Aktuální album děčínské folk-rockové kapely Vomiště je ozdobou tuzemské scény daného žánru

Aktuální album děčínské folk-rockové kapely Vomiště je ozdobou tuzemské scény daného žánru

Tisk

vomiste perexJedenáct písniček obsahuje aktuální album děčínské skupiny Vomiště, která se už před lety prosadila v tuzemských folk-rockových sférách. Nové album, které nese název Vjezd a výjezd za podjezdem... Aneb 10 + 1 písní o lásce, se vyloženě povedlo. Jeho typickými znaky je výhradně vlastní tvorba stejně jako nezaměnitelný zvuk, zpěvné a nosné melodie, chytré a přitom básnivé texty a technicky vybroušený zpěv.

Už první písnička Čekám dál nabídne znělý zpěv, ale především je skvělým otevíracím songem na začátek alba. I když následující písně jsou rytmické či naopak pomalejšího tempa, jsou jakoby z jednoho kusu. Mají styl, což padá na vrub Jitky Mirovské, která je nejen výsadní autorkou hudby i textů, ale i talentovanou zpěvačkou. Přednostmi jejího projevu je zářivý hlas, který v souzvuku vícehlasů a akustických nástrojů vytváří atmosféru a napětí.

Přitom to není jen muzikální Jitka Mirovská, ale i další zpěváci skupiny Vomistě - Gábina Štěpánková (housle) a Honza Mirovský (baskytara), kteří se "blýsknou" jak v sólech, tak ve vokálech. Vedle již jmenovaných členů kapely nelze neuvést ještě Michaela Štěpánka (banjo), Tomáše Hájka (akustická kytara) a Slávka Bendu (bicí) a hostující houslistku Veroniku Štěpánovou.

vomiste foto1

"Je to ohromně příjemná a vyklidněná parta, na níž mi bylo vždy sympatické, že místo o tvrdé pěsti a ostré lokty usilují na rozdíl od mnoha jiných spíš o precizní výkony a pevný vokál. Hlasy jim znějí opravdu jistě a vyrovnaně a kapela, jejíž tvář s léty dozrávala různých stylových změn, byla vždy pevná hlavně díky Honzově skvělé base," napsal v bookletu prvního albu Proti běhu času (2008) Jiří Mašek.

A pokud vás zajímá, jak vznikl název Vomiště, tak tady je malé vysvětlení: Když kapelu v roce 1995 v Děčíně zakládali pánové Mirovský, Volf, Štěpánek a Rudolf, měli se jmenovat Dr. Rudolf Vomiště. Přesto to museli nakonec zjednodušit. Jednou jim totiž připravili na pódium mikrofon a židli, protože očekávali, že přijde písničkář Dr. Rudolf Vomiště - a posléze bylo rozhodnuto. Od té doby se kapela jmenuje Vomiště.

vomiste foto2

Za tu dobou absolvovali nejen stovky koncertů od Aš až po hranice ze Slovenskem, v roce 1999 vyhráli celostátní Portu. Právě i tam budili pozornost vlastní tvorbou stejně jako přirozenou zpěvností, náročnými instrumentálními postupy, překvapivými aranžérskými nápady, textařskou kvalitou a zpěvem, který budil zasloužený obdiv.

I nejnovější album skupina Vomistě stojí na vycizelované kvalitě, která stojí na nápadech (a určitě i profesních i životních zkušenostech) tvůrců a interpretů. Každá písnička je sice o lásce či o láskách, ale každá má své téma, osobitě a citlivě ztvárněné - třeba o přátelství a důvěře (Čekám dál), o nočních děsech a denních prozřeních (Noc a den), o limitech vlastního já či o tom, co bychom rádi byli a co nakonec máme a jsme (Vezmi mě dá), o hledání dokonalosti a nalezení nudy (I když to nevíš), o všem, co je mezi mámou a dcerou (Pro Tebe), o koloběhu bytí a naději (Myšlenky), o tom, že vztahy jsou složité a složitější a někdy i dvakrát vstoupíš do stejné řeky (Rozbitej džbán) nebo o poznání a hledání, co vše lze ve vztahu dvou lidí obětovat (Láska, jako druh sebevraždy)...

vomiste foto3

Jako bonus je patrně nejstarší píseň skupiny Vomiště, a to Návrat na Camelot, rytířská balada z pera Honzy Mirovského a Hany Roháčové, která uzavírá celé album. Je v ní kouzlo poezie, historie a muzikantského souznění. Mimořádná píseň je jazykově vybroušená a obsahem a formou barevná, což sedí i o nových písničkách.
Současně stojí za pochvalu přebal i bohatý booklet, který skýtá zajímavé fotografie i všechny (bezchybně vytištěné) písňové texty, která tak krásně a nesentimentálně veršují o lásce a životních výhrách a prohrách.

Foto Robert Rohál a archiv Vomiště


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Mrtvola v lázni – detektivní vyšetřování ve starověké Británii

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho třináctý příběh Mrtvola v lázni (A...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...