Představujeme 13 míst Jeseníků, která budou v létě žít hudbou

Představujeme 13 míst Jeseníků, která budou v létě žít hudbou

Tisk

jeseniky 200Na třináct pozoruhodných míst Jeseníků a okolí se letos vrací 16. ročník festivalu Klášterní hudební slavnosti. Od května do září se v nich uskuteční 21 koncertů českých i zahraničních interpretů hudby klasické, jazzové, worldmusic i muzikálové.

 

Domovským městem přehlídky je tradičně město Šumperk. Chrámová loď Klášterního kostela se mnohonásobně osvědčila a letos se v ní uskuteční hned tři významné koncerty, včetně závěrečné Carminy Burany Carla Orffa. Novinkou bude hostování v Divadle Šumperk se světovou premiérou novodobého uvedení komické opery Vesnický trh J. A. Bendy, a to hned na úvod festivalu v květnu.

jeseniky 1 sumperk

Již tradičně se Klášterky vrací do města Jeseník. Tento rok zde patronka festivalu Jana Boušková představí umění svých studentek harfy a v září se v Priessnitzových léčebných lázních odehraje Večer českého melodramu.

Významným partnerem festivalu se stalo i město Šternberk, kde na nádvoří Augustiniánského kláštera v červnu zazní melodie George Gershwina. V Chrámu Zvěstování Panny Marie se pak v září uskuteční velký koncert chlapeckého sboru Boni Pueri s Wranitzky Kapelle u příležitosti Dnů evropského dědictví.

Premiérově bude festival hostit Bruntál, a to hned dvakrát. Na začátku července zavítá do prostoru zámecké Sala terreny s worldmusic Duo Jedlinský & Fišer, a poté předposledním koncertem festivalu do kostela Nanebevzetí Panny Marie s recitálem o Antonínu Dvořákovi Kateřina Englichová s Martinou Kociánovou.

Velice oblíbenou destinací je Tančírna v Račím údolí, a proto se do ní podíváme rovněž dvakrát. Nejprve v červenci s rytmy argentinského tanga a na konci srpna s klasickou hudbou v původní interpretaci souborem Musica Florea.

jeseniky2 tancirna

Neméně pozoruhodná je Hudební hala v malebné Karlově Studánce, která je známá specifickou architekturou dřevěných staveb v klasicistním empírovém slohu. Do běžně nepřístupného sálu si můžete přijít poslechnout Koncert pro krále Friedricha II. a na konci srpna multižánrový Epoque Quartet.

Po loňské premiéře se festival vrací do Bílé Vody, vísky na hranicích s Polskem. Kostel klášterního komplexu piaristů s fantastickou akustikou učaroval nejednomu hudebníkovi. Letos jím bude kytarista Štěpán Rak.

jeseniky4 bila voda

Nádvoří zámku Velké Losiny skýtá prostor pro večer pod hvězdami, letos ve společnosti vynikajících mladých akordeonistů z Duo Absoluto.

Do nedalekého dřevěného kostelíku v Maršíkově si v červenci ze světových pódií odskočí violoncellista Jiří Bárta a zahraje Sólo pro Bacha.

Místem s velkým duchovním přesahem a také oblíbeným výletním cílem je bezpochyby Hora Matky Boží na Hedeči. Letos se tam můžete vypravit za uměním violistky Jitky Hosprové a jejího manžela, houslisty Maurizio Sciaretty.

jeseniky 5 hedec

Koncert vynikajícího Škampova kvarteta na zámku Bludov se uskuteční díky laskavosti paní hraběnky Mornstein – Zierotin, jejíž rodina zámek trvale obývá.

Za návštěvu také stojí Kulturní dům Skleník v Loučné nad Desnou. V bývalém zámeckém skleníku, přetvořeném na pozoruhodný sál s velkými prosklenými stěnami, zahraje vynikající český pianista Ivo Kahánek.

Do kulturního srdce Rapotína, Komunikačního a koordinačního centra, přiveze v září zpěvačka Bára Basiková průřez muzikálovými melodiemi.

jeseniky6

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Večná otázka ako prepojiť vedu a umenie

umeni 200Podarí sa niekedy dosiahnuť rovnováha medzi sférou umeleckou a vedeckou? Budú sa navzájom plne akceptovať a prelínať? V dejinách nachádzame tisícky pokusov o prepojenie týchto zdanlivo protichodných odvetví, avšak realita nám prináša ich každodenný st...

Divadlo

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...

Film

Romana Jákl Vítová: Jako malá jsem byla bojovná divoška

Romana Jakl Vitova200Romana Jákl Vítová, bývalá modelka a televizní moderátorka patřila řadu let k nejznámějším tvářím TV Prima. Ve společnosti ji už nějaký čas nepotkáváme, ale od 8. září ji můžete vídat na stříbrném plátně v roli středověké vesničan...