Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout, Mňága a Žďorp i TH!S s Vojtou Kotkem

Festival Brod 1995 zve na Dubioza Kolektiv, Monkey Business, Wohnout, Mňága a Žďorp i TH!S s Vojtou Kotkem

Tisk

brod 200Na pestrou žánrovou hudební směsici opět láká festival Brod 1995, který se letos uskuteční 20. srpna v areálu Na Kutilce v Českém Brodě. Jednodenní festival přináší v koncentrované podobě ska, dub, reggae i funk a hlavně rock v širokém generačním i stylovém záběru. Láká na přední jména české hudební scény a poprvé také na jednoho skvělého hosta ze zahraničí.

 

Energickým zahraničním headlinerem bude bosenská parta Dubioza Kolektiv, která si svou balkánskou smršťí ska, punku, reggae, dubu, elektroniky a hip-hopu získala fanoušky napříč Evropou i za Atlantikem a má za sebou úspěšné sety na těch největších festivalech, včetně Glastonbury, Szigetu, Roskilde nebo Lollapaloozy. Brodský festival bude jedinou letní hudební zastavkou této divoké partičky.

brod Dubioza

Monkey Business představují jistotu skvělého funku v podání špičkových muzikantů v čele s Romanem Holým a charismatickými zpěváky Matějem Ruppertem a Terezou Černochovou, ale i Wohnout bratří Homolů jistě pojede na plný plyn. Písničky Mňágy a Žďorp jsou přehlídkou hitů, jejichž upřímná sdělnost spolehlivě funguje už na několikátou generaci fanoušků a nekompromisní nálož v plné formě slibují i dámy z Gaia Mesiah, které hravě dokáží, že ženská energie je jedním z pilířů rockové hudby.

brod Wohnout

Adam Lanči aka Cocoman představí svůj nabušený projekt Cocoman & 2127sounds, v němž se role riddim bandu ujala elitní sestava jazzových a popových muzikantů mladé generace, jako jsou kytarista Antonín Dlapa, klávesista Jan Steinsdorfer, baskytaristé Matěj Černý nebo Matěj Havlíček či perkusisté Adam Koller, Petr Hanák nebo Marek Antoňů. Kapela TH!S s Vojtou Kotkem na pozici spolehlivého baskytaristy rozhýbě festivalové publikum nejen svým novým singlen „Dance!“ a stejně dobře si jistě povede legendární Tony Ducháček & Garage. Prohrála v kartách je fenoménem klubové scény devadesátek a koncertní dráhu takřka pověsili na hřebík. Na festivalu Brod 1995 odehraje legendární malostranská (post)punková formace jediný koncert roku 2022.

Pořadatelé ale nezapomínají ani na nejmladší muzikantskou generaci a nabízí hned dvě dravé štiky z tuzemských hudebních vod. Vystoupí očekávaní The Silver Spoons, jejichž cit pro rockový hit potvrdil producent Danny Saber, který produkoval jejich "He's Got My Money Now" a spolupracoval předtím s Rolling Stones, Davidem Bowiem či U2. Neméně zajímaví budou i jejich generační i styloví spřízněnci a parťáci z úspěšného společného turné, kapela Deaf Heart. A nabízenou příležitost jistě využijí i nadějní Willow. „Dáváme šanci legendám i těm, jejichž mládí a energie jsou velkým příslibem. A poprvé v historii porušujeme tradici, že na našem festivalu hrají výhradně kapely česko-slovenské hudební scény. Na druhou stranu Dubioza Kolektiv má u nás mnoho fanoušků a myslím, že svým neskutečným drajvem potěší i ty, kteří ještě neměli tu čest ji poznat,” říká k letošní dramaturgii Petr Fořt z vedení festivalu.

Festival Brod 1995 vznikl v roce 2014 jako vzpomínka na místo a atmosféru, odkud vzešel festival Rock for People. Zakladatel obou festivalů Petr Fořt se této ideje ujal a založil novou tradici, která umožňuje zažít festivalovou atmosféru v průběhu jednoho dne s kvalitní dramaturgií, plným komfortním servisem v přívětivé atmosféře i těm, kteří nemohou nebo nechtějí absolvovat několikadenní hudební maratóny, typické pro velké festivaly. Vytříbená česko-slovenská dramaturgie vytváří ucelený nabitý program festivalu v početné rodině českých hudebních festivalů.

brod plakat

Aktuální cena vstupenek je 540 Kč, cena je platná do konce dubna nebo do vyprodání této edice. Vstupenky je možné zakoupit v síti GoOut. Více informací na www.brod1995.cz. Festival se odehrává v nově upraveném areálu Na Kutilce.

Více informací:

Facebook: www.facebook.com/ceskybrod1995
Instagram: www.instagram.com/brod1995/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCd-anpqizbaRC2zBlfomofw
Spotify: https://open.spotify.com/user/xmrs1ao7lkjsf1bszzjfeo3av?si=d4d17f1ec4a94436


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Špinavý kšefty na North Ganson Street
zahler 1Nakladatelství Mystery Press nám v červnu vydalo pěknou drsňárnu, detektivní thriller Špinavý kšefty na NorthGanson Street od amerického autora S. Craiga Zahlera. Pokud patříte mezi příznivce drsné školy, ostrého jazyka, mrazivé atmosféry a ambival...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...