Chrámový koncert Misericordia

Chrámový koncert Misericordia

Tisk

misericordia200V rámci své dramaturgické linie chrámových koncertů se Ensemble Opera Diversa tentokrát vydává do prostor nového kostela na Lesné, jehož akusticky podmanivé prostory naplní komorní orchestr, sólová trubka a komorní sbor. V rámci večera zazní tři české premiéry – ve vzájemném kontrastu zaznívají díla současných britských autorů (Matthews, MacMillan) a skladby vycházející z tradice evropského minimalismu. V této nelehké době jsou zvlášť aktuální slova středověké antifony Da pacem, Domine, kterou zhudebnil Pēteris Vasks, stejně jako motiv milosrdenství, jenž naplňuje kantátu Lukáše Borzíka a zároveň dává jméno samotnému koncertu.

 Program koncertu v sobě propojuje dvě linie ve střídavém pořadí – britskou duchovní hudbu a tradici evropského duchovního minimalismu. Ve dvou skladbách britských autorů dostává prostor sólová trubka. Na úvod zazní Introit pro dvě trubky a smyčce Davida Matthewse, v jehož klidném tempu vyniká důmyslná melodická práce a dva trumpetisté zde vystupují jako „hudoucí andělé“ z vyvýšeného místa (v případě brněnského provedení z kůru). Také James MacMillan ve své skladbě Seraph pro trubku a smyčce navazuje svým pojetím na andělskou tematiku úvodní skladby. Z vokálně-instrumentálních skladeb, ve kterých smyčcový orchestr doplní komorní sbor, zazní zhudebnění středověké antifony Da pacem, Domine lotyšského klasika Pēterise Vaskse, které vyniká svým narativním pojetím ve spojení s jistým meditativním a naléhavým hudebním charakterem. Koncert pak zakončí skladba Misericordia slovenského skladatele Lukáše Borzíka, v níž se mísí dvě protikladné, ale vždy minimalisticky pojaté hudební polohy vyjadřující ústřední téma milosrdenství.

Třebaže Misericordia – stejně jako skladby Vaskse a MacMillana – zazní v české premiéře, technicky vzato lze uvedení této kompozice považovat za světovou premiéru její poslední verze, jejíž revizi skladatel provedl přímo pro potřeby provedení na tomto koncertu. Doplňme pak, že skladbu Davida Matthewse v české premiéře za autorovy přítomnosti soubor uvedl v říjnu 2014.

Vít Otáhal (* 1987) pochází z Hodonína. V roce 2009 absolvoval Konzervatoř Brno ve třídě Josefa Cecavy a roce 2012 dokončil bakalářské studium na JAMU v Brně u Jana Brody a Vojtěcha Novotného. Magisterské studium dokončil v roce 2014 na AMU v Praze ve třídě Vladimíra Rejlka a Jaroslava Roučka. Absolvoval zahraniční studijní pobyt na Conservatoire à rayonnement régional v Paříži u Guye Touvrona (2011–2012) a různé interpretační semináře (Pierre Badel, Eric Aubier, Sergei Nakariakov, Gábor Tarkövi). Roku 2011 se stal absolutním vítězem Mezinárodní interpretační soutěže dechových nástrojů Brno a jako sólista vystupoval v České republice i v zahraničí (Slovensko, Polsko, Francie, Austrálie, Bulharsko, Čína). V současnosti působí v Ústřední hudbě Armády České republiky (1. křídlovka a 1. a sólová trubka, od 2016) a rovněž ve Vojenské hudbě Olomouc (od 2020). Dále se věnuje pedagogické činnosti a pořádání seminářů zaměřených na praktické návody pro nátiskovou a pódiovou přípravu.

Jozef Zimka (* 1990) pochází z Hodonína. V roce 2012 absolvoval Konzervatoř Brno ve třídě Vladimíra Webera a v roce 2017 JAMU v Brně u Jana Brody. V posledním ročníku se zúčastnil roční stáže v Grazu u Uwe Köllera. Od roku 2010 je prvním trumpetistou orchestru Národního divadla v Brně a je také členem žesťového uskupení NdBrass. Kromě toho spolupracuje s Ensemble Opera Diversa a řadí se ke kmenovým členům Brno Contemporary Orchestra. Pravidelně se účastní kurzů v Holešově ve třídě Karla Mňuka. V roce 2017 získal druhou cenu ve druhé kategorii Mezinárodní interpretační soutěže dechových nástrojů Brno a zúčastnil se soutěže Pražské jaro. Od roku 2019 se také věnuje hře na barokní trubku.

Ensemble Versus (z latinského versus, tj. směrem k, do, obrat, otáčení, brázda, řádka, řada, verš) vznikl v roce 2003 jako komorní sbor studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně (FF MU). Sbor založil a dosud vede Vladimír Maňas a od svého počátku působí pod záštitou Ústavu hudební vědy FF MU. Do roku 2009 vystupoval pod názvem Kamuffláž, poté se stal součástí souboru Ensemble Opera Diversa. Repertoár sboru je soustředěn na duchovní hudbu 16. a 20. století a na duchovní díla současných skladatelů. Muzikologické zázemí umožňuje souboru provádět renesanční skladby ve vlastních transkripcích, rovnocenné místo v repertoáru mají také skladby vzniklé na objednávku sboru. Kromě vlastních vystoupení se sbor podílel na řadě větších, vokálně-instrumentálních projektů.

Ensemble Opera Diversa je umělecký soubor, který se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Během více než dvacetiletého působení se ze souboru vyvinula hudební společnost, jež ve vlastní produkci organizuje kolem dvou desítek vystoupení ročně, a to především v domovském Brně. Jedinečnost souboru je z části způsobena jeho trojjediností – autorské hudební divadlo, orchestrální nebo komorní koncerty s objevnou dramaturgií a koncerty komorního sboru Ensemble Versus. K tomu těleso iniciuje nebo se podílí na tvorbě CD nosičů či rozhlasových nahrávek. Svou dramaturgií, podněcováním nových skladeb i interpretačním nasazením soubor usiluje o dialog s otevřeným posluchačem. Kmenovou dirigentkou souboru je Gabriela Tardonová, pod jejímž vedením zazní také koncert Misericordia.

misericordia plakat

Misericordia
17. května 2022 v 19.00, kostel bl. Marie Restituty na Lesné, v Brně

PROGRAM
DAVID MATTHEWS: Introit pro dvě trubky a smyčce (1981/2000)
PĒTERIS VASKS: Da pacem, Domine pro sbor a smyčce (2016) ČESKÁ PREMIÉRA
JAMES MACMILLAN: Seraph pro trubku a smyčce (2010) ČESKÁ PREMIÉRA
LUKÁŠ BORZÍK: Misericordia pro sbor a komorní orchestr (2016/2022) ČESKÁ PREMIÉRA

ÚČINKUJÍCÍ
Vít Otáhal, Jozef Zimka – trubka
Ensemble Versus, sbormistr Vladimír Maňas
Ensemble Opera Diversa
Gabriela Tardonová – dirigentka

Záštitu nad koncertem převzal velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice J. E. Nick Archer.

Vstupné na koncert je dobrovolné.

Více informací:
www.operadiversa.cz
www.facebook.com/operadiversa
www.instagram.com/operadiversa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

HVĚZDY POPU které jsme milovali podruhé

hevzdy popu ktere jsme milovali 2Umělecké i životní příběhy československých pěveckých hvězd 70. a 80. let minulého století. Druhý díl úspěšné knihy Hvězdy popu, které jsme milovali vydává Nakladatelství Prc...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Velkolepá Bitevní loď připlouvá do našich kin

altAč to za okny mnohdy nevypadá, léto se kvapem blíží a s tím pomalinku začíná každoroční filmová sezóna plná nenáročných a zábavných kousků, u nichž by se měl divák hlavně pobavit a zapomenout na všednodenní starosti. První letošní vlaštovkou je Bitevní...