Nenechte si ujít A Day of Sound - večer experimentální hudby a zvuku

Nenechte si ujít A Day of Sound - večer experimentální hudby a zvuku

Tisk

day of sound200Festival A Day of Sound se bude konat letos počtvrté. Galerie Středočeského kraje GASK zve do svých prostor v jezuitské koleji v Kutné Hoře hudebníky, zvukové umělce i publikum. Nabízí tak propojení myšlenek současných galerijních umělců s těmi, kteří se vyjadřují zvukem.

 

Letošní ročník, který se koná v sobotu 10. září, nabídne dvě hemisféry: jedna bude patřit songwriterům, tedy autorským písničkářům, druhá hudebním experimentátorům.

V působivém prostředí večerních zahrad GASKu vystoupí živoucí legenda mezi českými písničkáři Vladimír Merta. O několik generací mladší pohled nabízí Kvietah, oceňovaná skupina kolem písničkářky Magdaleny Fendrychové. S radostí oznamujeme i vystoupení Jakuba Nohy, který operuje na scéně těžko uvěřitelných pětačtyřicet let a v době pandemie vydal silné dvojalbum Lovec chvil.

V experimentální části uvede A Day of Sound českou premiéru dua berlínských osobností elektronické scény: Frank Bretschneider a Jan Jelinek se spojili v kryptickém duu Beispiel pro „free electronic music”, hudbu elektronické improvizace, která se k aktuálnímu světu vztahuje hledáním otevřeného tvaru. Beispiel je první spoluprací Bretschneidera a Jelineka, kteří mají za sebou v uplynulých dekádách řadu mezinárodně vřele přijatých projektů. Duo vytváří svou hudbu jako „návrhy, co by mohlo existovat”.

day of sound1

Experimentální hudební scénu reprezentuje i korejská umělkyně Jena Jang, která pro GASK připravuje audiovizuální vystoupení. Nebude chybět ani duo Boyse (Petr Vrba a Martin Nábělek) patří k futuristickým, imaginativním a znepokojivým projektům: volným stylem se tu potkává noise, free jazz a náklonnost k japonským dystopickým soundtrackům.

A Day of Sound tak letos přináší publiku silné vypravěče písňových příběhů a zároveň vypravěče abstraktní, operující mimo slova a jejich významy. Kurátorem A Day of Sound je hudební publicista a autor oceňovaných knih o hudbě Pavel Klusák.

Více informací:

https://www.gask.cz/cs

https://www.facebook.com/galerie.GASK


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zbyňka Šolcová: „Mám ráda pestrost a změny.“

zbynka solcova200Lidé si myslí, že harfenistky jsou romantičky ze starých časů. U Zbyňky Šolcové to neplatí. Nevyhýbá se uměleckým experimentům a fúzím s jinými žánry. Také se věnuje poezii a fotografování. Před nedávnem nahrála se so...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Co když se psaní knihy zvrhne?

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

...

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

portret kralovny200Patří k nejznámějším tvářím moderní historie. Její podobizna zdobí známky, mince a trička, byla vyvedena ve vápenci i železu a existuje dokonce i její vlastní panenka Barbie. Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po...