Poslechněte si dětskou operu na motivy pohádky Boženy Němcové

Poslechněte si dětskou operu na motivy pohádky Boženy Němcové

Tisk

pernikova chaloupka 200Dětská opera Perníková chaloupka vznikla na základě spolupráce Jana Kučery s Dětskou operou Praha, v roce 2006 společně například natočili a v pařížské Opéra Bastille uvedli operu Hanse Krásy Brundibár. Nyní se po delší době opět společně hudebně setkali, po celou tu dobu ovšem aktivity Dětské opery Praha v čele s Jiřinou Markovou Krystlíkovou pozorně sledoval a fandil jim. Jiřina jej po celou tu dobu neúnavně vybízela k tomu, ať pro ně něco napíše, a začátkem roku 2020 mu předala libreto Perníkové chaloupky.

 

Klavírní výtah opery vznikl velmi rychle a spontánně během února 2020 a přes všechny nástrahy toho roku se jim operu podařilo realizovat v září na Nové scéně Národního divadla v rámci festivalu Dvořákova Praha.

„Hodinová jednoaktová opera vypráví vtipnou a sdělnou formou známý pohádkový příběh, pracuje s hudebním jazykem na pomezí opery a muzikálu. Je hudebně i obsahově srozumitelná i pro nejmenší děti. Kromě hlavních postav hraje důležitou roli sbor, který je stálou součástí děje. Cílem bylo zapojit všechny účinkující děti co nejvíce po stránce pěvecké, herecké i taneční,“ popisuje Jan Kučera.

Dirigent, skladatel a klavírista JAN KUČERA patří mezi nejvšestrannější české umělce. Na Pražské konzervatoři absolvoval u Bohuslava Řehoře skladatelský obor a u Miriam Němcové a Miroslava Košlera obor dirigentský, v němž jej následně na HAMU vedl Vladimír Válek. Jako skladatel zasahuje do mnoha oblastí, tvoří kompozice symfonické, komorní i písňové a zároveň má na svém kontě přes třicet scénických hudeb k inscenacím pražských i oblastních divadelních scén.

Je autorem komické opery Rudá Marie, komponované na námět kultovního rozhlasového seriálu Rodinka Tlučhořových autorů Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse, baletů Tři mušketýři a Zkrocení zlé ženy či skladby Pivní oratorium, jakési pocty českému národnímu nápoji. Jeho skladby provedly Česká filharmonie, Národní divadlo v Praze, Lotyšské Národní divadlo Riga, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a řada dalších divadel a orchestrů.

Jako dirigent pravidelně spolupracuje s předními českými orchestry, s nimiž kromě klasického repertoáru provedl nebo natočil více než sto symfonických skladeb soudobých autorů, často v premiéře. V letech 2015–2021 byl angažován jako šéfdirigent Karlovarského symfonického orchestru.

ANNA NOVOTNÁ PEŠKOVÁ je mladá česká dirigentka a sbormistryně. Na Pražské konzervatoři vystudovala obory sólový zpěv a dirigování a již při studiích začala spolupracovat s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, v němž dnes působí na pozici sbormistryně. Zde také debutovala za dirigentským pultem s operou W. A. Mozarta Don Giovanni. Je rovněž sbormistryní a dirigentkou souboru Dětská opera Praha, s nímž pravidelně vystupuje například na scénách Národního divadla v Praze. Působila i jako sbormistryně vysokoškolských sborů, hostovala v Divadle J. K. Tyla a na dalších významných divadelních scénách. Bohatá je rovněž její koncertní činnost, mimo jiné pravidelně vede hudební nastudování světových premiér děl současných skladatelů. Věnuje se i pedagogické činnosti a je zvána do porot pěveckých soutěží.

Soubor DĚTSKÁ OPERA PRAHA sdružuje dětské a mladé sólisty studující zpěv. Založila jej v roce 1999 sólistka opery Národního divadla v Praze a profesorka zpěvu na Pražské konzervatoři Jiřina Marková Krystlíková. DOP má široký repertoár a vydala devět CD (mj. Česká mše vánoční, Brundibár, Kominíček, Miniopery či Ogaři).

S velkým ohlasem u diváků i odborné kritiky vystoupila DOP ve vídeňském Konzerthausu, v japonském Aichi na Expo 2005 či v Bayreuthu, kde provedla Otvírání studánek Bohuslava Martinů a písně Karla Hašlera. Inscenace dětské opery Brundibár Hanse Krásy byla v únoru 2007 s obrovským úspěchem představena na Evropských operních dnech v pařížské Opéra Bastille. Stejnou operou se soubor prezentoval i například v Boloni, Dortmundu či Saské Kamenici. Velkým počinem DOP bylo v roce 2013 představení první verze Prodané nevěsty Bedřicha Smetany a v témže roce světová premiéra díla Carla Davise Last Train to Tomorrow. DOP reprezentovala Českou republiku na Expo 2015 v Miláně s výběrem scén z Dvořákovy Rusalky.

Soubor pravidelně vystupuje na Nové scéně Národního divadla, hostuje v českých městech, představil se i na festivalech Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. Od roku 2013 DOP pravidelně hraje představení pro rodiny s dětmi ve spolupráci s Národním divadlem, z představení Opera nás baví vzešel stejnojmenný seriál pro Českou televizi. Soubor každoročně vystupuje na akcích pro Prahu 1 a pro Magistrát hl. m. Prahy. DOP může pokračovat v dosavadní práci díky grantům hl. m. Prahy a díky pomoci mnoha laskavých sponzorských partnerů. 

pernikova chaloupka
Jan Kučera: PERNÍKOVÁ CHALOUPKA
Libreto: Ladislava Smítková Janků, Jan Kučera
Účinkuje Dětská opera Praha, Komorní soubor Dětské opery Praha
Sbormistr: Anna Novotná Pešková

Obsah:

1 V pohádkové zemi 4:11
2 Mnoho je palouků 2:35
3 Červené jahody 1:59
4 Zajíci 2:23
5 Sami v lese 2:40
6 Světýlko 2:04
7 V chaloupce ve staré peci 2:19
8 Perníčků zdobení 1:11
9 Anýz a skořice 3:36
10 Chaloupka z perníku 1:33
11 Loupání perníčku 2:58
12 Ježibaba vyšla ven 2:00
13 Já jsem ta Ježibába 1:52
14 Lopata začouzená 3:13
15 Útěk 0:53
16 Žena u potoka 2:33
17 Osobo, hledám dvě děti 2:21
18 Dobro se porazit nedá 1:41
19 Děkovačka – Červené jahody 1:10

Celkový čas 43:37

Booklet CD obsahuje kompletní libreto.

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radka Fišarová: Obdivuji svobodné matky

fisarova perexPatří k našim nejvyhledávanějším muzikálovým herečkám, stala se první tuzemskou Evitou a už několik let se těší přezdívce česká Edith Piaf, neboť písně slavné šansoniérky interpretuje opravdu skvěle, jak se můžete přesvědčit na jejích koncer...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Rudá sibiř

Ruda Sibir 200Knižní novinka Rudá Sibiř, která byla vydána 11. Března letošního roku a jejímž autorem je spisovatel Sam Eastland, se odehrává v Rusku za vlády Stalina v roce 1939. Drsné podmínky Sibiře, každodenní utrpení v nelidském gulagu, intriky při ...

Divadlo

Festival Věčná naděje zve s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem na představení …a bolelo nebe, inscenaci ze života dětí internovaných v Terezíně

a bolelo nebe200Pátý ročník festivalu Věčná naděje uzavře svou podzimní část 28. listopadu inscenací “…a bolelo nebe” v pražském Divadle Minor. Dismanův rozhlasový dětský soubor uvede literárně-hudební pásmo přibližující obrazy ze života dětí internova...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...