Na festivalu United Islands zazní maďarské tóny a bude se hrát maďarský TEQball

Na festivalu United Islands zazní maďarské tóny a bude se hrát maďarský TEQball

Tisk

united islands of prague 200Festival United Islands of Prague, který se počátkem května uskuteční už podvacáté, odhaluje první interprety. Na pražských ostrovech si diváci budou moci vychutnat směsici české, slovenské, polské, švédské, francouzské, německé a dánské hudby. Zvláštní prostor pak dostane maďarská hudba, která se rozezní v pátek 5. května v prostorách Klubu Famu a v sobotu 6. května přímo na hlavní stage.

 

“Maďarsko se letos na festivalu United Islands of Prague poprvé představí s komplexnějším programem. Na klubovou noc jsme přivezli tři mladé nadějné kapely. Kromě nich pak v sobotu představíme návštěvníkům jednu z nejzajímavějších novinek ve světě sportu a to hru TEQball, která vznikla před lety právě v Maďarsku a záhy si získala velkou popularitu po celém světě,” říká Hajnal Kassai, ředitelka Lisztova institutu - Maďarského kulturního centra, s jehož podporou se programy uskuteční.

V klubu FAMU v pátek vystoupí OIEE, Márk Bártha,Mayberian Sanskülotts a na hlavní scéně pak v sobotu zahraje Platon Karataev. OIEE hraje instrumentální zvuky s tropickým a nepříliš tropickým housem, breakem, techno, nudiscem trance prvky a moderním soulovým vokálem, který dává tanečním melodiím a chytlavým háčkům velmi individuální a nekompromisní zvuk. Márk Bartha je maďarský skladatel, elektronický hudebník, zvukový designér a performer působící v Budapešti. Spolupracuje s různými divadelními a tanečními skupinami a komponuje pro vizuální média.

united islands of prague 1

Mayberian Sanskülotts je maďarská dream popová kapela, která úspěšně spojuje rigidní romantismus novovlnných kapel 80. let, jako jsou The Cure, pomalu hořící grandiozitu shoegaze ve stylu Slowdive a zasněnost a melodické cítění současných počinů jako Beach House. Maďarská indie čtveřice Platon Karataev pak se svou hudbou bloudí jádrem existence, hledá odpovědi prostřednictvím paradoxů, uvažuje o otázkách pozorováním prvků na atomární úrovni nebo na ně nahlíží z astronomické perspektivy.

“Maďaři se na festivalu nepředstaví pouze hudbou. V rámci ostrovů inspirace si budou moci všichni příchozí vyzkoušet TEQball, což by se dalo česky vysvětlit jako stolní nohejbal. Hra kombinuje prvky fotbalu a stolního tenisu a hraje se na prohnutém stolu,” vysvětluje Lubomír Rek, který má na starosti nehudební festivalový program.

united islands of prague 2

Na dvacáté narozeniny festivalu United Islands of Prague přijedou desítky umělců z celého světa. Vedle maďarské hudby se návštěvníci mohou těšit na pestrou paletu nových hudebních interpretů jak domácí, tak zahraniční scény. Dva festivalové dny nabídnou třeba švédskou partu The Magnettes, která si bere inspiraci u legendární skupiny ABBA a patří k nejdůležitějším švédským kapelám, irskou skupinu Enola Gay z Belfastu, která razantní basy a špinavé kytary kombinuje s recitovanými vokály a vybuzenou elektronikou anebo třeba pražskou partičku P/\ST, která hraje alternativní experimentální rap s nášlapem do tvrdé elektroniky. Z české a slovenské scény pak dojde řada také na slovenského rappera s pseudonymem Edúv syn, který se ve svých textem zaměřuje na psychické zdraví, rapperku Wodehnn patřící mezi vycházející hvězdy české rapové scény, a královéhradeckou popovou kapelu The Valentines, jež osciluje mezi osmdesátkovou estetikou Davida Bowieho a současným kytarovým popem a podle svých slov hraje „veselé písničky o těch nejsmutnějších věcech“.

Program festivalu United Islands of Prague se bude odehrávat v historickém centru na pražských ostrovech. Vstup na festival je v rámci koncertů i nehudebního programu Ostrovy inspirace pro všechny tradičně zdarma.

united islands of prague 3

United Islands je mezinárodní hudební multižánrový festival, který se koná v Praze už od roku 2004. Festival se každý rok koná bez vstupného a představuje nové hudební objevy. Vedle toho nabízí bohatý nehudební program, který krom zábavy reflektuje aktuální společenská témata. V roce 2023 se uskuteční už podvacáté a chce to oslavit ve velkém stylu. Proto se letos rozhodlo o spojení s Dnem Evropy. Ten nám každoročně připomíná, proč jsme součástí Evropské unie a v čem spočívá hlubší spolupráce mezi evropskými zeměmi.

Více na www.unitedislands.cz a www.facebook.com/unitedislandsofprague.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Po dvou měsících jsme nažhavení na další hraní před publikem, říká Bára Havelková, zpěvačky skupiny GAIA

GAIA200Už v sobotu 10. září zahraje otrokovická skupina GAIA poprvé v Kroměříži. Bude to v rámci Svatováclavských slavností, které se konají tradičně na Výstavišti. Tentokrát rozhovor poskytla zpěvačka skupiny Bára Havelková, která je podepsána pod několika písněmi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jaká je literární prvotina Jiřího Mádla?

Pritazlivost-planety-Krypton 200Přitažlivost planety Krypton je název první knihy mladého herce, režiséra a scenáristy Jiřího Mádla. Román vyšel v nakladatelství Bizbooks a nabízí zajímavé čtení.

 

...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Ad Astra je drama, které zaujme především svou vizuální stránkou

Ad Astra perex22. století. Umělá inteligence je součástí každodenního života, Měsíc a Mars jsou kolonizovány a kolem Neptunu krouží satelity obydlené lidmi. Na Zemi se staví anténa, která má dosáhnout až do vesmírného prostoru, kde má pomáhat s vyhle...