Černobílý svět: elektrobásnivá obhajoba barevného světa Mariana Friedla

Černobílý svět: elektrobásnivá obhajoba barevného světa Mariana Friedla

Tisk

cernobily svet 200Černobílý svět je niternou zpovědí a odpovědí na vnitřní i vnější krize Mariana Friedla a další originální stopou v jeho hudební dráze. Na ní urazil cestu od dřevního folkloru s kapelou RukyNaDudy, přes akustické world music s triem Jitky Šuranské, jazzové desky s norsko-českou formací NOCZ, jeho osobité fúze mnoha žánrů v projektech Beránci a vlci či 11 PODOB LÁSKY až k nynější čistě autorské desce s výrazným podílem elektroniky a sound designu.

Marian Friedl zpívá, recituje a používá řadu nástrojů z jeho instrumentáře jako karpatské píšťaly, kontrabas, klarinet, gallichon, dudy aj. Spoluproducent a spoluhráč Martin Kocián (mj. známý z tria Nikol Bókové nebo rakousko-české formace Purple Is The Color) dává Marianovým písním specifickou zvukovou tvář propojením akustiky a elektroniky.


Natočit koncepční autorské album zrálo delší dobu, přiznává Marián Friedl: „Protože se svět zamotal natolik, až jsem si začal zpívat své do tmy uložené básně, vzniklo hudební album Černobílý svět. Je odrazem nelehkého období posledních let, naléhavě připomínajících, že proměna je přirozenou součástí a důsledkem života, a to i s krizemi, které přináší. V nich sice toužíme po jistotě černobílého světa, jenže život se právě nejvíce projevuje svou komplikovanou barevností.“

cernobily svet1

Černobílý svět lze s nadsázkou označit také jako „3v1“. Kromě hudebních elektrobásní tvůrčího tandemu Friedl-Kocián nabízí fotoknížku fotografky Sabriny Pasičnykové v bookeltu alba, který je rovněž básnickou sbírkou Marian Friedla. Nahrávku obohatili hosté Štěpán Flagar (saxofon, klavír), Michal Wierzgoń (bicí, xylofon), Anežka Šidlová (recitace), Pavel Motyka (housle), Stano Palúch (housle), Eliška Šidlová (zpěv), Rostislav Hus (kytara).

Osobitá hudba s odkazy k folku, folkloru, jazzu, klasické hudbě, elektronické hudbě a dalším žánrům je pozvánkou k putování přepestrou imaginativní krajinou, která je odrazem a obhajobou našeho složitého barevného světa.

cernobily svet

Marian Friedl (feat. Martin Kocián)
Album: Černobílý svět
Label: Indies Scope

Zdroj foto: Marian Martin

Více informací: www.indies.eu/alba/5891/cernobily-svet

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejen na první porevoluční koncert Karla Kryla v Kroměříži vzpomíná Jana Knapková

jana2Není proč se divit, že průvodkyní Expozice Karla Kryla v Kroměříži je právě žena, která organizovala první Karlův koncert v Kroměříži v květnu 1990. Ing. Jana Knapková je nejen sympatická, a navíc muzikální dáma, zná písničkářovu tvorbu, ale t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Záhada hlavolamu láká i po letech

zahada-hlavolamu 2

Nakladatelství Albatros vydalo další z památných děl Jaroslava Foglara. Tentokrát se jedná o jedno z nejslavnějších, první díl Stínadelské trilogie s názvem Záhada hlavolamu.

...

Divadlo

Vánoční čas s Louskáčkem a Hej Mistře i komedií Bolka Polívky online na Dramoxu

Louskáček a Myšák PlyšákP

Na Vánoce dává Dramox Louskáčka z Národního divadla i vánoční představení Osel na něj funěl z Městských divadel pražských. Krásně zasněžené představení Rybovy České mše vánoční i Hurvínkovo přání pro děti. A vůbec nevadí, pok...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...