorem hudby a textů, výjimkou je skladba Pouto, v níž vzdává hold básni maďarského spisovatele Jánose Pilinszkého. Aranžmá šestnácti skladeb tvořila celá kapela postupně od ledna roku 2018. První vlaštovkou tvůrčího procesu byla Zahrada. „Tehdy jsme ještě netušili, jaká dobrodružství nás čekají,” popisuje období Nebřenský, „stal se však zázrak, který už přijímáme jako přirozenou součást skutečné tvorby - nápady se začaly samy slétat jako ptáci. Jakoby je se všemi vůněmi prapodivných nočních květů lákala ta naše prvotní Zahrada. Postupně nám do ní přistálo pestré hejno.“

vltava 1

Za svou více než pětatřicetiletou existenci se Vltavě podařilo kombinací poetických textů a instrumentální žánrové rozmanitosti stvořit hudební styl, k němuž lze jen těžko zařadit další umělce.

„Proč ten německý název? Původně byl pouze částí textu Tati, haló!, v němž se kromě češtiny objevuje slovenština, němčina a maďarština. Píseň tak mimoděk připomíná naše monarchické kořeny a rovněž cosi z rozšafné švejkovské atmosféry, která je součástí našeho světa dosud. Název Spass muss immer sein vymezuje prostor celého alba a vytváří k jednotlivým tématům odlišný druh napětí, nese s sebou mnoho vrstev a ke každé z písní zaujímá jiný a také proměnlivý vztah,“ vysvětluje Nebřenský.

Album nahrával a míchal kytarista a producent Lukáš Martinek ve studiu Svárov, hudební produkce se ujal spolu s Nebřenským. Vizuálního zpracování Spass muss immer sein se chopil grafický designér Aleš Najbrt, za použití fotografie básnířky Lenky Faltejskové. Deska vychází u českého vydavatelství 100PROmotion na CD, vinylu a digitálně. Její vznik podpořili fanoušci v crowdfundingové kampani.

Vltava vinyl

Formace hraje ve složení kytaristy a zpěváka Roberta Nebřenského, klávesisty Františka Svačiny, baskytaristy Tomáš Uhlík, bubeníka Ondřeje Pomajsla a Ondřeje Klímka hrajícího na saxofon, flétnu a klarinet.

Během letošního podzimu vydá skupina aktualizovaný tištěný zpěvník s názvem Prodává se kytara zachycující celou dosavadní tvorbu včetně aktuálního díla. Studiová novinka se dočká rovnou tří koncertních křtů, a to 25., 26. a 27. ledna nadcházejícího roku. Vystoupení proběhnou v prostorách pražského klubu Jazz Dock.

vltava3

Zdroj foto: Jiří Štarha

Více informací:

Multilink alba Spass muss immer sein: https://lnk.to/p3XbB8Mp
E-shop CD: http://shop.100promotion.net/Spass-muss-immer-sein-CD-d82.htm
E-shop LP: http://shop.100promotion.net/Spass-muss-immer-sein-2LP-d83.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V divadle nemůže existovat úplná demokracie“ říká Daniel Možnar

monzar 200Volnočasová aktivita se mu stala povoláním a životem. Díky své pracovitosti a jak sám říká „drzosti“ se posunul od studia architektury až na angažmá v divadle „Ta Fantastika“. Co mu hraní v divadle vzalo a proč neměl štěstí na režiséry?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Lhaní - obranný mechanismus či akt milosrdenství?


lhani 200Lhaní tu bylo odedávna. Již ve starověkých kulturách v podobě náboženského či mocenského klamu, ale i v naprosto běžném životě. Ve starověkém Řecku měly lež a klam dokonce svou bohyni – Apaté. Její obdobou byla poté ve starověkém Římě bohyně Fra...

Divadlo

Ve Vršovicích začínám třetí sezónu a je to skutečně velké dobrodružství, říká Věra Mašková

vera maskova perex"V mnoha věcech se práce nijak neliší od ostatních divadel. Musím postavit repertoár, sehnat týmy na jednotlivé inscenace, tady navíc včetně herců," říká Věra Mašková, která je už několik let uměleck...

Film

Strážci galaxie

Strazci galaxie 200Do chvíle, než přišel konkurenční DC Comics s perfektním Mužem z oceli, neměli marvelovci problém. Ostatně, úspěch Iron Mana, Thora, či Avengerů to jasně dokázal. Jenže, i ti největší hrdinové se p...