Supraphonské "Line" přináší další, tentokráte art-rockový skvost!

Supraphonské "Line" přináší další, tentokráte art-rockový skvost!

Tisk

art rock line 200Léta sedmdesátá i začátek těch osmdesátých se u nás nesly také ve znamení kompozičně a instrumentálně propracovaného rocku. Muzikanti v předchozí dekádě mladistvě bigbítoví se proměnili v suverénní pány nástrojů a dospělé lidi, řešící obsahem i formou složitější témata. Přispěl k tomu celosvětový vývoj, charakterizovaný monotématickými alby, rozvolněnou stopáží skladeb či výpravnou pódiovou prezentací.

 

Odrazy toho všeho najdeme i na tehdejších domácích nahrávkách. Tradičně zásadní úloha rockové Prahy byla mohutně doplněna brněnskými a bratislavskými kapelami, v moravském případě vycházejícími z vokální tvorby, v tom slovenském využívajícími unikátnosti talentů instrumentalistů.

Tato kompilace zahrnuje celkem 36 nahrávek z katalogů Supraphonu, Pantonu a Opusu. Najdete tu stylově asi nejslavnější artrockové sestavy, tedy Blue Effect, Synkopy, Barnodaj/Progres a Collegium Musicum, ale žánr progresivního rocku je nahlédnut šířeji. Nechybí proto kytarově brilantní Griglákova Fermata, Petřinův Super-robot či Jandův Abraxas, sborová mimořádnost C&K Vocalu nebo Ursinyho či Spáleného komplexní umělecká jedinečnost.

Vydařené albové/pódiové projekty Olympicu a Petra Nováka pak dokreslují epochu rockově nevlídnou, překonávanou pomocí kvalitních českých textů a vysokého podílu cenzuru méně provokující nezpívané složky skladeb. Zvukově remasterováno, booklet s ohlédnutím za artrockovou érou a graficky zajímavými obaly.
150 minut skvělé československé rockové muziky!

 

art rock line

https://www.supraphonline.cz/album/605228-art-rock-line-1971-1985


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Sylva Lauerova perexFanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i no...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

ISLANDŠTÍ ANDĚLÉ

andele 200Island je pro nás středoevropany většinou neznámou zemí, ale jejich společenské problémy jsou podobné jako u nás. Autorka Stella Blomkvist své čtenáře o tom přesvědčuje ve svém vyprávění o rázné advokátce stejného jména i příjmení. ...

Divadlo

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...

Film

Brumbálovo tajemství pošlapala kritika. Důvodem je náročnost přesyceného diváka

brumbal1 (2)Třetí díl Fantastických zvířat dle předlohy J. K. Rowlingové s názvem Brumbálovo tajemství jsem zhlédla se zatajeným dechem. Neočekávala jsem absolutně nic. Motivací pro mě byl předchozí díl Grindelwaldovy zločiny,...