Hana Zagorová dokázala oživovat písničky, byla v nich krása, oduševnělost a poetika

Hana Zagorová dokázala oživovat písničky, byla v nich krása, oduševnělost a poetika

Tisk

zagorova200I kdyby nazpívala třeba jen třetinu toho, co ve své kariéře Hana Zagorová skutečně natočila, tak by byla pořád tou milovanou zpěvačkou. I když nevyzpívala tři oktávy, uměla chytit za srdce, zaujmout. Už od svých uměleckých začátků dokázala oživovat písničky. Textem, výrazem, atmosférou a pak ještě čímsi, co v sobě nemá každý zpěvák.

 

To všechno jsem si uvědomoval už dávno, ale znovu právě v minulých dnech, kde jsem na ni znovu intenzivně myslel. A i když už Hana Zagorová nežije pozemský život, myslím, že její písně nezemřely a že tady budou snad do skonání světa. A že jich jsou stovky, k mnohým napsala vlastní texty.

Přiznávám se, že jsem ji začal registrovat, někdy v první půlce sedmdesátých let. To už měla po ostravské i brněnské éře a začala působit v Praze. Za sebou měla kapelníka, hudebního skladatele a manažera Karla Vágnera, s nímž to vyhrála na celé čáře. Kromě toho hostovala v pražském Semaforu, ale to jsem tenkrát coby puberťák moc nevěděl, zato jsem si zamiloval do písniček jako Kluk, na kterého můžu dát, Asi, asi (první duet s Petrem Rezkem), Kamarád, Tvá žena Růžena, Náš dům zní smíchem, Breviář lásky a hlavně šansonek On je někdo.

zagorova1

Až protože jsem se o ní začal zajímat, tak mi zpětně nakonec neunikly ani ty kouzelné písně (Svatej kluk, Mrtvá láska, Obraz smutný slečny, Honey...), které natočila ještě předtím v Ostravě a které recenzenti nazvali beatovými šansony. I v nich byl cítit neskutečný ponor do života a zároveň její jemná i drásavá poetika, pro kterou jsem začínal mít slabost. Byly to singly, které jsem nakoupil, tenkrát za pár šupů, na bleších trzích. Tam jsem ostatně zakoupil i její první vinylové album z roku 1971, které dostalo název podle písničky Bludička Julie.

A další hity té doby, které z ní udělaly populární osobnost? Určitě Gvendolína a Já jsem tvá neznámá. Právě tato písnička předznamenala zpěvaččinu spolupráci s Vítězslavem Hádlem, klavíristou, hudebním skladatelem a aranžérem, který hrál pár let ve Vágnerově kapely. Právě Hádl napsal a zaranžoval písně, které dodnes miluju (Cesta ke štěstí, Vlaštovčí hnízdo, Jsi mrtvá sezóna, Zdá se, Melodram, Tvá kočka...) a které způsobily, že jsem Hanu Zagorovou sledoval desku od desky.

zagorova2

Navíc se mi Hana Zagorová líbila i v nejrůznějších spolupracích, třeba když natočila s Helenou Vondráčkovou šantánově roztančená Dva žlutá kuřátka nebo s Jiřím Kornem komediální duet Pěšky jít nám je souzený. To byla velké revuální čísla, kdy si mě získala. Těch duetů bylo moře stejně jako šansonů i balad, které právě ona výsostně umí. A i když natočila řadu převzatých hitů, vždycky do nich vložila něco, co uměla jen ona, ale zároveň svůj repertoár posilovala o původní a náročnější tvorbu. To byla celá ona.

Mám od ní rád i Beránka či Marylin stejně jako šansony z posledních alb, kdy jí psali mladí autoři a kdy je znát, že je všestrannou zpěvačkou. Přitom všichni víme, jak byla dobrá nejen v zábavných televizních pořadech nebo ve filmu. Ta její kariéra zkrátka neměla chybu, a i když najednou tiše odešla, myslím, že se bude ještě dlouho vracet. Jako žena mnoha talentů nabízela krásu a oduševnělost, která jen tak nepomine a stále zůstává. A nejen v písničkách.

zagorova3

Zdroj foto: archiv Supraphon a Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jub...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kniha, která potěší každého knihomola

brokenwheel  200Kniha o knihách? To je snad sen, ne? Ale ne, Katarina Bivaldová se do takového projektu pustila. Nechala prožít svou hrdinku Saru, co by asi chtěl zažít každý zapálený knihomol, který je také ale zároveň beznadějný romantik. Brněnsk...

Divadlo

Česká premiéra divadelní hry Marka St. Germaina – Poslední sezení u doktora Freuda

DSC 9971Divadlo v Řeznické v pátek 9.března 2018 v 19.30 uvede premiéru „Poslední sezení u doktora Freuda“ autora Marka St. Germaina.

...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...