Sedmadvacátá přehlídka světového varhanního umění míří do své druhé poloviny

Sedmadvacátá přehlídka světového varhanního umění míří do své druhé poloviny

Tisk

varhanni festival 200Koncertem k poctě Petra Ebena, který se koná ve čtvrtek 1. září se 27. Mezinárodní varhanní festival přehoupne do své druhé poloviny. Sólistkou večera bude svatojakubská varhanice Irena Chřibková, uslyšíme i skvělý pražský Kühnův smíšený sbor a excelentního trombonistu Tomáše Trnku.



„Uvedením Ebenových skladeb vzpomeneme patnácté výročí jeho odchodu na věčnost. Program však neopomene ani letošní velké výročí Césara Francka,” uvedla Chřibková, která stojí v čele festivalového dění od jeho začátků.

Festival pokračuje ještě dalšími třemi koncerty, vždy ve čtvrtek od 19 hodin. 8. září vystoupí italský varhaník Eugenio Maria Fagiani. Jeho program se ponese v italském duchu se závěrečnou improvizací na dané téma z publika. 15. září bude patřit Janu Kalfusovi. Ten nám představí skladby německých a rakouských mistrů s vyvrcholením uvedení díla Jiřího Ropka, dlouholetého varhaníka baziliky sv. Jakuba, od jehož narození uplynulo letos 100 let. Závěrečný koncert 22. září bude zcela v rukou nám již dobře známého vynikajícího Francouze Davida Cassana, který tentokráte přijíždí s pařížským ohňostrojem barev a virtuozity.

„Náš festival v centru Prahy láká jak skvělými interprety, tak samotným geniem loci baziliky, bude jistě zajímavým a nevšedním setkáním, na které srdečně zveme,“ vybídla závěrem Irena Chřibková.

Během každého koncertu probíhá videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat na plátně varhaníka při hře.

varhanni festival plakat

Organizátorem Mezinárodního varhanního festivalu je společenství Svatojakubské Audite Organum. Kromě této varhanní události roku pravidelně pořádá také Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. V roce 2010 vznikl Nadační fond Sancti Jacobi Organum pro shromáždění finančních prostředků nutných k úhradě modernizace hracího stolu svatojakubských varhan a poté i jako finanční rezerva pro případné větší opravy.

Varhany v bazilice u sv. Jakuba jsou se svými 4 manuály 91 znějícími rejstříky (hlasy) a 8 277 píšťalami největší v Praze i v celé České republice.

Stále je možné zakoupit jedinečné DVD s dvanácti výkony umělců, kteří na festivalu vystoupili v posledních pěti letech. DVD je k dostání přímo u pokladny před koncertem nebo na www.gimel.cz. Zakoupením DVD se svatojakubské varhany ocitnou přímo u vás doma!

Předprodej vstupenek zajišťuje Ticketportal a www.pragueticketoffice.cz

Bližší informace o programu festivalu na www.auditeorganum.cz a www.facebook.com/aomvf


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Stehlíková: „Chtěla jsem být jako ta dáma!“

MStehlikova 200Média se většinou zajímají o známé a slavné umělce či celebrity. Málokdy se najde prostor pro ty, kteří jsou teprve na začátku cesty. I to byl důvod, proč jsme požádali o rozhovor Michaelu Stehlíkovou, violoncellistku, kter...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Prožijte Okamžiky štěstí s Veronikou a Jáchymem

okamziky-stesti perex„Napsal jsem příběh dvou sourozenců, kteří se aktivně snaží, aby byli šťastní,“ vysvětluje Patrik Hartl hlavní myšlenku svého v pořadí již třetího románu, který, obdobně jako předchozí dva, obsadil přední příčky českýc...

Divadlo

Jak vidí budoucnost umění v on-line světě Jana Plodková a Jiří Vyorálek?

DNZ 200Oblíbení herci Divadla Na zábradlí se v krátkých rozhovorech zamýšlejí nad reflexí covidové pandemie v jejich profesním i osobním životě.

...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...